Το «Σιδερένιο ξίφος» του Ισραήλ βγήκε από την φαρέτρα και δεν στοχεύει μόνο την Χαμάς: Ύψιστη ετοιμότητα σε τρία μέτωπα πριν από την καταιγίδα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ το απόγευμα της Πέμπτης, 12 ημέρες μετά την εκδήλωση της τρομοκρατικής ενέργειας της Χαμάς κατά πολιτών του Ισραήλ, βρέθηκε με τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της μονάδας “Γκολάνι”. Πηγή: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Ό,τι συμβαίνει στο έδαφος του Ισραήλ καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, ώρα με την ώρα αλλάζει και οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι δυο πλευρές κρέμονται σε ένα επικίνδυνα τεντωμένο σχοινί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι έξωθεν παρεμβάσεις επηρεάζουν άμεσα την επόμενη κίνηση.

Η παρουσία του υπουργού άμυνας του Ισραήλ στην πρώτη γραμμή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα και οι λέξεις «θα είμαστε σκληροί, ακριβείς και θανατηφόροι» που είπε σε εφέδρους και μονίμους του στρατού, πέραν του προφανούς σκοπού της εμψύχωσης, δείχνουν ότι το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.

Λίγο αργότερα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, βρέθηκε και εκείνος μαζί με τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της μονάδας «Γκολάνι», η οποία έχει εξειδικευτεί στην εκκαθάριση κατοικημένων περιοχών κι έχει μεγάλη εμπειρία σε μάχες με τρομοκράτες της Χαμάς.

  • Και η εικόνα όμως σε χώρους συγκέντρωσης μέσων και προσωπικού που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα 24ωρα, έχει αλλάξει. Πλέον κανείς δεν βρίσκεται εκεί, τα εκατοντάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, τα ειδικά μηχανήματα του μηχανικού και πολλά άλλα, έχουν μετακινηθεί σε χώρους «εξόρμησης» απ’ όπου θα γίνει η κίνηση προς τη Γάζα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν έναν αριθμό εφέδρων να βρίσκονται στους οικείους τους, με την οδηγία να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα να επιστρέψουν στις μονάδες τους εφόσον χρειαστεί.

Κινήσεις προστασίας πριν από την «καταιγίδα»

Παράλληλα υπάρχουν περιφερειακές κινήσεις που μαρτυρούν την αυξημένη ανησυχία που υπάρχει, για ένα ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων.

Η απομάκρυνση των Ισραηλινών διπλωματών από την Τουρκία κι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής είναι ένα σημαντικό βήμα από την πλευρά του Τελ Αβίβ, που θέλει να προστατεύσει τους πολίτες του από επιθέσεις, όπως αυτή που έγινε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Βέβαια η κυβέρνηση του Ισραήλ, πέραν της προστασίας των διπλωματών της, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με την κίνηση αυτή στέλνει ένα επιπλέον μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Άγκυρα, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υιοθετεί όλες τις θέσεις της Χαμάς, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ως ο «πατέρας» των απανταχού Μουσουλμάνων. [Δείτε εδώ σχετική ανάλυση της Ντόροθι Σμιτ]

Το δεύτερο σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για αυξημένες εντάσεις σε διάφορες τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο.

Τα παραπάνω πάντως έρχονται την στιγμή που υποτίθεται ότι πρόκειται να ανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Ράφα της Αιγύπτου ώστε να περάσει βοήθεια δεκάδων τόνων για τον άμαχο πληθυσμό.

Εδώ και 12 ημέρες το Ισραήλ προετοιμάζει το έδαφος κυρίως στην «κόκκινη γραμμή» στη Λωρίδα της Γάζας και ταυτόχρονα λαμβάνει όλα τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα ώστε να θωρακιστεί στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Εκεί ειδικά, μπορεί οι Ισραηλινοί να γνωρίζουν ότι οι επιθέσεις των Παλαιστινίων είναι πιο ήπιες, ωστόσο οι θύλακες της Χαμάς υπάρχουν παντού με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν θ’ αντιμετωπίσουν πέτρες και βόμβες μολότοφ ή κάποια όπλα που θα έχουν φτάσει εκεί μέσα από τα τούνελ. Επιπλέον στη Δυτική Όχθη διαβιούν οι έποικοι του Ισραήλ οι οποίοι έχουν σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις με τον Παλαιστινιακό πληθυσμό.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Το Ισραήλ ματαίωσε ευλόγως την «Blue Flag»: Ολες του οι ασκήσεις δείχνουν ότι θέλει ετοιμοπόλεμη αεροπορία κατά της πυρηνικής απειλής του Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: