Ο Λευκός Οίκος έκλεισε την πόρτα στον ισλαμιστή Ερντογάν, επέλεξε μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Η σχέση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τη Χαμάς, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, από το 1997 (!!!), και η άρνηση του προφανώς να υπάρξει μία προσυνεννόηση για το θέμα, ώστε να μπορέσει να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, ήταν η αιτία για την αναβολή του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, στις 9 Μαϊου.

Βεβαίως, για να είμαστε ορθοί δεοντολογικά, η επίσκεψη δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα από το Λευκό Οίκο, αλλά το πληροφορηθήκαμε από τουρκικές διαρροές.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν από 24 ώρες οι διαπραγματεύσεις για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη δεν πήγαιναν άσχημα και οι αμερικανοί ενημέρωσαν άλλες κυβερνήσεις που είχαν ενδιαφέρον για την επίσκεψη του ερντογάν, ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, οι Αμερικανοί ήταν αποφασισμένοι να τον προσκαλέσουν, αν και η στάση του Ερντογάν απέναντι στη Χαμάς και οι άνευ προηγουμένου επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ τους προβλημάτιζαν, διότι θα λειτουργούσε εξαιρετικά αρνητικά για τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, εάν μέσα στο Προεδρικό Γραφείο, του έλεγε τις ίδιες ανοησίες που εκστομίζει συχνά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ενώπιον κρίσιμων εκλογών απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, και έχει μεγάλη ανάγκη τις ψήφους των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Κούρδων και άλλων κοινοτήτων που εναντιώνονται στον Ερντογάν.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, ουσιαστικά «σκότωσε» τις όποιες ελπίδες του Τούρκου προέδρου όταν ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν καμία συνάντηση μαζί του, στο Λευκό Οίκο.

Φαίνεται ότι αυτό θύμωσε τον Ερντογάν, ο οποίος σήμερα εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, και εναντίον του Ισραήλ.

Ακολούθησε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, Τούρκος αξιωματούχος μίλησε για αναβολή της επίσκεψης. Προς το παρόν δεν έχουμε νέα τοποθέτηση των Αμερικανών, αλλά -όπως φαίνεται- οι Τούρκοι ελπίζουν πως θα κλείσει μία συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν, τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Βασικά ο κ. Κίρμπι, που αποτελεί την έγκυρη φωνή του Προέδρου Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, έστελνε το μήνυμα στον Ερντογάν ότι για τις επσκέψεις ξένων ηγετών, αποφασίζει η Αμερική όχι οι ηγέτες. Και τους όρους επιβάλλει ο Λευκός Οίκος, όχι οι ηγέτες.

Απ’ εκεί και πέρα πρέπει να παρακολουθήσουμε τον τρόπο της αντίδρασης του Ερντογάν τις επόμενες ημέρες για το Ισραήλ, τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους. Αν κλιμακώσει την επίθεση, όπως αναμένεται, αυτό σημαίνει ότι οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις θα επιστρέψουν ξανά στο ναδίρ.

Η πραγματικότητα είναι ότι όσα λέγονταν για καλές σχέσεις, καλους συμμάχους, και λοιπά, ήταν η μισή αλήθεια. Το θέμα της Χαμάς, οι απαγορεύσεις στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, οι σχέσεις του Ερντογάν με όλους τους αυταρχικούς ηγέτες, ήταν ζητήματα που έβραζαν, αλλά με επιμέλεια έκρυβαν οι Αμερικανοί.

Βασικά σήμερα η Αμερική πήρε μία πολύ μεγάλη απόφαση: ότι ο πιο στενός σύμμαχος της στην περιοχή παραμένει το Εβραϊκό Κράτος. Ας ελπίσουμε ότι η Τουρκία θα τεθεί στον κατάλογο των εχυρικών χωρών. Επιτέλους ας ξυπνήσουν οι Αμερικανοί…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Του κάνουν καψόνι του ισλαμιστή Ερντογάν οι Αμερικανοί, αλλά στο τέλος θα του δώσουν το πολυπόθητο «δώρο»; Έχει και η υψηλή πολιτική και διπλωματία την πλάκα της… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: