Σθεναρή υποστήριξη στο σχήμα 3+1 από τον βουλευτή Michael Lawler: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συνιστούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Κρις Πάππας

Ο υφυπουργός Τζέφρι Πάιατ με τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, Κώστα Σκρέκα και Γιώργο Παπαναστασίου και τον Οσάμα Μομπάρεζ, γενικό γραμματέα του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αν. Μεσογείου (EMGF). Φωτογραφία via Assistant Secretary Geoffrey Pyatt, @AsstSecENR




Μέσα στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, το σχήμα 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι πιο ενδυναμωμένο από ποτέ.

Τα παραπάνω, τόνισε από το βήμα του Economist στη Νέα Υόρκη, o Michael Lawler, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις κοινές αξίες και στους κοινούς στόχους που μοιράζονται οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το σχήμα αποτελούν το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ανίερη συμμαχία» Κίνας, Ρωσίας και Ιράν, η οποία συνιστά απειλή για τον ελεύθερο κόσμο.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το 93% της χρηματοδότησης της Χαμάς έρχεται από το Ιράν και πως οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 88 δισ. δολάρια, τα οποία και χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούν οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι.

Σημείωσε δε ότι το 80% του ιρανικού πετρελαίου το αγοράζει η Κίνα.

«Ο Πούτιν είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν θα σταματήσει αν δεν οικοδομήσει ξανά τη Σοβιετική Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Lawler.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι και παραδοθεί η Χαμάς.

  • Chris Pappas, συμπρόεδρος, congressional Hellenic Caucus, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

«Στο Κογκρέσο συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την ενίσχυση της συνεργασίας με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ. Και οι τρεις αυτές χώρες συνιστούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αποδειχθεί από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ».

Τα παραπάνω σημείωσε από την πλευρά του σε μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο Chris Pappas, συμπρόεδρος, congressional Hellenic Caucus και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που διασφαλίζει δικομματική συναίνεση στην Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας αφενός στο ΝΑΤΟ –μεταξύ άλλων, μέσω της Αλεξανδρούπολης– αφετέρου στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, «ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να εκβιάζει τη δυτική συμμαχία».

Επεσήμανε επίσης τη συμβολή της Κύπρου στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα. Παράλληλα, τόνισε ότι το Ισραήλ είναι η μοναδική δημοκρατία στη Μέση ανατολή και πως ένα ασφαλές Ισραήλ σημαίνει μια ασφαλής Ανατολική Μεσόγειος – «η στήριξη των ΗΠΑ οφείλει να είναι αταλάντευτη».

  • Ted Deutch, διευθύνων σύμβουλος, American Jewish Committee

«Μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα μέρα για τον εβραϊκό πληθυσμό μετά το Ολοκαύτωμα, δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να αμφέβαλε το Ισραήλ για την ανταπόκριση των φίλων μας στην ελληνική κοινότητα. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις μας», τόνισε ο Ted Deutch, διευθύνων σύμβουλος του American Jewish Committee,

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ οφείλει να αποτελεί «μοντέλο για το πώς θα πρέπει να δουλεύουν οι δημοκρατίες σε μια συγκυρία που διάφορες δυνάμεις προσπαθούν να τις αποσταθεροποιήσουν, από το Ιράν μέχρι και την τουρκική επιθετικότητα».

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στα αμερικανικά πανεπιστήμια, αναφέρθηκε στα social media, τα οποία «δεν ενδιαφέρονται για facts, όσο πιο αισχρή είναι μια άποψη, τόσο μεγαλύτερη απήχηση έχει».

Πρόσθεσε δε ότι οι διαδηλώσεις αυτές «στην πραγματικότητα υπονομεύουν τις ίδιες τις ΗΠΑ και τη δημοκρατία της». Όπως είπε, «κάθε Αμερικανός θα πρέπει να εξοργίζεται για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα κρατούνται άνθρωποι, ακόμη και Αμερικανοί πολίτες, ως όμηροι από τη Χαμάς».

Ο Τζέφρι Πάιατ βλέπει “τεράστια (ενεργειακή) ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο”: Οι αγορές δεν θα κοιτάξουν ποτέ ξανά τη Ρωσία, τονίζει ο Αμερικανός υφυπουργός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: