Το Ισραήλ ματαίωσε ευλόγως την «Blue Flag»: Ολες του οι ασκήσεις δείχνουν ότι θέλει ετοιμοπόλεμη αεροπορία κατά της πυρηνικής απειλής του Ιράν

Ισραηλινά και ελληνικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης άσκησης που έγινε περίπου έναν μήνα πριν. Πηγή: Ισραηλινή πολεμική αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Η άσκηση «Blue Flag» της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και επισήμως ματαιώθηκε με την αποστολή επιστολών προς τις μετέχουσες αεροπορίες που θα έπαιρναν μέρος σε αυτή την απαιτητική άσκηση στην έρημο του Νεγκέβ.

Η αεροπορική βάση που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λωρίδας της Γάζας έχει τεθεί, όπως όλες οι μονάδες του Ισραήλ, σε πολεμική κατάσταση.

Από την ελληνική πλευρά θα ήταν η πρώτη επίσημη των F-16 Viper της 343 Μοίρας «Αστέρι» που θα πετούσαν πέραν του FIR Αθηνών, ασκούμενα με μια από τις πιο ετοιμοπόλεμες αεροπορίες με τις οποίες συνεργάζεται η ελληνική.

Θα ήταν ίσως μια από τις καλύτερες στιγμές να δοκιμαστούν τα Viper σε καθαρά «πολεμικές συνθήκες» που δημιουργούν τα εξελισσόμενα σενάρια της ισραηλινής άσκησης «Blue Flag». Και οι ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας θα κατέγραφαν ουσιαστικές παρατηρήσεις που αφορούν τα συστήματα που εισήλθαν στην πολεμική αεροπορία με την ένταξη της «οχιάς» στον αεροπορικό στόλο.

Πάντως με τα όσα συμβαίνουν- και δεν θα σταματήσουν τους επόμενους μήνες- δεν αποκλείεται ορισμένα από τα συμφωνηθέντα της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας και Τελ Αβίβ, να πάνε πίσω από τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις εστιάζουν στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών της Χαμάς, την άμυνα τους απέναντι στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και σαφώς το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν.

Το βλέμμα προς την Τεχεράνη εδώ και 12 ημέρες δεν ξεφεύγει, ιδιαίτερα τις τελευταίες 48 ώρες και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που υπήρξαν στη Λωρίδα της Γάζας με την έκρηξη που έγινε στον χώρο στάθμευσης δίπλα ακριβώς από το νοσοκομείο.

Οι προειδοποιήσεις προς το Ιράν ακούστηκαν τόσο από τα χείλη του προέδρου των ΗΠΑ, όσο και από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, να μην τολμήσει να προχωρήσει σε χτύπημα κατά του Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ ωστόσο ουδέποτε απέκρυψε την πρόθεση να χτυπήσει ευθέως την Τεχεράνη αν αυτή καταφέρει ν’ αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Και οι δυνάμεις του Ισραήλ φροντίζουν και προσανατολίζουν τις εκπαιδεύσεις τους γι’ αυτό τον σκοπό.

Η άσκηση μακρού πλήγματος…

Σχεδόν έναν μήνα πριν, συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου, η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία μόλις είχε ολοκληρώσει μια ακόμη εκπαίδευση εντός του ελληνικού FIR. Εκείνη ήταν η τελευταία κοινή στρατιωτική δραστηριότητα πριν το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς που έθεσε τις Ισραηλινές δυνάμεις σε πολεμική κατάσταση.

Μόνο από την ανάρτηση των Ισραηλινών μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί το επίπεδο των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί, τόσο ανάμεσα στα αεροπορικά επιτελεία, όσο και ψηλά στον αέρα, ανάμεσα στα «γεράκια» που εκτελούν κάθε είδους αεροπορικό σενάριο.


«Τι συμβαίνει όταν συναντώνται η Ισραηλινή και η Ελληνική αεροπορία {…} κοινή άσκηση κατά την οποία δεκάδες αεροπλάνα απογειώθηκαν και πέταξαν χιλιάδες χλμ μακριά από το Ισραήλ στα βάθη της ελληνικής γης. {…} έγινε χρήση πραγματικών πυρών και μάλιστα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ενημερωτικού τύπου ανάρτηση της ισραηλινής αεροπορίας, για να καταλήξει πως στόχος τέτοιων ασκήσεων είναι «η εκπαίδευση για μακροχρόνιες επιθέσεις και την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής».

Και μετά από τη συγκεκριμένη άσκηση μπορούμε να εστιάσουμε, όχι μόνο στην ανάρτηση της IAF, αλλά και στα όσα ειπώθηκαν από εκπροσώπους της ισραηλινής αεροπορίας, όπως επίσης και στον ισραηλινό Τύπο.

Οι Times του Ισραήλ είχαν γράψει τότε πως οι δυνάμεις της χώρας τους εκπαιδεύτηκαν στον ουρανό του Αρχιπελάγους και διένυσαν εκατοντάδες μίλια ώστε να βάλλουν στόχους σε πεδίο βολής της Θεσσαλίας, κάνοντας προσομοίωση για «πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις».

  • Και είναι σαφές ότι οι μεγάλες αποστάσεις, οι χαμηλές πτήσεις, εκμεταλλευόμενες το ανάγλυφο του εδάφους (terrain masking) δηλαδή κάτω από τα ραντάρ, ο απαραίτητος εναέριος εφοδιασμός, οι air to air μάχες και οι τελικές κατευθύνσεις για το air to ground χτύπημα, προσομοίαζαν μια αποστολή αεροπορικής υπεροχής απέναντι στον ισχυρό εχθρό του Ισραήλ που είναι το Ιράν.

Η προηγούμενη από αυτή άσκηση είχε γίνει τον Μάρτιο σε δύο σκέλη, στο FIR του Τελ Αβίβ και στο FIR Αθηνών. Στο air to air refuelling, ημέρα και νύχτα, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά η πολεμική αεροπορία είχε απογειώσει περίπου 60 μαχητικά F-16 σε μια προσπάθεια οι ιπτάμενοι να είναι πιστοποιημένοι σε αυτή την δύσκολη και απαιτητική διαδικασία.

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει ιπτάμενο τάνκερ και ανάμεσα στις αμυντικές συμφωνίες με σύμμαχες χώρες, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία από εκείνες που διαθέτουν τον τύπο του αεροσκάφους που θα δώσει μέσω της εκπαίδευσης, πιστοποίηση τους αεροπόρους.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ανελέητοι βομβαρδισμοί από αέρος και ψυχολογικές επιχειρήσεις από το Ισραήλ εν αναμονή της πιθανής χερσαίας εισβολής στη Γάζα [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: