Απαράδεκτη και άθλια η συμπεριφορά του τέως Μητροπολίτη Κιτίου: Καταδικάζει απερίφραστα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

FILE PHOTO: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος απηύθυνε χαιρετισμό στο φιλολογικό μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα και Γεώργιου Κάρυου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Με αφορμή την καταδίκη του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, Χρυσόστομου, για άσεμνη επίθεση εναντίον ανήλικης γυναίκας το 1981, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, τονίζει ότι η Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες πράξεις οποθενδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες αντίκεινται στη χριστιανική πίστη και απάδουν προς το ήθος εκκλησιαστικών λειτουργών.

Σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνει ότι η Ιερά Σύνοδος στην προσεχή συνεδρία της θα ασχοληθεί αναλυτικά και διεξοδικά με το θέμα και θα λάβει τις δέουσες αποφάσεις, βάσει των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στην ανακοίνωση του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου τονίζονται τα εξης για την καταδίκη του τέως Μητροπολίτη Κιτίου:

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος σε σχέση με την καταδίκη του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστόμου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, επιθυμεί να δηλώσει τα εξής:

α) Η Ιερά Σύνοδος στην προσεχή συνεδρία της θα ασχοληθεί αναλυτικά και διεξοδικά με το θέμα και θα λάβει τις δέουσες αποφάσεις, βάσει των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

β) Η Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες πράξεις οποθενδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες αντίκεινται στη χριστιανική πίστη και απάδουν προς το ήθος εκκλησιαστικών λειτουργών.

γ) Εκφράζει τη συμπάθεια του προς τα θύματα τέτοιων επιθέσεων και τους οικείους τους.

δ) Θα μελετήσει τρόπους με τους οποίους και η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση εσφαλμένων νοοτροπιών, όπως π.χ. ο ανδροκεντρισμός και ο σεξισμός, οι οποίες προάγουν κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Για την ιστορική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας σχετικά με την καταδίκη του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου για την άσεμνη επίθεση το 1981 σε γυναίκα που ήταν τότε 16 χρόνων μίλησε στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega «Ενημέρωση Τώρα» η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά.

Η Σκεύη Κουκουμά αναφέρθηκε μάλιστα και σε αναφορές γυναικών οι οποίες φέρονται να έπεσαν κι εκείνες θύματα των «ορέξεων» του τέως Μητροπολίτη. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για γυναίκες οι οποίες εξοργίστηκαν με τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και αποφάσισαν να βγουν μπροστά για να ενισχύσουν τη μαρτυρία της γυναίκας.

«Η πρώτη γυναίκα πήγε στην Αστυνομία και έδωσε κατάθεση για να ενισχύσει τη μαρτυρία. Η δεύτερη γυναίκα όταν ο Μητροπολίτης επικαλείτο το χρώμα του καναπέ, με πήρε και μου είπε ότι υπέστη και η ίδια σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση στο γραφείο του. Πρόκειται για θύματα που δεν μίλησαν και τους προκάλεσε την οργή να παν στην Αστυνομία και να καταθέσουν για να ενισχύσουν τη μαρτυρία», ανέφερε.

«Αυτή η κοπέλα – η τότε 16χρονη – από τότε προσπαθούσε, δεν θυμήθηκε τώρα να τον καταγγείλει. Απλά δεν την αναλάμβαναν δικηγόροι, μάλιστα ένας της είχε πει “τι θέλετε τώρα, θα τα βάλετε με την εκκλησία ή θα φκάλετε το όνομα της μιτσιάς;” Πήγε σε ιερωμένους για να εξομολογηθεί, συνέχισε να προσπαθεί, ο ένας της είπε “δώστου έφεση αμαρτιών” και ο άλλος της είπε πως ήταν “κατά το ήμισυ ευλογημένη”», πρόσθεσε.

Παρεμβαίνει το Προεδρικό: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου στέλνει τον Κούρδο αγωνιστή στη Γερμανία και απ’ εκεί πακέτο στον Ερντογάν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: