Τα βλέμματα στραμμένα ξανά στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου, στις ΗΠΑ …”ξέχασαν” τον Ραϊσί: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο θάνατος του ισλαμιστή προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, θα έλεγα ότι έχει …ξεχαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω άλλων γεγονότων, που θεωρούνται πιο σοβαρά και σημαντικά.

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και την τρομοκρατική Χαμάς επισκιάζει τα πάντα, μαζί βεβαίως με τις δικαστικές υποθέσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνηθηκε να καταθέσει στη δίκη του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν αναγκάστηκε να πάει χθες στη Γερουσία, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων για να στηρίξει το Ισραήλ και να συνεργαστεί με το αμερικανικό Κογκρέσο για να αποκρούσουν μαζί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις.

  • Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χαρεί να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διαμορφώσει «την κατάλληλη απάντηση» στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε την κίνηση «βαθύτατη λανθασμένη», που θα περιπλέξει, όπως είπε, τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους και για την κατάπαυση του πυρός.

Μέσα στην αίθουσα και παρά τα μέτρα ασφαλείας μπήκε μία νεαρή γυναίκα με πανό εναντίον του πολέμου στη Γάζα. Η διαδηλώτρια, φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «επένδυσε στη ζωή», και κρατούσε δύο πινακίδες που έγραφαν «εγκληματίας πολέμου».

Αναφερόταν έτσι για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον οποίο προσπάθησε να προσεγγίσει. Έπεσαν πάνω της οι αστυνομικοί, την σήκωσαν από τα πόδια, την έβγαλαν από την αίθουσα ακροάσεων και την συνέλαβαν. Αλλά το γεγονός της διαμαρτυρίας μεταδόθηκε ζωντανά από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, τα μεταδίδουν όλα.

Οι διαδηλωτές έχουν στοχεύσει στο Κογκρέσο και διακόπτουν τις συνεδριάσεις για να υποστηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου και τις δολοφονίες των Παλαιστινίων αμάχων.

  • Πάντως, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός νομοθετών, ιδιαίτερα από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, που διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Και αυτό είναι πρόβλημα ενόψει των εκλογών.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάζονται να στηρίξουν τον Νετανιάχου αν και οι σχέσεις μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δεν είναι καλές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «δεν είναι γενοκτονία». Οι απόψεις διίστανται, καθώς αρκετοί στην κυβέρνηση και στο Κογκρέσο έχουν την αντίθετη γνώμη.

Πάντως, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο γενοκτονία, αν και επανειλημμένα κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις και να μην ξεκινήσειτην επιχείρηση στη Ράφα.

Σε εκδήλωση για την Εβραϊκή Κληρονομιά, υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ είναι ακλόνητη. Δήλωσε μάλιστα ότι το Ισραήλ είναι θύμα επίθεσης -αναφέρεται στις δολοφονίες 1200 Εβραίων την 7η Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

«Στεκόμαστε -τόνισε ο κ. Μπάιντεν- στο πλευρό του Ισραήλ» και στις επιχειρήσεις για να «εξουδετερωθούν ο (ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ και οι υπόλοιποι χασάπηδες της Χαμάς -έτσι τους χαρακτήρισε. Θέλουμε η Χαμάς να ηττηθεί. Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Όπως μετάδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ιδίως ηλικιωμένων, αρρώστων και τραυματισμένων ομήρων που τους κρατούν Παλαιστίνιοι μέλη της Χαμάς, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η προσπάθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι θα συνεχιστεί. «Θα τους ξαναφέρουμε στα σπίτια τους», τόνισε.

Ο ηλικίας 81 ετών υποψήφιος των Δημοκρατικών, απέρριψε το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και δυο ηγετών της Χαμάς.

  • Σύμφωνα με τα πρακτορεία:

Τους τελευταίους μήνες ο κ. Μπάιντεν αντιμετωπίζει ολοένα πιο έντονη πίεση, ειδικά από μερίδα υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, για το πώς χειρίζεται τον πόλεμο.

Ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται ολοένα πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας -πλέον πλησιάζει τους 36.000 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακο-, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, με το σύνολο του πληθυσμού να κινδυνεύει να υποστεί λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ανόητες, αλλά επικίνδυνες, ιδέες για την Κύπρο: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απωλέσει τη Μεγαλόνησο, διότι θα είναι η αρχή του τέλους για το Αιγαίο και τη Θράκη… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: