Ο κύβος ερρίφθη αιφνιδιαστικά από τον Εγγλέζο πρωθυπουργό: Πρόωρες εκλογές στην Βρετανία στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ

FILE PHOTO Britain’s Prime Minister Rishi Sunak departs Downing Street in London, Britain, 29 November 2023. EPA, NEIL HALL




Ο ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ,προκήρυξε σήμερα πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο,  σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, που φέρνει νωρίτερα μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος για την οποία οι αντιπολιτευόμενοι “Εργατικοί” δηλώνουν πανέτοιμοι και βέβαιοι για την νίκη.

“Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου”, δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις, μιλώντας υπό βροχή στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν μεθαύριο Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

  • Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Από νωρίς σήμερα το πρωί φήμες και δημοσιεύματα μιλούσαν για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αφού υπουργοί της κυβέρνησης ακύρωσαν εκδηλώσεις, ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Τί είπε ο Σούνακ

Ο Σούνακ είπε ότι η κυβέρνησή του  έχει δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τις μέλλουσες γενιές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναγνώρισε ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ισχυριστεί ότι τα έγιναν όλα σωστά όσο ήταν στην εξουσία, αλλά πρόσθεσε ότι είναι περήφανος για όσα πέτυχε και για όσα μπορούν να γίνουν στο μέλλον.

Στη συνέχεια, ο Σούνακ απαρίθμησε μερικά από αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής «ρεκόρ χρηματοδότησης» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, , της βελτίωσης της εκπαίδευσης, της τοποθέτησης της ενεργειακής ασφάλειας πάνω από το «περιβαλλοντικό δόγμα» και της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

 

Με πληροφορίες από Reuters / BBC
Λονδίνο, United Kingdom

 

«Τις έχουν ακόμη εκεί – φέρτε τις πίσω»»: Ανατριχιαστικό βίντεο με τις γυναίκες ομήρους της Χαμάς στη Γάζα [πολύ σκληρές εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: