Παρεμβαίνει το Προεδρικό: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου στέλνει τον Κούρδο αγωνιστή στη Γερμανία και απ’ εκεί πακέτο στον Ερντογάν;

FILE PHOTO: Ο ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης – Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» πραγματοποίησε συγκέντρωση με θέμα τη μη έκδοση του Κούρδου Κενάν Αγιαζ στη Γερμανία μπροστά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Λευκωσία 20 Μαρτίου 2023. Φωτογραφία: ΑΝΤΕΝΝΑ ΚΥΠΡΟΥ




Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάς και της έκδοσης του στη Γερμανία, θα απασχολήσει τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γερμανό Καγελάριο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση να ζητήσει να μην εκδοθεί ο Κούρδος αγωνιστής στη Γερμανία και ο Κενάν Αγιάζ να εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο.

Σε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για έκδοση του Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία, η κυπριακή Κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία, υποχρεούται να ανταποκριθεί στο αίτημα για έκδοση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα στη Γερμανία, από τη στιγμή που αφορά ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών Αρχών.

Αναμένεται, λοιπόν, να επιχειρηθεί πολιτικός χειρισμός του ζητήματος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ  ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση του Κούρδου Κενάν Αγιάς κατά της απέλασής του στη Γερμανία, με την Αστυνομία να προβαίνει σε τρεις συλλήψεις μετά από ένταση που δημιουργήθηκε από διαδηλωτές που βρίσκονταν στον χώρο.

Ο Αγιάς συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος που εξέδωσε η Γερμανία, η οποία ζητεί την έκδοσή του κατηγορώντας τον για τρομοκρατία. Αναμένεται να εκδοθεί στη Γερμανία εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, Ευστάθιος Ευσταθίου θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Το Εφετείο επιβεβαίωσε τις θέσεις του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ότι:

δεν υπήρξε παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και ότι απόλαυσε τα δικαιώματά του,
δεν υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει στην Τουρκία,
το ότι είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας δεν είναι λόγος για να μην εκδοθεί κάποιος.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, το πρωτόδικο δικαστήριο προσέγγισε την υπόθεση μέσα στα ορθά πλαίσια. Δεν ήταν ζήτημα άσκησης διακριτικής ευχέρειας, αλλά εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος της ΕΕ, αναφέρεται.

  • Τι αναφέρει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «το πρωτόδικο δικαστήριο προσέγγισε την υπόθεση μέσα στα ορθά πλαίσια», σημειώνοντας ότι «δεν ήταν ζήτημα άσκησης διακριτικής ευχέρειας, αλλά εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος της ΕΕ».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ο Κενάν Αγιάς να καταλήξει στην Τουρκία, το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του πως «η διαπίστωση του Πρωτόδικου ότι δεν υπήρξαν στοιχεία αξιόπιστα, αλλά θεωρίες, ότι θα εκδοθεί από την Γερμανία στην Τουρκία ήταν ορθή».

Σημειώνει ότι «το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ακόμη μία ασφαλιστική δικλίδα, αναφέροντας στην απόφασή του ότι η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και η παράδοση του εφεσειόντα στη Γερμανία γινόταν υπό τον όρο της μη επαναπροώθησης ή μεταγενέστερης έκδοσης ή κατ’ άλλον τρόπο παράδοσης του εφεσείοντα στην Τουρκία».

Σημειώνεται ότι «ορθά το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι στη συνέχεια ο εφεσείων θα παραδοθεί στην Τουρκία».

«Η επιμέρους διαπίστωση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι δεν είχαν τεθεί ενώπιον του στοιχεία αντικειμενικά και αξιόπιστα, αλλά ισχυρισμοί και θεωρίες κατά τρόπο που να μην τεκμηριώνεται κίνδυνος έκδοσης του από τη Γερμανία στην Τουρκία ήταν δικαιολογημένη. Όφειλε, λοιπόν, εφόσον δεν είχε καταδειχθεί το αντίθετο να αποφασίσει ότι η Γερμανία, στη βάση των υποχρεώσεων της ως κράτος μέλος, δεν θα εκδώσει το εφεσείοντα στην Τουρκία, χωρίς τη συγκατάθεση της Κύπρου», προστίθεται στην απόφαση.

Κατηγορείται το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπρου: Υποστήριξε στα δικαστήρια το τουρκικό αφήγημα για τον Κούρδο αγωνιστή, Κενάν Αγιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: