Η φύση εκδικείται την ανθρώπινη αυθάδεια: Στην παραλία της δυτικής Πελοποννήσου έχτισαν χιλιάδες αυθαίρετα πάνω στο κύμα – Τώρα το κύμα τους… πήρε και τους σήκωσε

Άποψη από την παραλία Κουρούτας στη Δυτική Πελοπόννησο Εικόνα via YouTube Kostas Gertzos




Η προστασία της ακροθαλασσιάς προσκρούει εδώ και χρόνια σε οικονομικά διακυβεύματα και στις παράνομες συμπεριφορές μιας μερίδας του πληθυσμού με αποτέλεσμα στην Πελοπόννησο χιλιάδες παράνομα κτίσματα να καλύπτονται πλέον από τη θάλασσα.

Αυτό επισημαίνεται στη συνδρομητική έκδοση της εφημερίδας Ouest-France, ανταπόκριση του Alexandros Kottis, με τίτλο «Στη δυτική Ελλάδα, η ακτογραμμή παραμορφωμένη και σε κίνδυνο»

Όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος, στην παραλία που μαστιγώνεται από τον άνεμο, τούβλα από μπετόν αναδύονται εδώ, οι σωλήνες από καουτσούκ και οι πλαστικές καρέκλες παραπέρα, απομεινάρια μιας άλλοτε σημαντικής ανθρώπινης παρουσίας.

«Ήταν ένα αληθινό χωριό, με ζωή…», αναστενάζει η Ράνια Τζαβάρα. Είναι πλέον ένα παραθαλάσσιο θέρετρο φάντασμα που εκτείνεται σε περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα όπου απλώνεται το ίδιο σκηνικό ερήμωσης. Στην ακτή της Ήλιδας, στην Πελοπόννησο, χρόνια δόλιων συμπεριφορών και πολιτικής μη παρέμβασης επέτρεψαν την κατασκευή χιλιάδων παράνομων κτισμάτων τα οποία τώρα καλύπτονται από τα νερά. «Εδώ και χρόνια κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά τίποτα δεν αλλάζει. Εδώ δεν υπάρχει καμία έννοια περιβάλλοντος», δηλώνει με λύπη η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Επιταλίου. «Λες και έχουμε συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση, είμαστε εντελώς παθητικοί», λυπάται η 51χρονη γυναίκα.

Διευθυντής παραλιακού εστιατορίου που έχει καλυφθεί από την άμμο, ο Θανάσης Μπούκλης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καταστροφής. «Παρατηρήσαμε τη ραγδαία άνοδο της στάθμης των υδάτων από τη δεκαετία του 2000. Υπήρχε πάντα μια βραχυπρόθεσμη οπτική, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα της κατάστασης», παραδέχεται. Ο 60χρονος άνδρας σαρώνει με το χέρι του τον ορίζοντα. «Υπήρχε μια σειρά από σπίτια ευθεία μπροστά και ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Όλα βρίσκονται πλέον κάτω από τη θάλασσα».

Χωρίς να έχουν συνείδηση των κινδύνων και με γνώμονα τα προσωπικά τους συμφέροντα, πολλοί Έλληνες έχτισαν σταδιακά στην ακτογραμμή από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα. Περισσότερα από 15.000 παράνομα κτήρια έχουν χτιστεί στην ακτή από το Κατάκολο μέχρι τον Καϊάφα, εκτιμούν οι αρχές.

Αλλά αντί οι αρχές να φρενάρουν αυτή την έφοδο προς τη θάλασσα, την άφησαν να συμβεί και μετά νομιμοποίησαν αυτές τις κατοικίες. «Δεν υπάρχει μόνο ρεύμα και τρεχούμενο νερό, αλλά υπάρχει ακόμη και ένα δημόσιο λεωφορείο!» λέει ο Θανάσης Μπούκλης. «Αλλά δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στη φύση» διαπιστώνει, διερωτώμενος για την επιβίωση της επιχείρησής του.

Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν το μέρος, ορισμένοι επιστρέφουν για τις διακοπές. Λίγοι άνθρωποι μένουν εκεί όλο το χρόνο. «Το σπίτι μας ήταν πολύ μακριά από τη θάλασσα. Τα παιδιά μας μάλιστα βαριόντουσαν να πάνε για κολύμπι», θυμάται η Αναστασία Αυγουστίνου, 86 ετών, στη βεράντα του σπιτιού της. «Όταν το χτίσαμε, υπήρχαν πολλά σπίτια μπροστά…» Η θάλασσα φτάνει τώρα στον κήπο του σπιτιού. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να την κάνει να φύγει από το μέρος. «Ήμουν γυναίκα ναυτικού, δεν τη φοβάμαι τη θάλασσα», διαβεβαιώνει.

 

Απέναντι στην αμείλικτη άνοδο της στάθμης του νερού, αυτές οι αποκαλυπτικές εικόνες θα μπορούσαν να προοιωνίζονται τον κόσμο του αύριο. «Πρέπει να είναι ένα μάθημα για το μέλλον», λέει ο Βασίλης Παναγόπουλος. Πτυχιούχος μηχανικός και σήμερα υπεύθυνος πολεοδομίας στο δημαρχείο του Πύργου από το οποίο εξαρτάται η ακτογραμμή, αναγνωρίζει την αδράνεια των αρχών. «Το πολιτικό κόστος ήταν πάντα πολύ μεγάλο», παραδέχεται. «Καταστρέψαμε τους αμμόλοφους που προστάτευαν τις ακτές και ιδού το αποτέλεσμα. Αυτές οι άναρχες κατασκευές δημιουργούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα και η άνοδος της στάθμης του νερού είναι ένα φαινόμενο που δεν πρόκειται να σταματήσει», προειδοποιεί ο 60χρονος άνδρας.

Σε μια χώρα όπου η εκμετάλλευση της τεράστιας ακτογραμμής αποτελεί μόνιμο αντικείμενο τριβής, η Συντηρητική Κυβέρνηση ψήφισε νόμο στα τέλη Φεβρουαρίου για να «βελτιωθεί το πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, προκειμένου να επιτραπεί η χρήση τους κατά τρόπο ωφέλιμο για την εθνική οικονομία, και παράλληλα προστατευτικό για το περιβάλλον και σύμφωνο με το δημόσιο συμφέρον». Κάτι που, ωστόσο, δεν αρκεί για να πειστούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που καταγγέλλουν «την κατάργηση της παράκτιας ζώνης», σύμφωνα με τα λόγια του WWF. «Υπάρχουν νόμοι», αναστενάζει ο Βασίλης Παναγόπουλος. «Όμως δεν εφαρμόζονται. Αυτή είναι η Ελλάδα»- καταλήγει η ανταπόκριση

Ouest-France [Dans l’ouest de la Grèce, le littoral défiguré et en danger]

Οι άνθρωποι… σκοτώνουν τα μαγκρόβια δάση και δεν καταλαβαίνουν ότι μετά έρχεται η δική τους σειρά – Δεν γλυτώνει κανείς: Ύστατη έκκληση για την προστασία τους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: