Ανυποχώρητος ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου: Είναι χρέος της Εκκλησίας να διατηρήσει το αγωνιστικό φρόνημα, 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την κατοχή

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος. Φωτογραφία Alpha TV




Ως Εκκλησία έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του Ζ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα: «Η τιμή των αγγέλων, προφητών και αποστόλων στην Κύπρο».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι εδώ και 50 χρόνια, δυστυχώς πολλοί από τους ναούς και μοναστήρια στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου «στέκονται βουβά μνημεία του πολιτισμού και της πίστης μας. Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια κατοχής της μισής, σχεδόν, πατρίδας μας, μισός αιώνας καταστροφής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και προσπάθειας αφανισμού των ελληνικών και χριστιανικών ιχνών μας στην ίδια την πατρίδα μας».

Όμως, συνέχισε, «ως Εκκλησία έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας, γιατί είμαστε σίγουροι, Άγγελος Κυρίου θα βοηθήσει την αγιοβάδιστη Κύπρο να απαλλαγεί από τον βάρβαρο κατακτητή και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ θα φέρει την καλήν αγγελία και στη Νήσο μας».

Αναφερόμενος στο θέμα του Συνεδρίου ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «παραπέμπει στα πρώιμα χριστιανικά χρόνια της Κύπρου».

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε πως «η χριστιανική πορεία στη νήσο μας εκτείνεται σε μια χρονική περίοδο σχεδόν δύο χιλιάδων χρόνων. Μέσα από αυτήν την πορεία, η χριστιανική ζωή και μαρτυρία αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν δίνοντάς μας σημαντικά δείγματα της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Σ’ αυτά τα μνημεία, συνέχισε, «τα παλαιά μοναστήρια μας, τους ναούς, τις εκκλησίες μας, τα ιερά μας κειμήλια, τις βυζαντινές εικόνες και γενικότερα την όλη εκκλησιαστική ζωή αντικατοπτρίζεται ο εκκλησιαστικός πλούτος της Κύπρου.

Μια πλειάδα Ναών, Μοναστηριών και άλλων σεβασμάτων εξακολουθούν να τιμώνται στο όνομα των Αποστόλων και των Αγγέλων παρόλο που η Κύπρος ανέδειξε και Αγίους παγχριστιανικής εμβέλειας από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού μέχρι και σήμερα, και προς τους οποίους αφιερώθηκαν πάμπολλοι Ναοί μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο και τα μέλη της Επιστημονικής -Οργανωτικής Επιτροπής και όλους τους συνεργάτες του για την διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς και τους καθηγητές και ερευνητές που συμμετέχουν σ’ αυτό.

Σημείωσε πως η παρουσία τους «μαρτυρεί το ενδιαφέρον, το οποίο από ιστορικής, αρχαιολογικής, και εν προκειμένω αγιολογικής πλευράς παρουσιάζει η Κύπρος, στην τιμή των αγγέλων, προφητών και αποστόλων».

ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ
Φανίτσα Ζαννέττου
Λάρνακα, Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κύπρου τοποθετείται για τη δολοφονία του εθνοφρουρού: Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ανδριάνα Νικολάου, την χαροκαμένη μητέρα του Θανάση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: