Πυρ ομαδόν: Το αφεντικό της μισθοφορικής Wagner κι ο ανισόρροπος Τσετσένος Καντίροφ σε πόλεμο με τον υπουργό Άμυνας του Πούτιν [videos]

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. EPA, MICHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Δύο από τους κορυφαίους πολεμοχαρείς “υπολοχαγούς” του Πούτιν έχουν «κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο» στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου – μέλος του στενού κύκλου του αφεντικού του Κρεμλίνου –  μετά από μια σειρά  ντροπιαστικές ήττες για το Κρεμλίνο στην Ουκρανία .

Ο ανισόρροπος πολεμοχαρής δικτάτορας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ – που έφτασε στο σημείο να στείλει τα ανήλικα παιδιά του στον πόλεμο στην Ουκρανία – καθώς και ο ιδρυτής του «ιδιωτικού στρατού του Πούτιν», της μισθοφορικής Wagner, Βάγκνερ Γεβγένι Πριγκόζιν στράφηκαν εναντίον του υπουργού Άμυνας καθώς οι βαριές ήττες, οι μεγάλες απώλειες ανδρών, αρμάτων και εξοπλισμού, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οι αποκαλύψεις για την εκδήλωση σοβαρών ρωγμών στο “πολεμικό επιτελείο” του Κρεμλίνου με στόχο [προς το παρόν] τον υπουργό Άμυνας, έρχονται λίγο αφότου η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τέσσερις ουκρανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, υποστηρίζοντας ότι «θα παραμείνουν για πάντα Ρωσία».

Όμως, μόλις 24 ώρες αργότερα, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι η Ουκρανία είχε μεγάλα κέρδη στις περιοχές αυτές, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη τα οποία μόλις είχε εντάξει ο Πούτιν ως εδάφη της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά κέρδη αυτής της εβδομάδας στη νότια και ανατολική χώρα  συνεχίστηκαν και ώθησαν Καντίροφ και Πριγκόζιν  να «κηρύξουν ανοιχτά τον πόλεμο» στον Υπουργό Άμυνας, ο οποίος είναι εύκολος στόχος για τα άθλια στρατιωτικά αποτελέσματα της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο στρέφεται σε ολοένα και πιο απελπισμένα μέτρα για να σώσει το γόητρό της και να προσπαθήσει να σταματήσει την ουκρανική προέλαση, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης κρατουμένων κατευθείαν από τη φυλακή, με επισήμως πλέον επικεφαλής – παρά τις προηγούμενες αρνήσεις – τον φίλο του Πούτιν και επονομαζόμενο “σεφ του Πούτιν”, τον αρχηγό της Wagner, Πριγκόζιν.

«Ο Πούτιν είναι μια πολύ καταστροφική προσωπικότητα, θα παίξει φέρνοντας τις διάφορες φατρίες σε αντιπαράθεση μεταξύ  τους και θα δει ποιο θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα», είπε ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στον Guardian.

  • «Δεν ξέρει πώς να φτιάξει σχέσεις, οπότε στο τέλος κάποιος θα πέσει θύμα. Ο Πούτιν θέλει απλώς να δει τι είναι καλύτερο για αυτόν και τον πόλεμο στην Ουκρανία ».

Η κόντρα μεταξύ Πριγκόζιν και Σόιγκου λέγεται ότι εκτείνεται πολύ πριν από την έναρξη του επτάμηνου πολέμου στην Ουκρανία και λέγεται ότι ξεκίνησε αφότου ο Πριγκόζιν συγκρότησε τη μισθοφορική οργάνωση Wagner και έστειλε δυνάμεις της στην επιχείρηση της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Ο πρώην διοικητής της Wagner, Μαράτ Γκαμπιντούλιν, δήλωσε για τον Πριγκόζιν στον Guardian: «Στο τρέχον κύμα πατριωτισμού, θέλει να εμφανιστεί ως σκληρός υπερασπιστής της πατρίδας που δημιούργησε μια επαγγελματική στρατιωτική οργάνωση.

«Θέλει να δείξει ότι μπορεί να πολεμήσει καλύτερα από τον τακτικό στρατό. Πάντα είχαμε εντάσεις με το υπουργείο Άμυνας, πραγματικά δεν συμπαθούσαμε ο ένας τον άλλον».

Ο Πριγκόζιν λέγεται τώρα όμως ότι βρήκε σύμμαχο: συνεργάζεται με τον Τσετσένο Καντίροφ σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τον υπουργό.

Ο Καντίροφ ίδρυσε τη δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου σε μια προσπάθεια να συμμαχήσει στενά με τον Πούτιν, αλλά έχει στραφεί δημόσια κατά των χειρισμών του υπουργείου Άμυνας τις τελευταίες εβδομάδες, και έγινε ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του Σοϊγκου..

  • Ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες του θα μπορούσαν να καταλάβουν το Κίεβο «μέσα σε ημέρες» ακόμη και μετά την αναγκαστική αποχώρηση του ρωσικού στρατού.

Λίγο μετά τη ρωσική ήττα την περασμένη εβδομάδα στο Λίμαν, ένα κρίσιμο σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Ντονέτσκ, ο Καντίροφ εξαπέλυσε επίθεση στο ρωσικό γενικό επιτελείο και στον διοικητή της στρατιωτικής δύναμης της περιοχής Αλεξάντερ Λάπιν.

Σε μια σειρά μηνυμάτων στο Telegram την περασμένη εβδομάδα, το απίθανο δίδυμο Πριγκόζιν – Καντίροφ συνεργάστηκε για να εξαπολύσει καυστικές επιθέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

«Η ντροπή δεν είναι ότι ο Λάπιν είναι ανίκανος», έγραψε ο Καντίροφ. «Είναι ότι προστατεύεται από ψηλά από την ηγεσία στο Γενικό Επιτελείο.

«Αν ήταν στο χέρι μου, θα τον έκανα απλό στρατιώτη, θα του αφαιρούσα τα μετάλλια και θα τον έστελνα με ένα τουφέκι στο μέτωπο για να καθαρίσει με αίμα την ντροπή του».

«Ο στρατιωτικός νεποτισμός δεν θα οδηγήσει πουθενά σε καλό», πρόσθεσε.

Ο Πριγκόζιν πρόσθεσε: «Όμορφα, Ραμζάν, συνέχισε έτσι. Αυτοί οι πανκ θα πρέπει να αποστέλλονται στην πρώτη γραμμή ξυπόλητοι με πολυβόλα».

Ο Πούτιν φέρνει με μαεστρία τους κατώτερους του τον έναν εναντίον του άλλου – μια πονηρή στρατηγική που εμποδίζει οποιονδήποτε να γίνει υπερβολικά φιλόδοξος εναντίον του, αλλά επίσης γεννά σκληρούς ανταγωνισμούς καθώς η εικόνα της Ρωσίας υφίσταται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Πόσο μάλλον τώρα, μετά και την ακραία συμβολική και στρατηγική επίθεση στη γέφυρα Κερτς.

Η Ρωσία πρέπει τώρα να καταφύγει σε ολοένα και πιο απελπισμένες τακτικές. Ανάμεσά τους η αποκαλυφθείσα στρατολόγηση επικίνδυνων εγκληματιών απευθείας από τις φυλακές της, με τον Πριγκόζιν να πρωτοστατεί στο νέο… μεγαλόπνοο πρόγραμμα.

Πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι ο ίδιος ο Πριγκόζιν επισκέπτεται φυλακές σε όλη τη χώρα και προσφέρει στους κατάδικους ελευθερία εάν πολεμήσουν στην Ουκρανία για έξι μήνες.

O Πριγκόζιν προχώρησε πρόσφατα σε δημόσια ομολογία ότι είναι το αφεντικό της μισθοφορικής Wagner ενώ με αναρτήσεις του συντηρεί την εικόνα του “ακλόνητου αρχιστράτηγου” που από πολλές πλευρές ερμηνεύεται ως προσωπική του συνειδητή απόφαση στο πλαίσιο σχεδίου το οποίο αποβλέπει στην ανάδειξή του σε άξιο ηγέτη και διάδοχο του Πούτιν τώρα που η εικόνα του αρχηγού του Κρεμλίνου φθείρεται – κατά πολλούς – ανεπανόρθωτα.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Καυγάς στο Κρεμλίνο: Τα είπε κατά πρόσωπο στον Πούτιν μέλος της ελίτ του για τα χάλια του πολέμου * Θέμα χρόνου η “έκρηξη” [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: