Το ωστικό κύμα της έκρηξης στη γέφυρα Κερτς τραντάζει το Κρεμλίνο * Το “διαμάντι στο στέμμα του Πούτιν” στις φλόγες [videos]

FILE PHOTO: H γέφυρα Κερτς στις φλόγες, το Κρεμλίνο σε αδιέξοδο. Screenshot via YouTube




Ευθέως οι Ουκρανοί δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την εντυπωσιακή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στην τεράστια γέφυρα Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την υπό την κατοχή της από το 2014 ουκρανική Κριμαία.

Ευθέως το Κρεμλίνο αποδίδει την γιγάντια πυρκαγιά και μερική καταστροφή της γέφυρας στους Ουκρανούς και ανακοίνωσε ότι με εντολή Πούτιν ξεκίνησαν έρευνες για το ζοφερό αυτό περιστατικό που δίνει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην απονενοημένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, επειδή η στοχοποίηση της γέφυρας δεν ήταν τυχαία, οι Ρώσοι έσπευσαν μέσω του υπουργείου Άμυνας να ανακοινώσουν πως δεν επλήγη η δυνατότητά τους να ανεφοδιάζονται.

“Οι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται στις περιοχές Μικολάιβ, Κρίβι Ριχ και Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας θα μπορούν να λάβουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται μέσω των χερσαίων και των ναυτικών διαδρόμων που υπάρχουν” ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

Η σημερινή έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, η οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών και πολεμικών εφοδίων μέσω της χερσονήσου σε άλλες περιοχές της Νότιας Ουκρανίας, κατέστρεψε τμήματα της οδικής σύνδεσης, με συνέπεια, η κίνηση των οχημάτων να γίνεται προς μία κατεύθυνση, ενώ καταστράφηκαν και σιδηροδρομικές γραμμές.

  • Τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί και “πιστεύεται ότι ήταν επιβάτες ενός αυτοκινήτου που βρίσκονταν κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Τα πτώματα δύο θυμάτων, ενός άντρα και μιας γυναίκας ανασύρθηκαν ήδη από το νερό και αναγνωρίστηκαν”, σύμφωνα με μία ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής ερευνών, που διερευνά το συμβάν

Eνδιαφέρον έχει το γεγονός ότι και με βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται πως οι ρωσικές τελωνειακές αρχές είχαν ελέγξει το φορτηγό που φέρεται να ήταν παγιδευμένο ΄και να προκάλεσε την έκρηξη.

Γέφυρα Κερτς: Το διαμάντι στο στέμμα του Πούτιν

Με μήκος δώδεκα μίλια και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι των έργων υποδομής του Βλαντιμίρ Πούτιν –  και στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως «η κατασκευή του αιώνα».

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος την εγκαινίασε  στις 15 Μαΐου 2018,  καυχήθηκε για τη σημασία της.

 «Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και υπό τους τσάρους , οι άνθρωποι ονειρευόντουσαν να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Μετά επέστρεψαν σε αυτήν την [ιδέα] τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του 40, τη δεκαετία του ’50. Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε».

Όμως σήμερα το πρωί, από γεμάτο εκρηκτικά φορτηγό, μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε τη γέφυρα του Κερτς , οδήγησε σε κατάρρευση τμήματος του οδοστρώματος στο στενό του Κερτς και γιγάντια φωτιά ξέσπασε σε βυτιοφόρο  τρένο που διέσχιζε το δεύτερο σιδηροδρομικό άξονα της γέφυρας.

Η τεράστια σημασία της ζημιάς στη γέφυρα, την οποία διεκδικεί εμμέσως μόνον ανώτερος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, θα φανεί τις επόμενες ώρες και ημέρες – αν μη τι άλλο αν η Μόσχα αισθάνεται υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί για την επίθεση, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες για οξύτατη δυσαρεσκεια και “φαγώματα” μεταξύ των ισχυρών του Κρεμλίνου.

Αμέσως μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν την χρονική στιγμή της έκρηξης, την επομένη των 70ων γενεθλίων του Βλαντιμίρ Πούτιν που τα … γιόρτασε  σε ένα όχι και τόσο εορταστικό περιβάλλον λόγω της ατέλειωτης σειράς από ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα του πολέμου στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να τρέπονται σε φυγή.

Είναι πολύ σκληρό το πλήγμα για το γόητρο του Πούτιν λίγες μέρες μετά τις προειδοποιήσεις του για “πυρηνικό πλήγμα”, μια εβδομάδα μετά την κήρυξη της προσάρτησης τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών και εν μέσω μιας επιστράτευσης που έφερε τον πόλεμο μέσα στα σπίτια των Ρώσων, ωθώντας πάνω από 700.000 να φύγουν εκτός χώρας…

Η δολιοφθορά στη γέφυρα είναι εξόχως συμβολική: Συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία, εκεί που το 2014 ξεκίνησε ουσιαστικά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκεί που – υποστηρίζουν οι Ουκρανοί – θα τελειώσει η ρωσική εισβολή.

Όμως, δεν είναι μόνο συμβολική: Η γέφυρα ήταν μια βασική γραμμή εφοδιασμού όχι μόνο για τις ρωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κριμαία αλλά και αλλού στη νότια Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες. Εγινε δε η κύρια γραμμή ανεφοδιασμού από την ηπειρωτική Ρωσία,  καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκοπούν την σιδηροδρομική γραμμή από την Ρωσία  προς τη Μελιτόπολημιας.

Αυτή η εξόχως στρατηγική και πρακτική σημασία της επίθεσης στη γέφυρα, δεν διέφυγε των κατοίκων της Κριμαίας, οι οποίοι, καθώς τα νέα διαδίδονταν, έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Και ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της, η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μέρος που μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούνταν από τη Ρωσία ότι ήταν πέρα ​​από τις δυνατότητες πρόσβασης της Ουκρανίας.

Η ουκρανική αντεπίθεση άλλαξε την εικόνα και στην Κριμαία

Αυτό όμως έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Μια επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση στο Saky τον Αύγουστο, οδήγησε Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας, μπλοκάροντας τη γέφυρα με ουρά μήκους χιλιομέτρων. Ορισμένες ρωσικές ναυτικές δυνάμεις φαίνεται επίσης να έχουν αναδιαταχθεί διακριτικά καθώς ο πόλεμος πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα καθώς η Ουκρανία έχει προωθήσει  με επιτυχία την αντεπίθεσή της τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για την καθοδήγηση αλλά την έκβαση του πολέμου του Πούτιν.

Τον Απρίλιο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, και επί του παρόντος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε: «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η Γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλάβει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων».

Τουλάχιστον είναι μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα κρατηθεί ως ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο.

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian

 

Γέφυρα του Κερτς: Ανατίναξαν το μισητό σύμβολο ρωσικής κατοχής στην Κριμαία* «Είναι μόνο η αρχή» λένε οι Ουκρανοί [Η στιγμή της έκρηξης]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: