Ρώσοι κατάσκοποι εμφανίζονταν ως ζευγάρι ξενοδόχων στη Χαλκιδική: Η ειδυλλιακή Villa Elena ήταν φωλιά πρακτόρων της υπηρεσίας πληροφοριών του Πούτιν,GRU

Η φωτογραφική σύνθεση που συνοδεύει το άρθρο του ρωσικού ερευνητικού δημοσιογραφικού ιστότοπου The Insider, για το ζευγάρι των κατασκόπων – ξενοδόχων της Χαλκιδικής. Screenshot@TheInsider/




Στην υπόθεση της αποκάλυψης ζεύγους Ρώσων κατασκόπων που εμφανίζονταν ως ξενοδόχοι στην Χαλκιδική, αναφέρεται ο Joe Barnes στην βρετανική Telegraph, επικαλούμενος πληροφορίες από δημοσίευμα του ρωσικού Μέσου «The Insider.  σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο  “Couple who ran Greek hotel alleged to be Russian spies behind deadly Czech explosions” [Ζευγάρι ιδιοκτητών ελληνικού ξενοδοχείου φέρεται να είναι οι Ρώσοι πράκτορες πίσω από φονικές εκρήξεις στην Τσεχία].

«Ένα ζευγάρι που διατηρούσε ξενοδοχείο στις ελληνικές ακτές αποκαλύφθηκαν ως Ρώσοι κατάσκοποι που βρίσκονταν πίσω από τις θανατηφόρες επιθέσεις σε διάφορες αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με έρευνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Νικολάι και η Έλενα Σαποσνίκοφ αγόρασαν την τριώροφη Villa Elena στην πλαγιά του λόφου, η οποία διαθέτει εξωτερική πισίνα και μεγάλο κήπο, στη χερσόνησο της Χαλκιδικής  έναντι 235.000 λιρών το 2009 και μετακόμισαν ένα χρόνο αργότερα.

Αλλά το ξενοδοχείο χρησίμευε επίσης ως καταφύγιο για μέλη της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του Βλαντιμίρ Πούτιν,  σύμφωνα με το The Insider, ρωσική ιστοσελίδα ερευνητική δημοσιογραφίας.

Το 2014, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών προκάλεσε εκρήξεις σε μια αποθήκη όπλων στο Vrbětice, ένα χωριό στη νοτιοανατολική Τσεχία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις προμήθειες στην Ουκρανία.

Οι ξενοδόχοι λέγεται ότι διευκόλυναν την πρόσβαση σε τουλάχιστον δύο αποθήκες της εγκατάστασης για τους Alexander Mishkin και Anatoliy Chepiga – οι οποίοι κατηγορήθηκαν από τη βρετανική αστυνομία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια επί βρετανικού εδάφους.

  • Το ζευγάρι Σαποσνίκοφ φέρονται επίσης να είχαν άμεση επαφή με τον στρατηγό Andrey Averyanov, τον διοικητή της μονάδας 29155 της GRU, ο οποίος επέβλεπε προσωπικά και τις δύο μυστικές επιχειρήσεις υπό την καθοδήγηση του Κρεμλίνου.

Το Insider τους περιέγραψε ως κατασκόπους βαθιάς κάλυψης, γνωστούς και ως “παράνομους”, επειδή δρούσαν χωρίς διπλωματική κάλυψη, ζώντας υπό ψευδή προσχήματα στην Τσεχική Δημοκρατία.

Τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Μονάδας 29155, που είναι γνωστή για τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει ξένες κυβερνήσεις, έμειναν εκεί μεταξύ 2012 και 2018, υποστήριξε [σ.σ. το The Insider].

Δεδομένα από ένα τηλέφωνο μίας χρήσης που χρησιμοποίησε ο στρατηγός Averyanov έδειξαν επίσης ότι έμενε στην περιοχή πλησίον της Villa Elena αρκετές φορές.

Παρά το αναφερόμενο ιστορικό του ως ρωσικό καταφύγιο, το ξενοδοχείο εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμο για κράτηση σε δημοφιλείς ιστότοπους, όπως το Booking.com και το Tripadvisor, μέχρι το 2020.

Το 2023, οι τσεχικές αρχές ζήτησαν την έκδοση των Σαποσνίκοφ από την Ελλάδα μετά από έρευνα για τον φερόμενο ρόλο τους στις βομβιστικές επιθέσεις στο Vrbětice.

Ενώ ο Νικολάι πέθανε τον Φεβρουάριο από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 62 ετών, η έκδοση της Ελένα (επίσης 62 σήμερα) εκκρεμεί.

Η ίδια εκτιμάται από το The Insider πως είχε την απευθείας επαφή με τη Μονάδα 29155 και θεωρείται πως είχε ρόλο και στη συλλογή πληροφοριών και στη στρατολόγηση πρακτόρων για λογαριασμό της Μόσχας.

Η Σαποσνίκοβα φέρεται επίσης να έχει λάβει μυστικό ρωσικό διαβατήριο, σαν αυτά που δίνονται στα μέλη της Μονάδας 29155 και να της έχει απονεμηθεί η στρατιωτική τιμή της Ηρωίδος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το ρόλο της σε επιχειρήσεις σαμποτάζ σε Τσεχία και Βουλγαρία.

Οι τσεχικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες όταν διαπίστωσαν πως είναι ιδιοκτήτρια υπεράκτιας εταιρείας στις νήσους Μάρσαλ και κάτοχος δύο τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.

Με πληροφορίες από The Insider/ The Telegraph

 

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το Μάτι: «Στήνονται λαϊκά δικαστήρια υπό την ανοχή της Πολιτείας» – Θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: