Συναγερμός στην ΕΕ για το «Portal Kombat»: Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πανευρωπαϊκό δίκτυο προπαγάνδας του Πούτιν που απειλεί τις Ευρωεκλογές

epa11188116 People stand in front of a large screen that shows a live broadcast of the Russian President Vladimir Putin delivering his annual address to the Federal Assembly, in Moscow, Russia, 29 February 2024. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Οι υπουργοί της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας αποκάλυψαν τη Δευτέρα ότι το ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης «Portal Kombat» συνέχισε να αναπτύσσεται, με νέους ιστότοπους που στοχεύουν 19 κράτη μέλη και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ζήτησαν περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών.

Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αποκάλυψαν τον Φεβρουάριο την ύπαρξη ενός δικτύου προπαγάνδας υπέρ της Ρωσίας σε ολόκληρη την ΕΕ, που ονομάζεται «Portal Kombat», με σχεδόν 200 ιστότοπους να διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και να προωθούν το αφήγημα του Κρεμλίνου.

Ο γαλλικός παρατηρητής ξένης παρέμβασης VIGINUM, ο πρώτος του είδους του στην ΕΕ, διαπίστωσε ότι το δίκτυο δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να περιορίσει τη ρωσική παραπληροφόρηση.

  • Δημιούργησε επιπλέον 31 ιστότοπους τον Μάρτιο για τη διάδοση φιλορωσικών αφηγημάτων, δήλωσε ο υπουργός ΕΕ της Γαλλίας Jean-Noël Barrot τη Δευτέρα στο Σπίτι του Jean Monnet στα περίχωρα του Παρισιού, μαζί με τους Γερμανούς και Πολωνούς ομολόγους του, μετά από μια συνάντηση στο πλαίσιο του «τριγώνου της Βαϊμάρης».

Οι ιστότοποι, οι οποίοι μπορούν όλοι να συνδεθούν με έναν διακομιστή που εδρεύει τη Ρωσία, «στόχευσαν 19 κράτη μέλη της ΕΕ [καθώς και] τα Δυτικά Βαλκάνια, την Αφρική και την Ασία», πρόσθεσε.

Οι αποκαλύψεις συμβάλλουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ «για την αποδυνάμωση [των προσπαθειών προπαγάνδας] και την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών» εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου, δήλωσε ο Barrot.

Τον Μάρτιο, οι πολωνικές και τσεχικές αρχές ασφαλείας αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας φιλορωσικής επιχείρησης επιρροής στην Ευρώπη μέσω του ιστότοπου Voice of Europe, ο οποίος έκτοτε έχει καταργηθεί. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, Ευρωπαίοι δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών, συμμετείχαν σε συνέδρια και πάνελ που διοργάνωσε ο ιστότοπος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα με το οποίο καλεί την ΕΕ να εντείνει την αντίδραση που «βασίζεται σε μια οριζόντια, ολιστική και μακροπρόθεσμη πολιτική προσέγγιση»: «Το Κοινοβούλιο είναι συγκλονισμένο από τους βάσιμους ισχυρισμούς ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές πληρώθηκαν για τη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε το ψήφισμα αναφερόμενο στις αποκαλύψεις της Voice of Europe.

Ανάγκη για περισσότερους πόρους 

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, με τις Ευρωεκλογές να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες, οι υπουργοί δήλωσαν ότι εξακολουθούν να λείπουν πόροι και εργαλεία.

  • «Πρέπει να προχωρήσουμε με σαφή δράση και ένα νέο καθεστώς κυρώσεων [κατά των δημιουργών περιεχομένου παραπληροφόρησης], καθώς τα εργαλεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά», δήλωσε η Γερμανίδα βουλευτής της Bundestag Anna Lührmann.

Τα κράτη μέλη έχουν επίσης αργήσει να αντιληφθούν τη σημασία των διαδικτυακών κινδύνων παραπληροφόρησης, προειδοποίησαν οι υπουργοί.

  • «Βαλόμαστε από τη ρωσική προπαγάνδα, σε βαθμό που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να περιμένουμε πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο Barrot, τονίζοντας ότι η ευαισθητοποίηση των πρωτευουσών της ΕΕ υστερεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» είχαν ήδη δεσμευτεί να ενισχύσουν τη στενή συνεργασία τους για όλα τα θέματα παραπληροφόρησης σε μια συνάντηση τον Φεβρουάριο. Η δέσμευση αυτή θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα άλλα κράτη μέλη, και μάλιστα γρήγορα, δήλωσε τη Δευτέρα η Lührmann.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της φιλορωσικής ρητορικής, έχουν επίσης υποχρεώσεις βάσει της πρόσφατα ψηφισθείσας Πράξης για Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της ΕΕ να κατεβάζουν παραπλανητικό περιεχόμενο και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων.

Ο Barrot πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες των πλατφορμών για να τονίσει ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι σύμφωνο με τις υποχρεώσεις της DSA.

Η Γαλλία ηγείται επίσης των προσπαθειών για την επιβολή νέων κυρώσεων στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ρωσικής παραπληροφόρησης. Ένα νέο σχέδιο πρότασης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, θα επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονται στις ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης παγκοσμίως.

Η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και, πιο πρόσφατα, της Γερμανίας.

Πηγή: Euractiv

Πλύση εγκεφάλου με σφραγίδα Ερντογάν: Η «Γαλάζια Πατρίδα», το έγκλημα στην Κύπρο και οι γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων μαθήματα στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: