Η “ωμή” αλήθεια του Μεβλούτ: Η σημερινή Τουρκία θυμίζει καταδικασμένες εποχές και μεθόδους του Β’ Π.Π.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ, που εκλέχθηκε πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Φωτογραφία τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, via Twitter, @MevlutCavusoglu




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο καθένας πια, βλέπει δια γυμνού οφθαλμού, την πραγματική Τουρκία. Και ειλικρινά πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν η νέα συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να πειστούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κακό γείτονα, που τα τελευταία χρόνια θεωρεί ότι όσα δεν κατακτά με διαπραγματεύσεις, τα αρμπάζει με πόλεμο.

Και έχουμε τα παραδείγματα στο Ιράκ, όπου κατέχει δύο περιοχές, στη Συρία, εσχάτως στη Λιβύη και για 46 σχεδόν χρόνια στην Κύπρο. Πόσοι θυμούνται στην τουρκική εισβολή και κατοχή;

Αν και εμείς έχουμε την τάση να ξεχνάμε, φροντίζουν να μας θυμίζουν την παραβατική συμπεριφορά τους οι ισλαμιστές της Άγκυρας.

  • Δεν πέρασαν, λοιπόν, ούτε 48 ώρες από τον υποτιθέμενο κλάδο ελαίας που έτεινε στην Ελλάδα ο κ. Τσαβούσογλου, για να πληροφορηθούμε από τον ίδιο ότι οι σχεδιασμοί για το Αιγαίο και την Κύπρο, δεν αλλάζουν.

Το γνωρίζαμε βέβαια…

Δεν χρειάζεται να διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές. Είναι ξεκάθαρος ο κ. Τσαβούσογλου.

Στην ουσία αυτό που δηλώνει δημόσια είναι ότι αν οι Έλληνες θέλουν ειρήνη πρέπει να αποδεχθούν τον λεγόμενο συμβιβασμό που θα θέσει στο τραπέζι η Άγκυρα. Δηλαδή τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και τον έλεγχο της Κύπρου, υπό τη μορφή της φιλοτουρκικής και ρατσιστικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο υποκριτής Μεβλούτ και η κουβέντα για διάλογο και συνεργασία: Με τους δικούς του όρους βεβαίως…

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που μπορεί να δεχθεί τις απαράδεκτες αυτές απαιτήσεις της Τουρκίας. Διότι απειλείται η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας. Εάν αναλύσει κανείς σε βάθος τις τουρκικές απαιτήσεις βλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει και έδαφος χωρίς πόλεμο, μέσω των διαπραγματεύσεων. ΔΕΝ θέλουμε τον πόλεμο, διότι δεν πιστεύουμε ότι τον 21ο αιώνα λύνονται οι όποιες «διαφορές» με τη δύναμη των όπλων. Και όταν ομιλούν οι Τούρκοι για διαφορές εννοούν τις απαράδεκτες και παράνομες διεκδικήσεις τους.

Δεν πρόκειται μόνο περί θράσους. Η σημερινή Τουρκία θυμίζει καταδικασμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γι’ αυτή την άθλια τουρκική συμπεριφορά  έχουν μεγάλη ευθύνη οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ρωσία.

  • Με τη στάση τους, μάλλον με τη μη αντίδρασή τους υποθάλπτουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Διότι το ΝΑΤΟ ειδικά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τα κράτη-μέλη τους.

Το μεν ΝΑΤΟ τουρκοκρατείται, διότι ακριβώς ο Γενικός Γραμματέας του είναι θαυμαστής του Ταγίπ Ερντογάν. Αν είναι δυνατόν… Και η Ευρωπαϊκή Ένωση -λόγω της πολιτικής της Γερμανίας- είναι ανύπαρκτη.

Αλλά και η Αμερική έχει ευθύνες. Η Ελλάδα μόλις τον Οκτώβριο υπέγραψε μία αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει υποχρέωση η Ουάσιγκτον έναντι της Ελλάδας; Έχει και παραέχει…

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Τουρκία εκτραχύνεται διότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας περιορίζονται μόνο σε ανακοινώσεις και σε καμία πράξη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι το ένα τρίτο του βιβλίου του Τζον Μπόλτον είναι αφιερωμένο στην Τουρκία και στις ανάρμοστες σχέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όσοι το μελετήσαμε γίναμε πιο σοφοί. Επιβεβαιώθηκαν όσα γνωρίζαμε και γράφαμε τόσο καιρό. Επιβεβαιώθηκαν και οι φόβοι μας…

Παρουσιάζει τις λεπτομέρειες για την υπόθεση της τράπεζας HALKBANK. Πως ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε να σώσει την τράπεζα από το βαρύ πρόστιμο για να διασωθούν βασικά ο Ερντογάν και ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Περιγράφει πως έγινε η προδοσία των Κούρδων και ενώ αρχικά ο κ. Τραμπ προειδοποιούσε τον Ερντογάν να μην τολμήσει να τους πειράξει. Το θέμα αυτό δείχνει και πόσο εξαρτημένος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ερντογάν.

Και θυμίζω ότι ο κ. Μπόλτον υποστήριξε ότι ο κ. Τραμπ και η οικογένειά του έχουν προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα με την Τουρκία.

Οι αποκαλύψεις του κ. Μπόλτον είναι πολύ προβληματικές για τον κ. Τραμπ. Κυρίως δείχνει ότι αυτό που ονομάζουμε Διεθνές Δίκαιο δεν ισχύει στην περίπτωση του κ. Τραμπ και του κ. Ερντογάν. Μόνο για τα συμφέροντα τους ενδιαφέρονται…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Μπόλτον “έδωσε” στεγνά τον Τραμπ και τον Ερντογάν: Το αλισβερίσι δύο αυταρχικών ηγετών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: