Παραλήρημα Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ: Αντί να κατηγορεί την Τουρκία, να κοιτάξει τη Γάζα και να σταματήσει να στηρίζει το Ισραήλ, ισχυρίζεται [video]

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a press conference in Ankara, Turkey. EPA, NECATI SAVAS




Στη σκληρή ρητορική κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ, αλλά και όσων, όπως υποστηρίζει, συκοφαντούν την Τουρκία για το ρόλο της στον πόλεμο της Γάζας, επανήλθε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην 5η Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Πλατφόρμας της Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος εστιάζοντας στις κατηγορίες για τη βάση Κιουρετζίκ είπε ότι εξυπηρετεί μόνο την ασφάλεια της χώρας του και των συμμάχων της.

«Αντί να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας με βάση τα γεγονότα του 1915, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τη Γάζα. Απορρίπτουμε την υποκριτική τους πολιτική. Έχουμε δει την κυριαρχία του Σιωνισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Φαίνεται πώς κατέλαβε την οικονομία, το εμπόριο, την τέχνη και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Οι δυτικές αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο νόμος και η ελευθερία του Τύπου ξεχάστηκαν όταν ήρθε στο Ισραήλ».

Προβάλλοντας τη Χαμάς ως φορέα υπεράσπισης της εθνικής ταυτότητας και αντίστασης ο Ερντογάν παρουσίασε ξανά την οργάνωση των Παλαιστινίων ως εθνικο-απελευθερωτική.

«Δεν μπορούμε να έχουμε θέση μεταξύ εκείνων που συκοφαντούν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ας στεναχωρηθεί όποιος θέλει, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη Χαμάς, που υπερασπίζεται την πατρίδα τους ενάντια στους εισβολείς, ως Εθνικές Δυνάμεις της Παλαιστίνης».

«Αξιοθρήνητοι όσοι συκοφαντούν ότι η Τουρκία συνδράμει το Ισραήλ»

Ο Ερντογάν αντέδρασε σε κατηγορίες που επισκίασαν την υποστήριξή του προς την Παλαιστίνη. Όσοι το έκαναν αυτό, είπε, επικαλέστηκαν ανήθικους ισχυρισμούς.

«Υπήρξαν προσπάθειες να επισκιαστεί η υποστήριξή μας προς την Παλαιστίνη. Ήταν τόσο αξιοθρήνητοι που μας συκοφάντησαν για πώληση τζετ στο Ισραήλ. Πολλοί ανήθικοι ισχυρισμοί τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη, όπως ότι στείλαμε καύσιμα αεροσκαφών. Έχετε συνείδηση;

Ανακοίνωσα ότι κόβουμε και έχουμε κόψει όλες τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο, και το ανακοίνωσε και ο υπουργός Εξωτερικών μας».

Την ίδια ώρα που Τούρκος αξιωματούχος δήλωνε στο πρακτορείο Bloomberg ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει τελικά στην Ουάσινγκτον, επικαλούμενος αλλαγές στο πρόγραμμα του, ο Ερντογάν «ξεσπάθωνε» εναντίον των ΗΠΑ.

«Με το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Αμερική αγνόησε τη βούληση όχι μόνο του παλαιστινιακού λαού αλλά και των άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμβάλλει στη λύση με την άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή της προς το Ισραήλ, αλλά κάνει το πρόβλημα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Ενώ 35 χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα στη Γάζα, η έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ είναι η σαφέστερη ένδειξη αυτού».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι εκτιμούμε τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης και του Πέδρο Σάντσεζ στην αναγνώριση της Παλαιστίνης. Είναι μεγάλη ντροπή και σοβαρή αδικία το γεγονός ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει ένα κράτος που να είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί σύντομα. Το βήμα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα παρεμποδίστηκε από το βέτο των ΗΠΑ. Με την απόφασή τους αυτή, οι ΗΠΑ αγνόησαν και τη βούληση άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν αποδεχόμαστε αυτή την απόφαση. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμβάλλει στη λύση με την άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή της προς το Ισραήλ. Ενώ 35 χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν ανελέητα στη Γάζα, η έγκριση από την αμερικανική Γερουσία ενός στρατιωτικού πακέτου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ είναι η πιο σαφής ένδειξη αυτού».

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ΗΠΑ και Ισραήλ, δεν πάει στο Λευκό Οίκο, στις 9 Μαϊου: Οι Τούρκοι ομιλούν για αναβολή της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, ο Κίρμπι δεν …γνωρίζει!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: