Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους επικρίνει την Ελλάδα και την Ισπανία, επειδή δεν δωρίζουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία

epa11001171 German Defense Minister Boris Pistorius EPA/CLEMENS BILAN




Η Γερμανία επικρίνει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, την Ισπανία και την Ελλάδα, επειδή δεν δώρισαν τα συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Joe Barnes στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα 

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι χρειάζεται τουλάχιστον επτά από τις αμερικανικής κατασκευής συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος για να προστατεύσει τις πόλεις του από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς μεγάλου βεληνεκούς.

Παρά τις πιέσεις του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, τα ευρωπαϊκά έθνη που διαθέτουν το σύστημα δεν μπόρεσαν  να ικανοποιήσουν το ουκρανικό αίτημα.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Βoris Pistorius δήλωσε: «Πολλές χώρες διαθέτουν συστήματα Patriot ή συγκρίσιμα».

«Ας πούμε ότι αν μια χώρα έχει, για παράδειγμα, έξι συστήματα Patriot ή τέσσερα και δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά, μπορεί εύκολα να παραδώσει ένα σύστημα Patriot», τόνισε σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Τρίτη.

  • Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή αν επρόκειτο για μια έντονη κριτική στην Ισπανία και την Ελλάδα, ο Pistoistini απάντησε: «Μιλάμε μαζί τους αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω».

Η παρέμβασή του αποτελεί ένδειξη ότι το Βερολίνο αποτυγχάνει να πείσει τους συμμάχους του να αποχωριστούν τα πολύπλοκα συστήματα – τα οποία κοστίζουν έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα και μπορούν να καταρρίψουν ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους.

Η Γερμανία έγραψε αυτόν τον μήνα σε δεκάδες χώρες απευθύνοντας έκκληση για περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να καλυφθούν τα κενά στην άμυνα του Κιέβου.

Αλλά από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, μόνο το Βερολίνο αποφάσισε να στείλει ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία από το οπλοστάσιό του.

  • O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, αποκάλυψε ότι υπάρχουν εφεδρικά συστήματα που έχουν αποθηκευτεί από τα κράτη μέλη της συμμαχίας και τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά από εσωτερικό έλεγχο.

Έξι ευρωπαϊκά κράτη – η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία – λειτουργούν το σύστημα Patriot.

Πολλά από αυτά υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τα διαθέσουν στο Κίεβο λόγω των δικών τους εθνικών ή νατοϊκών αμυντικών σχεδίων.

  • Αλλά ιδιαίτερη προσοχή έχει πέσει στη Μαδρίτη και την Αθήνα επειδή τα συστήματά τους χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση περιοχών που δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου αυτή τη στιγμή.

Τρία από τα Patriots της Ισπανίας έχουν αναπτυχθεί στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, ενώ το τέταρτο έχει σταθμεύσει στην Τουρκία από το 2013 για να προστατεύει από πυραυλικές επιθέσεις από τη Συρία.

  • Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα συστημάτων Patriot, τα οποία ισχυρίζεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, λόγω των μακροχρόνιων εδαφικών διαφορών με την Τουρκία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι οι μεσογειακές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν Patriots για την Ουκρανία, καθώς τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Πολωνία και τη Ρουμανία είναι πιο ζωτικής σημασίας λόγω της εγγύτητάς τους στα ρωσικά σύνορα.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη μεταφορά όπλων στο Κίεβο, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δεν έκανε καμία αναφορά στις παραδόσεις Patriot.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Ολλανδίας, πρότειναν ότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν κεφάλαια για την αγορά των συστημάτων, εάν άλλες κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να μεταφέρουν από τα δικά τους αποθέματα.

The Telegraph «Germany takes aims at Spain and Greece for not giving Ukraine Patriot missiles»

Η Ουάσιγκτον έστειλε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, απαιτεί από τους συμμάχους να κάνουν το ίδιο: Παροτρύνει τη Γερμανία να στείλει Taurus στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: