Η Ελλάδα θα δανείσει στη Γαλλία αντιεροπορικά συστήματα Crotale για την προστασία του Παρισιού στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ο Δένδιας

File Photo O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης για τους Πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης» που διοργανώθηκαν στη Λήμνο, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ/STR




Την απόφαση της Ελλάδας να δανείσει στη Γαλλία, μετά από αίτημά της, αντιεροπορικά συστήματα Crotale, για την προστασία του Παρισιού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν θα σταλούν αντιεροπορικά συστήματα Patriot και S-300 στην Ουκρανία καθώς «η χώρα δεν πρόκειται να στερηθεί αυτά τα οποία είναι απαραίτητα για την άμυνά της και την προστασία των καίριων συμφερόντων της πατρίδας μας».

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και προέβη σε δηλώσεις, μετά το τέλος της συνάντησης.

«Είναι και δική μου μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι προφανές ότι από εδώ όφειλα να αρχίσω την προσπάθεια για τις Ευρωεκλογές. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πέραν του ότι είναι φίλος μου πολλά χρόνια, είναι ένας Περιφερειάρχης του 60% και πλέον. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητη η βοήθειά του και ήρθα να του τη ζητήσω για να πετύχουμε εμείς, η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία. Και βέβαια, κατά τη συνάντησή μας πριν, ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη δημόσια αναγνώριση της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει η Περιφέρεια με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την αναφορά των συγκεκριμένων στόχων που έχουμε ήδη πετύχει μαζί.

Όσον αφορά τώρα το άλλο μου «καπέλο», το «καπέλο» του Συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις Ευρωεκλογές, με απόλυτη σεμνότητα αναλαμβάνω τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ξέρω πολύ καλά και τις δημοσκοπικές μας επιδόσεις και τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε. Ξέρω όμως, επίσης, ότι εδώ είναι η ιστορική κοιτίδα του κόμματος μας.

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέρχεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εδώ ιστορικά μπορούσαμε να έχουμε μια ανοιχτή επικοινωνία με τους ψηφοφόρους αυτής της Περιφέρειας, και θέλω να αποκαταστήσουμε αυτήν την καλή επικοινωνία. Και ξαναλέω, με τη βοήθεια του Απόστολου Τζιτζικώστα, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τις εβδομάδες που έρχονται θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια, θα εξηγήσουμε το διακύβευμα. Το διακύβευμα είναι σαφές, αφορά καταρχήν την ελληνική πορεία στην Ευρώπη, μια πορεία η οποία έχει χαραχτεί και πρέπει να συνεχιστεί. Αφορά όμως και την ίδια την Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός, πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ευρωσκεπτικισμός, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυνάμεις αυτές οι οποίες μάχονται την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

Και πάλι θέλω να εκφράσω στον Περιφερειάρχη τις ευχαριστίες μου, αν θέλετε την ευγνωμοσύνη μου για τη βοήθεια που μου δήλωσε ότι απλόχερα θα μου προσφέρει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ, έχετε τοποθετηθεί, ωστόσο τα δημοσιεύματα επιμένουν σε σχέση με τα ζητήματα των οπλικών συστημάτων που είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Υπάρχει κάτι νεότερο πάνω σε αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν να ξεκαθαρίζουμε, δεν έχω «καπέλο» για να το αλλάζω κάθε φορά, θα σας απαντήσω όμως ευθέως. Τοποθετήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αφού ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα μεταφερθούν Patriot, δεν θα μεταφερθούν S-300. Η χώρα δεν πρόκειται να στερηθεί αυτά τα οποία είναι απαραίτητα για την άμυνά της και την προστασία των καίριων συμφερόντων της πατρίδας μας. Νομίζω είναι καλό αυτό να το κλείσουμε. Και κάτι άλλο ευρύτερο. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα κομβικό Υπουργείο. Είναι ένα Υπουργείο στο οποίο οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για την ενημέρωση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, των Πολιτικών Αρχηγών, σε οτιδήποτε το αφορά. Δεν υπάρχει εθνική άμυνα της Νέας Δημοκρατίας, εθνική άμυνα ενός κόμματος, εθνική άμυνα άλλου κόμματος. Υπάρχει εθνική άμυνα, γι’ αυτό λέγεται εθνική. Είμαι πάντα στη διάθεση ενημέρωσης της Βουλής, των κομμάτων,,για οτιδήποτε ειδικότερο χρειάζονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η φρεγάτα «Ύδρα» είχε τις δύο βολές με τους Χούθι, με τα drone. Είχαμε επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ. Πώς τη σχολιάζετε;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχω κάτι να σχολιάσω πέραν του ότι υπήρξε μία εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση ανάσχεσης επίθεσης κατά εμπορικού πλοίου, γι’ αυτό πήγε το πλοίο εκεί. Ξέρουμε ότι το προσωπικό μας επιχειρεί σε ζώνη κινδύνου. Το είχα πει από την αρχή. Είχα πάει στην «Ύδρα» την ώρα που επιχειρούσε. Χρειάζεται την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, αλλά επίσης – μην κοροϊδευόμαστε και σε αυτό – το πλήρωμα αποκτά ανεκτίμητη εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες, όπως και η συστοιχία Patriot που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή. Και βέβαια – παρότι δεν με ρωτήσατε θέλω να σας το πω – να επιβεβαιώσω ότι αν η Γαλλία, το προφορικό αίτημα για την παροχή Crotale για την προστασία του Παρισιού κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το διατυπώσει εγγράφως, η χώρα μας θα συναινέσει. Αλίμονο εάν εμείς, η χώρα που έχει υπογράψει – θυμίζω – Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλική Δημοκρατία, δεν βοηθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που εκπροσωπούν ό,τι το ελληνικό στον κόσμο αυτό.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους επικρίνει την Ελλάδα και την Ισπανία, επειδή δεν δωρίζουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: