Ο Μπόλτον “έδωσε” στεγνά τον Τραμπ και τον Ερντογάν: Το αλισβερίσι δύο αυταρχικών ηγετών…

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Φωτογραφία via ABC NEWS




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, που χαρακτηρίζεται ως το πιο ψυχροπολεμικό «γεράκι» στην ιστορία της Αμερικής, δεν αφήνει τη φαντασία κανενός να καλπάζει για την ανάρμοστη, όπως την έχω χαρακτηρίσει εδώ και δύο χρόνια, σχέση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον εθνικο-ισλαμιστή ομόλογό του της Τουρκίας.

Στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει επίσημα την Τρίτη, δεν κρύβει τίποτα, αποδεικνύοντας ότι οι φήμες που τον ακολουθούν είναι πέρα για πέρα αληθινές. Λένε, λοιπόν, ότι απεχθάνεται το ψέμα και τους διεφθαρμένους ηγέτες. Άρα, και με βάση όσα έχουμε διαβάσει στο βιβλίο του, αυτό περιέχει μόνο αλήθειες. Κατά καιρούς είχαμε γίνει δέκτες παρόμοιων πληροφοριών, τις οποίες είχαμε δημοσιεύσει.

Όμως οι ψεκασμένοι και φανατικοί οπαδοί του Αμερικανού προέδρου στην …Ελλάδα και στην Ομογένεια, μας είχαν κατηγορήσει για διασπορά “fake news”. Ακόμα και σήμερα, και μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του κ. Μπόλτον, μουρμουρούν και ψιθυρίζουν για «ψέματα», αλλά δεν τολμούν να βγουν στο φως και να υποστηρίξουν τον πλέον φιλότουρκο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας είναι αχαρακτήριστο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» Αμερικανού προέδρου και μάλιστα σε ένα ισλαμιστή και εθνικιστή δικτάτορα, ο οποίος εργάζεται συνειδητά για τα συμφέροντα της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι αφελείς Αμερικανοί διπλωμάτες, όπως ο πρώην πρέσβης στην Τουρκία Τζέιμς Τζέφρι, πουλάνε αέρα κοπανιστό στον αμερικανικό λαό, ότι δήθεν ο Ερντογάν είναι σύμμαχος της Αμερικής στον «πόλεμο» εναντίον της Μόσχας και της Τεχεράνης. Ο κ. Τζέφρι ψεύδεται στον ύψιστο βαθμό και με τη βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία εργάζεται εναντίον των συμφερόντων της Δύσης και ειδικά της Αμερικής.

Όλοι οι σοβαροί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα, εκτός των ελαχίστων που ενισχύονται από την Άγκυρα, υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: ότι η σημερινή Τουρκία αποτελεί απειλή -ναι, καλά διαβάσετε- για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Ο υποκριτής Μεβλούτ και η κουβέντα για διάλογο και συνεργασία: Με τους δικούς του όρους βεβαίως…

Ο κ. Τραμπ, για τα δικά του προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, δημιούργησε ένα δράκο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δεν μπορεί πλέον να τον ελέγξει. Κατά τη γνώμη μου, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να τον ελέγξει διότι πιθανότατα πιστεύει ότι δρα με τρόπο που εξυπηρετεί και την Αμερική. Είναι λάθος.

Ο κ. Τραμπ δεν έχει ιδέα από εξωτερική πολιτική, ούτε γνωρίζει τι σημαίνουν τα «στρατηγικά συμφέροντα», αυτές οι δύο πολύ σημαντικές λέξεις για όλους τους αξιωματούχους των εκάστοτε αμερικανικών κυβερνήσεων. Ο σημερινός πρόεδρος άφησε τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης να τα χειρίζεται ο Ερντογάν. Είναι να τρελαίνεται κανείς.

Οι περιγραφές στο βιβλίο του κ. Μπόλτον είναι υπό πολιτικούς όρους φρικιαστικές, διότι μέσα από τις σελίδες βλέπουμε πως εκχωρήθηκαν δικαιώματα στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, για να δρα εκ μέρους της Αμερικής. Η περίπτωση της Συρίας είναι χαρακτηριστική. Ο κ. Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν να επιτεθεί στους Κούρδους και να τους καταστρέψει. Πρόκειται για τους πιο γνήσιους συμμάχους που είχε η Αμερική, και οι οποίοι πρόσφεραν 11 χιλιάδες ζωές των παιδιών τους, γυναικών και ανδρών, για να νικήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η απαράδεκτη στάση του, και η άδεια που παραχώρησε στους Τούρκους, να επιτίθενται σε γειτονικές χώρες, είναι πολύ εύκολο να τεκμηριωθούν. Αποτελούν πολιτικά «εγκλήματα» εναντίον ξένων λαών, αλλά και της ίδιας Αμερικής, την οποία κατέστησε μικρή δύναμη, προς όφελος προσωπικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι άνθρωποι του τα λένε και τα υποστηρίζουν αλλά και τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν.

  • Οι αποκαλύψεις του κ. Μπόλτον ήρθαν στην καλύτερη στιγμή πιστεύω, όχι λόγω των προεδρικών εκλογών στην Αμερική -θα μπορούσαν να ξυπνήσουν και τους οπαδούς του, που τον έχουν «θεοποιήσει».
  • Αυτή τη δεδομένη στιγμή, ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, -και την Κύπρο βεβαίως-, και οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να δράσουν ως ξυπνητήρι για πολλούς σοβαρούς ανθρώπους στην Ουάσιγκτον: Νομοθέτες, διπλωμάτες και στρατιωτικούς.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αυτό; Θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία να επιτεθεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο;

Αλλά το ερώτημα θα πρέπει να τεθεί και διαφορετικά: Μπορούν οι Αμερικανοί και γενικά η Δύση να σταματήσουν την επιθετικότητα του Ερντογάν. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Αν το αποφασίσουν είναι εύκολο να το επιβάλουν. Ειδικά η Αμερική έχει τον τρόπο. Φοβάμαι, όμως, ότι για να το πράξει ο Τραμπ θα ζητήσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Θα ονομάσει συμβιβασμό αυτό τον συγκεκαλυμένο «εκβιασμό» για να ικανοποιήσει για μία ακόμη φορά την Τουρκία.

Για ένα περίεργο λόγο που δεν εξηγεί επαρκώς ο κ. Μπόλτον, ο Σουλτάνος ελέγχει τον αφελέστατο Τραμπ. Εικάζω ότι ο Ερντογάν, μέσω επιχειρηματικών καναλιών φίλων του που συνεργάζονται με την οικογένεια του Προέδρου, ανακάλυψε την «μαλακή πλευρά» του κ. Τραμπ, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

  • Αποτελεί όνειδος για την Αμερική και τη Δημοκρατία το ξεπούλημα της αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης στον Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αχαρακτήριστος.
  • Δημιούργησε και ένα τεράστιο πρόβλημα στους καλούς διπλωμάτες -και ευτυχώς έχει πολλούς η Αμερική- που εργάζονται για τα συμφέροντά της σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει κάνει τη ζωή τους πολύ δύσκολη και τους αναγκάζει να αμύνονται για μία ανάρμοστη σχέση, αυτή με τον Ερντογάν.

Βεβαίως, οι πρόεδροι στην Αμερική έρχονται και φεύγουν και πολλές φορές δεν αφήνουν κανένα στίγμα. Η χώρα, όμως, μένει… Οι καλοί Αμερικανοί διπλωμάτες πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, διότι θα χρειαστεί -όταν θα φύγει ο κ. Τραμπ- να επουλώσουν τις μεγάλες πληγές που άφησε πίσω του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η συνέντευξη του Τζον Μπόλτον στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ήταν καταπέλτης για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Αποτελεί «κίνδυνο για τη δημοκρατία» είπε ο πρώην σύμβουλος του. Θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερη απειλή εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία αυτό το φθινόπωρο, τόνισε. Ο κ. Μπόλτον είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον κ. Τραμπ και από την “καλή”, αλλά κυρίως και από την ανάποδη!

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο υποκριτής Μεβλούτ και η κουβέντα για διάλογο και συνεργασία: Με τους δικούς του όρους βεβαίως…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: