Η τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, οι αντιπαραθέσεις για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και οι τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών, είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αγορά οπλικών συστημάτων, η υπόθεση χρηματισμού γιατρών, ο απόηχος από την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ και η παραχώρηση «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Το κατηγορητήριο 8 ωτορινολαρυγγολόγων» γράφει ότι οι 8 ωτορινολαρυγγολόγοι, που εργάζονται ή εργάστηκαν στον τομέα της δημόσιας υγείας και τρεις ιδιώτες από πλευράς Ακουολογικού Κέντρου “Euthimiades Audiology Centres”, το οποίο φέρεται να δωροδοκούσε τους πρώτους για ασθενείς που του απόστελλαν, αντιμετωπίζουν συνολικά 86 κατηγορίες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΡΙΚ μπαίνει σε περιπέτειες. Επίσης λέει ότι άναψε φωτιές το ΕΛΑΜ απαντώντας στο θέμα της φυγοστρατίας.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Βγήκαμε στις αγορές οπλικών συστημάτων» και γράφει ότι βασικός στόχος είναι να απαλλαγεί η Κύπρος από τον ρωσικό εξοπλισμό, κυρίως λόγω συμμετοχής στην PESCO, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για άρματα Leopard. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος λέει ότι δεν αποχωρεί από την πολιτική. Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης διαβεβαιώνει ότι προχωρούν όλες οι πολιτικές που αφορούν την εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ηχηρή απάντηση στις απειλές» και γράφει ότι σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα για τις απειλές που εκτοξεύει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα περιέχεται στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Μαρτίου, στη συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Γράφει επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας έγγραφο, που λέει ότι τα τεμάχια 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και το οικόπεδο 3 στο κατοχικό καθεστώς. Ακόμη, φιλοξενεί συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο οποίος λέει ότι η τράπεζα είναι κοντά στο να εξαλείψει τα κόκκινα δάνεια.

«Προσχεδιασμένο το έγκλημα κατά Συνεργατισμού» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», η οποία γράφει στο πρώτο θέμα της ότι τεκμήρια τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο αλλά και ότι ο στόχος του Χάρη Γεωργιάδη ήταν εξαρχής η διάσπαση του Συνεργατισμού και η μεταφορά του καλού κομματιού σε άλλη τράπεζα, περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι προφανείς οι σκοπιμότητες ΔΗΣΥ πίσω από τις ενέργειες για το ΡΙΚ. Φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι με αφορμή τα πέντε χρόνια μετά την επανένωση, όπως λέει, της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” υπό τον τίτλο «Η βροχή απειλεί την ασφάλεια στην Τάλα» γράφει ότι μετά τις έντονες βροχοπτώσεις παρατηρείται η ολοένα και πιο γρήγορη διολίσθηση ενός οικοδομικού συγκροτήματος, χτισμένου σε πλαγιά στην Τάλα, το οποίο βρίσκεται πάνω από δρόμο που συνδέει το χωριό Καμάρες της Πάφου. Επίσης γράφει ότι γνωστά κτίρια σε όλο τον κόσμο θα γίνουν πράσινα για τους εορτασμούς της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου. Αλλού αναφέρει ότι τα επεκτατικά είδη αποτελούν κίνδυνο για την βιοποικιλότητα και την δημόσια υγεία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Κόψαμε τα δισεκατομμύρια σε κόμματα, κυρίως στο ΑΚΕΛ» παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος ρίχνει το γάντι στην ερευνητική επιτροπή διερωτούμενος αν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν επελέγετο το μέλος της, Γιώργος Γεωργίου. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος λέει ότι όσο και αν η ε/κ πλευρά επιμένει, στην πολιτική ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τ/κ πλευράς. Ακόμη αναφέρεται στην σημασία για την Κύπρο της επόμενης τριμερούς με Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Φταίει και ο Χατζηπετρής» και γράφει ότι ισχυρούς κλυδωνισμούς στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα του τόπου εξακολουθεί να προκαλεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και ο καταιγισμός αποκαλύψεων του Sigma για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Σε άλλο θέμα γράφει για ρωσοτουρκικές «τρικλοποδιές» στον Eastmed. Επίσης αναφέρει ότι αυξάνεται κατακόρυφα η πώληση «ταυτοτήτων» στο ψευδοκράτος, ενώ παραχωρούνται μαζικά «υπηκοότητες» σε Τούρκους αλλά και σε ξένους υπηκόους.

ΚΥΠΕ
17/03/2019 11:35

Επίθεση σε βάρος της εφημερίδας “Πολιτικά” της Μυτιλήνης, καταγγέλλει η εκδότρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: