Η κομπλεξική κατοχική Τουρκία τρέμει την Κυπριακή Δημοκρατία: Δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την 20ετία διεύρυνσης, επιβεβαίωσε η Βελγική Προεδρία

From left to right: Kaja KALLAS (Prime Minister, Estonia), Alexander DE CROO (Prime Minister, Belgium), Charles MICHEL (President of the European Council), Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission), Kyriakos MITSOTAKIS (Prime Minister, Greece). Copyright: European Union




Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση για τα 20χρονα της διεύρυνσης του 2004 στις 29 Απριλίου, ενώ θα εκπροσωπηθεί από τον Πρέσβη της χώρας στη συνάντηση εργασίας των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με τους αρμόδιους Υπουργούς από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 30 Απριλίου.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Ενημερωθήκαμε πως η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στη βραδινή εκδήλωση στο Bozar στις 29 Απριλίου για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνσης, όμως θα εκπροσωπηθεί από τον Πρέσβη της για τη συνάντηση εργασίας την Τρίτη 30 Απριλίου», σημείωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντάβιντ Γιόρντενς.

Η Τουρκία είχε προσκληθεί για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη μεγάλη διεύρυνση του 2004, όπως είχε επιβεβαιώσει στις 4 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δεν έλαβε πρόσκληση ώστε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Χακάν Φιντάν, να συμμετάσχει στο Gymnich, μετά από αντιρρήσεις της κυπριακής πλευράς μεταξύ άλλων λόγω της μη αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία. Ωστόσο, η Κύπρος δεν έφερε αντίρρηση στη συμμετοχή της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση στο Κέντρο για τις Καλές Τέχνες Bozar στις Βρυξέλλες στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, την οποία διοργανώνει η εξάμηνη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, οι αρμόδιοι Υπουργοί των 27 θα συζητήσουν τη διαδικασία διεύρυνσης και την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί θα έχουν συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των 10 υποψήφιων προς ένταξη χωρών, με αντικείμενο το κράτος δικαίου στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΓΒΑ
Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ο θαλάσσιος διάδρομος για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα προχωράει γρήγορα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενημερώνει η αμερικανική USAID

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: