Ελληνικό Πανεπιστήμιο 2024: Σε 4ωρη ομηρία ο Πρύτανης στην Πάτρα * «Δεν φοβάμαι, καλώ το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του» [photos]

FILE PHOTO: Το Πανεπιστήμιο Πατρών. Photo via Facebook@University of Patras




Απίστευτο περιστατικό αυταρχισμού, βιαιότητας και παρανομίας εκτυλίχθηκε σήμερα στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς ομάδα φοιτητών είχε εγκλωβίσει από τις 12 το μεσημέρι  μέχρι περίπου τις 5μμ μέσα στο γραφείο του τον Πρύτανη του Ιδρύματος.

Όπως γράφει το pelop.gr, φοιτητές φρουρούσαν τόσο το γραφείο όσο και το αυτοκίνητο του Πρύτανη, Χρήστου Μπούρα, προκειμένου να μην μπορέσει να αναχωρήσει από το Πανεπιστήμιο.

Το απαράδεκτο επεισόδιο το οποίο ονομάζεται από τους οργανωτές του “διαμαρτυρία”, πραγματοποιήθηκε επειδή δεν επιτρέπεται σε 4 φοιτητές να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Ιουνίου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip.gr πρόκειται για φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών για τους οποίους η Σύγκλητος με ομόφωνο ψήφισμα καταδίκασε  για τον προπηλακισμό του Προέδρου του Τμήματος Καθηγητή Τριαντάφυλλου οι οποίοι και με άλλους φοιτητές συντάσσονται μαζί τους διαμαρτύρονται έξω από την Πρυτανεία εμποδίζοντας την έξοδο στον κ.Μπούρα . 

Ο κ. Μπούρας, μιλώντας στα ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, μετά το πέρας της δοκιμασίας στην οποία υποβλήθηκε, είπε ότι αίτημα των φοιτητών ήταν να ανακληθεί απόφαση του αποκλεισμού των 4 φοιτητών από τις εξετάσεις. Οι φοιτητές είχαν αποκλειστεί από τις εξετάσεις λόγω του ρόλου τους στην κατάληψη του ιδρύματος.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι δεν είχε  αποκλειστεί ο πρύτανης, αλλά ότι δέχθηκε… μια «ειρηνική διαμαρτυρία» ώστε να αρθούν οι διώξεις των φοιτητών.

Από την πλευρά του ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας διαψεύδει απολύτως αυτό τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για ειρηνική παράσταση όταν υπάρχουν περίπου 100 άτομα που βάφουν τοίχους, έχουν περικυκλώσει αυτοκίνητα και έχουν κάνει τον πρύτανη αφίσα.

Ο κ. Μπούρας, σε ανάρτησή του στο facebook, είχε αναφέρει κατά την διάρκεια του απαράδεκτου επεισοδίου:

«Εδώ και 4 ώρες ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras είναι εγκλωβισμένος στο γραφείο του και το αυτοκίνητο του περιφρουρείται για να μην το χρησιμοποιήσει για να διαφύγει. Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πως δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω απο το Πανεπιστήμιο. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο θα αναγορεύσουμε σε Επίτιμο Καθηγητή τον Ολυμπιονίκη κ. Ν. Κακλαμανάκη. Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του και ας σπάσει τις ένοχες σιωπές. Ολοι ξέρουν και είναι ενήμεροι. Πρέπει να πάψουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και παρεμβατικές ενέργειες και να καταδικαστούν όσοι τους στηρίζουν. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους και δεν έχει ιδιοκτήτες».

 

 

Τί είπε ο Πρύτανης μετά το πέρας της ομηρίας

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 ο κ. Μπούρας, η ομάδα φοιτητών που δέχθηκε στο γραφείο του, ζήτησε να ακυρωθούν οι ποινές που είχαν επιβληθεί σε όσους συμμετείχαν στην κατάληψη και αφορούσε τον αποκλεισμό τους από την εξεταστική του Ιουνίου.

Όταν τους είπε ότι σέβεται τους νομούς και το Σύνταγμα τον εγκλώβισαν στο γραφείο και παρότι ενημέρωσε τους πάντες και την αστυνομία παρέμεινε για 5 ώρες εγκλωβισμένος και η αστυνομία δεν έκανε τίποτα.

«Αυτά γινόντουσαν επί χούντας από τους ασφαλίτες», ανέφερε ο Πρύτανης

«Τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» πρόσθεσε και ζήτησε απ’ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση επισημαίνοντας «λυπάμαι που το πολίτικο σύστημα σιωπά ένοχα».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τον αποκλεισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα, στο γραφείο του, από ομάδα φοιτητών, αναφέρονται τα εξής:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, υπήρξε συγκέντρωση – διαμαρτυρία περίπου 100 ατόμων έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα άτομα παρέμειναν εξωτερικά του χώρου έως την 17:50΄ώρα της ιδίας, όπου αποχώρησαν από το σημείο, αναγράφοντας σχετικά συνθήματα στον τοίχο του κτηρίου με σπρέι.

Κατά την εξέλιξη της προαναφερόμενης συγκέντρωσης υπήρχε συνεχής επικοινωνία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου χωρίς ουδέποτε να ζητηθεί η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων».

Με πληροφορίες από pelop.gr

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: