Υφυπουργός της Ιρλανδίας δηλώνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τον κυπριακό λαό να έρθει κοντά και να συνεργαστεί

FILE PHOTO: Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Με βάση τη βιωμένη εμπειρία της Βόρειας Ιρλανδίας, υπάρχουν ευκαιρίες για τον κυπριακό λαό να έρθει κοντά και να συνεργαστεί, καθώς κανείς δεν θα πίστευε ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό πριν από 25 χρόνια, δήλωσε την Παρασκευή στο ΚΥΠΕ η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Ηλικιωμένων της Ιρλανδίας Μαίρη Μπάτλερ, έπειτα από εκδήλωση που διοργάνωσε η ιρλανδική Πρεσβεία στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα.

Επισκεπτόμενη την Κύπρο για πρώτη φορά, μετά από μια στάση στην Ιταλία για τους εορτασμούς της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου, η κ. Μπάτλερ είπε ότι έμαθε πολλά για την ιστορία της χώρας και τους διχασμούς που βίωσε, προσθέτοντας ότι η Ιρλανδία κατάφερε να ανταπεξέλθει σε παρόμοιες προκλήσεις.

Πρόσθεσε ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας, υπέρ του πραγματικού διαλόγου και της πραγματικής διαβούλευσης, υποστηρίζοντας τις κοινότητες και στις δύο πλευρές, όπως έπραξε η Ιρλανδία πριν από 25 χρόνια, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, το πρώτο βήμα για την επικράτηση της αρμονίας στο νησί.

Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες από τότε που επετεύχθη αυτή η εκεχειρία, συνέχισε, προσθέτοντας ότι από πολιτική άποψη η εκεχειρία αποκαταστάθηκε πριν από έξι εβδομάδες με την επάνοδο της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την κ. Μπάτλερ, μία από τις ενέργειες της ιρλανδικής Κυβέρνησης τα τελευταία τριάμισι χρόνια ήταν η δημιουργία της πρωτοβουλίας «Shared Ireland» υπό το γραφείο του Ιρλανδού πρωθυπουργού, η οποία προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έως το 2030, εκ των οποίων 450 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για δραστηριότητες όπως η ανακαίνιση του γηπέδου Casement Park στη Βόρεια Ιρλανδία ενόψει του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Euro 2028 που θα φιλοξενηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Είπε επίσης ότι συμφωνεί με την αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια γενιά για να προωθήσει την υπόθεση μιας συμφωνίας όπως αυτή που επιτεύχθηκε στην Ιρλανδία πριν από 25 χρόνια, προσθέτοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για το τι πρέπει να επιτευχθεί ώστε να υπάρξει αρμονία στο νησί.

Η Ιρλανδή Υφυπουργός πρόσθεσε ότι συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησε το ρόλο της ως Υπουργού για τους ηλικιωμένους και τη νέα πολιτική ψυχικής υγείας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Ιρλανδίας τα τελευταία τρία χρόνια, με τη σύσταση επιτροπής εποπτείας στην οποία λογοδοτούν ο αρμόδιος Υπουργός, το Υπουργείο Υγείας και τα στελέχη των υπηρεσιών υγείας, θέτοντας βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για μια περίοδο δέκα ετών.

Πρόσθεσε ότι το Σάββατο θα επισκεφθεί γηροκομείο στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι η Ιρλανδία διαθέτει ένα κοινωνικό μοντέλο που υποστηρίζει τους ηλικιωμένους ώστε να παραμένουν στο σπίτι τους όσο το δυνατόν περισσότερο, το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών κρατών μελών. Είπε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι είχαν υποφέρει πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID19, έχοντας χάσει σε πολλές περιπτώσεις την αυτοπεποίθησή τους να ξαναβγούν στον κόσμο, σε συνδυασμό με τον αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία τους γενικότερα.

Αναφορικά με τη διμερή συνεργασία Κύπρου και Ιρλανδίας, η κ. Μπάτλερ είπε ότι είναι πολύ ισχυρή, αναφέροντας ως παραδείγματα τις κοινές προσπάθειες σχεδιασμού για τις αντίστοιχες προεδρίες των δύο χωρών στο Συμβούλιο της ΕΕ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2026, καθώς και την πρόσφατη κοινή επίσκεψη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτικών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κ. Μπάτλερ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της στον κυπριακό λαό για τη συνεργασία του στις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας, προσθέτοντας ότι η ιρλανδική Κυβέρνηση έχει παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και έχει συνεργαστεί με την Ιορδανία για τη ρίψη τροφίμων με αλεξίπτωτα στη Γάζα, ενώ ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου θα εκφράσει ανθρωπιστικές ανησυχίες για τις κακουχίες που υφίστανται γυναίκες και παιδιά.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι ανησυχούν σε τόσο μεγάλο βαθμό για λιμό και την πρόσβαση σε καθαρό νερό, όπου γεννιούνται μωρά και γίνονται επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, υπάρχει πραγματική ανησυχία στην Ιρλανδία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αλλά και σε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία», τόνισε σχετικά.

Κλείνοντας, η Ιρλανδή Υφυπουργός είπε ότι με βάση τη βιωμένη εμπειρία της Βόρειας Ιρλανδίας υπάρχουν ευκαιρίες για τον κυπριακό λαό να έρθει κοντά και να συνεργαστεί, καθώς κανείς δεν θα πίστευε πριν από 25 χρόνια ότι είναι δυνατόν να καταλήξουν σε λύση, και μετέφερε την πλήρη υποστήριξη της ιρλανδικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό και συμβίωση σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος είπε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν διατηρήσει την κοινή τους θέση όσον αφορά στις κοινές αξίες, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δέσμευση στο δημόσιο διεθνές δίκαιο.

Εξήρε επίσης το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και το εμπόριο, και ευχαρίστησε την Ιρλανδία για τη συνεπή θέση αρχών της αναφορικά το Κυπριακό.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι με την άφιξη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης του κατά πόσο μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που οδηγεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν έχουμε μια γενιά για χάσιμο, πρέπει να δράσουμε τώρα και η δέσμευσή ως προς αυτό είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο κ. Κόμπος, προσθέτοντας ότι πάντα υπάρχουν χρήσιμα διδάγματα από προηγούμενες εμπειρίες σε περιπτώσεις όπως αυτή της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Ολγκίν ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στην Κύπρο “με κάτι”, είπε μετά την συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη: Ίσως να έχει επαφές σε επίπεδο Ε.Ε. μέσα στον Απρίλιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: