Πέτυχε το σχέδιο του Προεδρικού: Η Λευκωσία πιστεύει και υπογραμμίζει ότι υλοποιήθηκε ο στόχος διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υλοποιείται ο στόχος τον οποίο είχε θέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων του, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών μαζί με την πρόοδο στο Κυπριακό.

Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Αναμένεται στις αρχές Μαΐου η επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είπε επίσης.

Σε δηλώσεις του στο μέσα ενημέρωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να αναφερθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ποιο είναι το επόμενο βήμα σε σχέση με τις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε:

Με τα προχθεσινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ουσία, υλοποιείται ο στόχος τον οποίο είχε θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, «δηλαδή, η διασύνδεση των ευρωτουρκικών μαζί με την πρόοδο στο Κυπριακό».

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, έστειλαν ένα συγκεκριμένο, «θετικό μήνυμα» προς την τουρκική πλευρά, «ότι είμαστε, επιθυμούμε να είμαστε εποικοδομητικοί και μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα σημεία, στα κεφάλαια που ενδιαφέρουν την Τουρκία, φτάνει να υπάρξει και η αντίστοιχη πρόοδος στο Κυπριακό».

Μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση, πρόσθεσε, θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και η υλοποίηση των όσων η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου προβλέπει.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται στις αρχές Μαΐου η επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «για να δούμε μαζί τα επόμενα βήματα».

«Αυτό το οποίο εμείς θα επαναλάβουμε, για ακόμη μια φορά, είναι την αταλάντευτη προσήλωσή μας στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει, την προσήλωσή μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο συμφωνημένο πλαίσιο», είπε.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν τη χρονική συγκυρία των Συμπερασμάτων, με την επίσκεψη της κ. Ολγκίν σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες, την «έμπρακτη απόδειξη» της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πόσο ψηλά θέτει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «και πόσο αξιόπιστη είναι», σημειώνοντας πως είναι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις αυτή την στιγμή, και ως προς το Κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, η διασύνδεση προόδου στο Κυπριακό με τα Ευρωτουρκικά, ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο για διασύνδεση αυτών που ενδιαφέρουν την Τουρκία σε σχέση με την ΕΕ με την πρόοδο στο Κυπριακό.

Η Κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα, ανέφεραν – σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που ειπώθηκε και στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – «ότι είναι αξιόπιστη ως προς αυτά που διακηρύσσει».

Σημείωσαν ότι ο ΠτΔ έθεσε πέρσι τον Μάρτη, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε το θέμα διασύνδεσης των Ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, και μετά, στο Συμβούλιο Ιουνίου, ήταν η πρώτη φορά που έγινε η συζήτηση, όπου στο λεκτικό αναφέρεται η προθυμία της ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια με όλα τα μέσα, κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται και στο τελευταίο κείμενο Συμπερασμάτων.

Βάση του κειμένου Ιουνίου, προέκυψε η Έκθεση του Ύπατου Αρμοστή Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο και, βάση εκείνης της έκθεσης, φτάσαμε στα τελευταία Συμπεράσματα, ανέφεραν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Λευκωσία ήθελε να προηγηθεί μια στρατηγική συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε και οδήγησε στην συγκεκριμένη κατάληξη.

Οι διαπραγματεύσεις για τα Συμπεράσματα έγιναν σε δύο επίπεδα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, ενώπιων όλων των Κρατών Μελών όπου το αίτημα της Κυπριακή Δημοκρατίας για διασύνδεση της προόδου στο Κυπριακό με τα Ευρωτουρκικά δέχτηκε αρκετή στήριξη από πολλά Κράτη-Μέλη.

Στο δεύτερο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, που παραδοσιακά είναι μεταξύ πιο μικρών ομάδων, συμμετείχαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, και το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίπεδο εκπροσώπων (sherpa). Οι εκπρόσωποι κατέληξαν σε ένα κείμενο που ήταν σε μεγάλο βαθμό συμφωνημένο και έτσι οι ηγέτες μπόρεσαν να ασχοληθούν με την ουσία ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, σημειώνοντας ότι έγιναν παράλληλα και επαφές σε πολιτικό επίπεδο.

Σχετικά με την αντίδραση Τουρκίας για τα Συμπεράσματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα ήθελε η έκθεση Μπορέλ να υιοθετηθεί χωρίς καμιά προϋπόθεση αλλά, η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα Συμπεράσματα είναι ότι δεν δίδεται στην Τουρκία λευκή επιταγή και ότι πρέπει να τηρήσει κάποιες υποχρεώσεις, εκ των οποίων κάποιες είναι και Κυπρογενείς.

ΚΥΠΕ/ΕΑΝ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Γεραπετρίτης επιτέλους δήλωσε το αυτονόητο, κάτι που έπρεπε να ειπωθεί από καιρό: Η πρόοδος με Τουρκία θα πρέπει να σημαίνει πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: