Γιατί έπρεπε να είναι μυστική η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας; Έγινε κρυφά στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Α) και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν (2-Α), ακολουθούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου μυστική διμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν, που αναμενόταν να προηγηθεί εκείνης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, που ανακοινώθηκε από το φοβο αποκάλυψής της, εντάσσεται στον κύκλο επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών. Ουδείς κατάλαβε γιατί η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί μυστικά.

Εξάλλου, μόλις χθες πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο 6ος Γύρος Συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας, της οποίας ηγήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Προσδοκίες

Σχετικά με τις προσδοκίες του από τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο σε λίγες μέρες, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε:

«Δεν είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η στήριξη την οποία παρέχει στη Χαμάς. Από την άλλη, ο σκοπός της επίσκεψης: θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι:

«Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας.

Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται. Όλα αυτά, σημείωσε, διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης».

Προ ημερών, ερωτηθείς για τη συνάντηση ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει λόγο για ανταποδοτική επίσκεψη. «Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ένα είδος ανταποδοτικής επίσκεψης. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Θα έχουμε συζητήσεις για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή», είχε πει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επανέρχεται ο Καλλιάνος ανήμερα της κηδείας του πατέρα του: Ολα θα πάρουν τον δρόμο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης* Η ανακοίνωση του ΙΣΑ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: