Το «όραμα» του Νετανιάχου είναι ο εφιάλτης των Παλαιστινίων: Στόχος του δεν είναι η Χαμάς… Το Ισραήλ θα γίνει ελεύθερη χώρα μόνο όταν τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός

Palestinians search for bodies and survivors among the rubble following Israeli airstrikes on the west of Al Nusairat refugee camp, southern Gaza Strip, 20 February 2024. EPA, MOHAMMED SABER




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Το «όραμα» του Νετανιάχου είναι ο εφιάλτης των Παλαιστινίων. Όπως το «όραμα» του Ερντογάν είναι ο εφιάλτης των Ελλήνων, σε Ελλάδα και Κύπρο, των Κούρδων… Αυτό που συντελείται στη Γάζα, είναι η υλοποίηση ενός… οράματος, η εφαρμογή του οποίου περνά μέσα από την εξολόθρευση των Παλαιστινίων.

Το καθεστώς Νετανιάχου χρησιμοποιεί την Χαμάς για να εξοντώσει το λαό της Παλαιστίνης. «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», που τόσο πολύ «φορέθηκε» αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, που η Χαμάς πρόσφερε την ευκαιρία στο Ισραήλ να διαλύσει τους Παλαιστινίους, έχει «εξελιχθεί» σε γενοκτονία. Αυτή ήταν η πρακτική από την αρχή. Αυτός ο στόχος. Αυτό γίνεται.

Τον Νετανιάχου δεν τον ενδιαφέρει να διαλύσει την Χαμάς. Εάν το ήθελε μπορούσε να το κάνει χωρίς πόλεμο. Δεν το λέμε εμείς. Το αναφέρει με στοιχεία ο Udi Levy, πρώην ανώτατος αξιωματικός των ισραηλινών πληροφοριών, ο οποίος σημειώνει ότι ο Νετανιάχου είχε εδώ και χρόνια την ευκαιρία να «στραγγαλίσει» οικονομικώς την οργάνωση και να τελειώσει. Δεν το έκανε.

  • Όλα αυτά τα είπε στο BBC τονίζοντας ότι το Ισραήλ είχε στα χέρια του την πλήρη εικόνα για τις επενδύσεις της Χαμάς καθώς και τη διαδρομή του χρήματος. Γνώριζε για τις 40 εταιρείες   από τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία, το Σουδάν, την Αίγυπτο, χώρες του Κόλπου και την Τουρκία, οι οποίες συναλλάσσονταν με την Χαμάς.

Το BBC δημοσίευσε και έγγραφα τεκμηρίωσης. Ο Levy -ο οποίος μέχρι το 2016 ήταν ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος των πολεμικών υποθέσεων της Μοσάντ- υποστηρίζει λίγο- πολύ ότι η Χαμάς έφτιαξε ό,τι έφτιαξε γιατί προφανώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο της επετράπη!

Τον περασμένο Οκτώβριο, Νοέμβριο, κάποιοι είχαν διερωτηθεί μέχρι που θα έφθανε το Ισραήλ. Τώρα είναι ξεκάθαρο. Ισοπέδωσε τη Γάζα, για να την οικοπεδοποιήσει προφανώς για τους έποικους και καταδιώκει τους συνεχώς μετακινούμενους Παλαιστίνιους. Κάθε φορά που σκοτώνει αμάχους, ανακαλύπτει και έναν «πυρήνα τρομοκρατών». Γνωστό το έργο. Το έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές.

Ο Νετανιάχου παρουσιάζεται να μην ακούει κανενός. Και δεν ακούει κανενός επειδή δεν πιέζεται. Δεν εξαναγκάζεται να τελειώσει τον πόλεμο. Δεν δείχνουν τις ίδιες ευαισθησίες οι ισχυροί του πλανήτη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μετά που ξέμπλεξε με τη γεωγραφία, τα γεγονότα, θυμήθηκε ονόματα, έχει αποφανθεί πως πρέπει να σταματήσουν προσωρινά οι επιθέσεις. Πόσο προσωρινά; Και γιατί προσωρινά; Περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι είναι καθηλωμένοι στα σχεδόν αδιαπέραστα αιγυπτιακά σύνορα. Δεν έχουν στέγη, δεν έχουν φαγητό, νερό, περίθαλψη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Περιμένουν με αγωνία και φόβο την επόμενη επίθεση των «ειρηνοποιών» δυνάμεων του Νετανιάχου.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ αλ Μάλικι, μιλώντας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε πως «οι Παλαιστίνιοι υφίστανται αποικιοκρατία και άπαρτχάιντ και ορισμένοι ( μπορεί να) εξοργίζονται με αυτά τα λόγια αλλά πρέπει να εξοργίζονται με την πραγματικότητα που είναι δική μας».

Η μόνη λύση για την Παλαιστίνη είναι ο τερματισμός, πλήρως και χωρίς ουρές και παρεκκλίσεις του απαρτχάιντ. Όπως είχε γράψει ο Amos Oz, με­γά­λος Ισραη­λι­νός δη­μο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, το 2005, «το Ισραήλ θα γίνει ελεύθερη χώρα μόνο όταν τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός και η Παλαιστίνη γίνει μία ανεξάρτητη, γειτονική μας χώρα».

Υ.Γ: Στο περιοδικό Magazine+972, το οποίο εκδίδουν Παλαιστίνοι και Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, γίνεται εκτενή αναφορά στην πολιτιστική καταστροφή στη Γάζα. Σε ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνονται δηλώσεις και του πρώην Γενικού Διευθυντή του Παλαιστινιακού Τμήματος Αρχαιοτήτων της Γάζας, γίνεται λόγος για πολιτιστική γενοκτονία! Ένας φωτογράφος που τεκμηριώνει με εικόνα τις καταστροφές είναι ο  Al- Ghoul, ο οποίος μεταξύ άλλων, φωτογράφισε τα ερείπια του Qasr al- Basha, του 13ου αιώνα! Αλλά και τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας 1.600 ετών στην περιοχή Τζαπαλία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θα… καεί το φαγητό από την έλλειψη εμπιστοσύνης: Τα πρώτα συμπεράσματα της απεσταλμένης του ΟΗΕ παραπέμπουν στην ίδια απαράδεκτη συνταγή και οδηγούν σε νέο αδιέξοδο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: