Το κύμα διαδηλώσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια κλυδωνίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες: Τι κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών [video]

Students at the University of California Berkeley (UC Berkeley) occupy an encampment in front of Sproul Hall, the campus administration building, as they protest UC Berkeley’s investment ties to Israel in Berkeley, California, USA, 26 April 2024. EPA/JOHN G. MABANGLO




Διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα ξέσπασαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας διαδηλώσεις σε άλλα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις φαίνεται να αυξάνονται μπροστά στην έντονη καταστολή από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και του αυξανόμενου πολιτικού ελέγχου, εγείροντας συζητήσεις σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ εν μέσω του θανατηφόρου πολέμου στη Γάζα, της ελευθερίας του λόγου, του αντισημιτισμού και των αντιμουσουλμανικών διακρίσεων.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν στον απόηχο των πρόσφατων ακροάσεων στο Κογκρέσο για τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη και εν μέσω της ανόδου τόσο του αντισημιτισμού όσο και του αντιμουσουλμανικού αισθήματος στις ΗΠΑ. Αρχής γενομένης από το Κολούμπια, γρήγορα έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Yale, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο και στο Temple University στη Φιλαδέλφεια, μεταξύ άλλων πανεπιστημιουπόλεων.

Στο Κολούμπια, στο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν, στο Κολλέγιο Έμερσον, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με μαζικές συλλήψεις καθώς οι Αρχές προσπαθούν να καταπνίξουν την αναταραχή. Μέχρι την Παρασκευή, περισσότερα από 500 άτομα, μεταξύ των οποίων καθηγητές όπως η Noëlle McAfee στο Πανεπιστήμιο Emory και ο Sinan Antoon του NYU, συνελήφθησαν. Σε έναν απόηχο προηγούμενων κινημάτων διαμαρτυρίας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα πανεπιστήμια στα μέσα του 20ου αιώνα, καθώς και πιο πρόσφατων διαδηλώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα – οι διαμαρτυρίες σε ορισμένα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Τέξας, φαίνεται να αυξάνονται ως απάντηση στις καταστολές της αστυνομίας σε διαδηλωτές.

University of California Berkeley (UC Berkeley) students walk under Sather Gate as other students occupy an encampment in front of Sproul Hall, the campus administration building, as they protest UC Berkeley’s investment ties to Israel in Berkeley, California, USA, 26 April 2024. The Pro-Palestinian student protesters state the occupation of the encampment will continue until the school meets their demands by divesting in Israel. EPA/JOHN G. MABANGLO

Οι διαδηλώσεις καλούν τα πανεπιστήμια να αποσυνδεθούν από εταιρείες που διεκδικούν κέρδη από τον πόλεμο του Ισραήλ και την κατοχή στην Παλαιστίνη, περισσότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου και καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 34.000. Ορισμένες ομάδες σε πανεπιστήμια που διεξάγουν στρατιωτική έρευνα, όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ζητούν επίσης από τα σχολεία τους να σταματήσουν τις εργασίες αυτές, υποστηρίζοντας πως συμβάλλουν στην ανάπτυξη όπλων.

Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ κυριάρχισαν στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Έφτασαν στο απώγειό τους τον Δεκέμβριο, όταν οι πρόεδροι του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδωσαν αμφιλεγόμενη κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με φαινόμενα αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφότου η πρόεδρος της Κολούμπια Nemat Shafik κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι, σύμφωνα με το Associated Press, επικεντρώθηκε στην «καταπολέμηση του αντισημιτισμού παρά στην προστασία της ελευθερίας του λόγου». Οι μαθητές έστησαν σκηνές στο κεντρικό γκαζόν του Κολούμπια για να δείξουν αλληλεγγύη στη Γάζα. Τότε ο Σαφίκ προχώρησε στην αμφιλεγόμενη κίνηση να καλέσει την αστυνομία για να συλλάβει τους εμπλεκόμενους.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν απλώς ενοχλητική για τους φοιτητές του Κολούμπια, ιδιαίτερα δεδομένης της ιστορίας του πανεπιστημίου, αλλά προκάλεσε δημόσια οργή τόσο στον internet όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαμάχη στο Κολούμπια και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις έχει καταδείξει πώς τα πανεπιστήμια αγωνίστηκαν να τηρήσουν τις διπλές δεσμεύσεις τους για την ελευθερία του λόγου και την προστασία των φοιτητών τους σε μια στιγμή όπου περισσότεροι νέοι συμπονούν περισσότερο την παλαιστινιακή υπόθεση παρά την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι ανησυχίες για τον αντισημιτισμό στις διαμαρτυρίες (συχνά αποδίδονται σε φοιτητές, αλλά σε μεγάλο βαθμό διαπράττονται από ξένους) κέντρισαν επίσης την προσοχή της κοινής γνώμης. Μέσα σε όλα αυτά, το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια μεταπήδησε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις 22 Απριλίου — η οποία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα.

Τι πραγματικά συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις

Όλα ξεκίνησαν στο Κολούμπια, όπου οι μαθητές έστησαν περισσότερες από 50 σκηνές στο γκαζόν σε αυτό που αποκαλούσαν «Απελευθερωμένη Ζώνη» στις 17 Απριλίου. Οι σκηνές παρέμειναν μόνο μιάμιση μέρα πριν παρέμβει η Σαφίκ. «Η τρέχουσα κατασκήνωση παραβιάζει όλες τις νέες πολιτικές, διαταράσσει σοβαρά τη ζωή στην πανεπιστημιούπολη και δημιουργεί ένα παρενοχλητικό και εκφοβιστικό περιβάλλον για πολλούς από τους μαθητές μας», έγραψε σε επιστολή της στις 18 Απριλίου προς την κοινότητα της Κολούμπια.

Η αστυνομία έφτασε λίγο αργότερα για να συλλάβει φοιτητές για παραβίαση και απομάκρυνε περισσότερους από 100 διαδηλωτές, δένοντας τα χέρια τους. Από ορισμένους μάλιστα αφαιρέθηκε το δικαίωμα στη φοιτητική στέγαση.

 

Έκτοτε, φιλοπαλαιστίνιες φοιτητικές ομάδες σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις έχουν οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης. Οι φοιτητές έχουν επίσης δημιουργήσει καταυλισμούς στο Yale, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια, στο Humboldt.

 

Συνολικά 47 φοιτητές συνελήφθησαν στο Γέιλ τη Δευτέρα και περισσότεροι από 150 συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τη νύχτα της Τρίτης. Την Τετάρτη, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ οδήγησε την αστυνομία του Τέξας στην πανεπιστημιούπολη του UT-Austin, όπου συνέλαβαν 34 άτομα,  συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου. Η αστυνομία της Βοστώνης συνέλαβε επίσης 108 άτομα σε μια διαδήλωση που διεξήχθη από φοιτητές του Κολεγίου Έμερσον. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαλύσουν το πλήθος.

Η προσοχή εστιάστηκε λιγότερο στα αιτήματα των διαδηλωτών ή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και περισσότερο στους ισχυρισμούς ότι οι διαδηλώσεις είναι εγγενώς αντισημιτικές ή ότι έχουν συμβεί συγκεκριμένα αντισημιτικά περιστατικά.

Students continue to occupy an encampment on Columbia University’s campus in New York, New York, USA, 26 April 2024. Students have been protesting the university’s investments in Israel and showing their support for Palestine for almost two weeks, also inspiring other students nationwide to do the same. EPA/SARAH YENESEL

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπια ήταν μέχρι στιγμής μη βίαιες. Εκπρόσωποι από το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα ότι υπήρξαν ορισμένα περιστατικά στα οποία άρπαξαν ισραηλινές σημαίες από μαθητές και ειπώθηκαν απροσδιόριστα πράγματα μίσους. Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για σωματικές βλάβες ή αξιόπιστες απειλές κατά ατόμων ή ομάδων.

Τι κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες;

Από πολλές απόψεις, τα αιτήματα των διαδηλωτών έχουν επισκιαστεί.

Στην Κολούμπια, οι διαδηλωτές ανήκουν σε έναν συνασπισμό, το Columbia University Apartheid Divest (CUAD), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2016 για να απαιτήσει από τo Columbia και το Barnard College να αποκαλύψουν επενδύσεις και να αφαιρέσουν από το χαρτοφυλάκιό τους ισραηλινές και αμερικανικές εταιρείες και ιδρύματα που υποστηρίζουν το Ισραήλ, επικαλούμενο τους πολέμους του στη Γάζα και την καταπίεση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, και την παράνομη κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους.

Τα αιτήματα του συνασπισμού συνδέονται με το κίνημα BDS (Boycott, Divestment, and Sanctions) που ξεκίνησε από ομάδες της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών το 2005. Το BDS αναφέρει ως έμπνευσή του τους ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ της δεκαετίας του 1980 που στόχευσαν με μποϊκοτάζ την κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Αν και αυτό το κίνημα δεν ήταν αποφασιστικό για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, κατάφερε να αποξενώσει την κυβέρνηση του απαρτχάιντ από σημαντικούς παγκόσμιους παίκτες όπως η τράπεζα Barclays, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Διεθνής Διάσκεψη Κρίκετ, αναγκάζοντας χώρες και διεθνείς οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τη συνενοχή τους στη Νότια Αφρική. ρατσιστικές πολιτικές.

Israeli flags are seen in a lawn near an pro-Palestine encampment on Columbia University’s campus in New York, New York, USA, 26 April 2024. EPA/SARAH YENESEL

Εκτός από την αποεπένδυση από «εταιρείες που επωφελούνται από το ισραηλινό απαρτχάιντ», η CUAD έχει μια λίστα με πέντε άλλες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για άμεση κατάπαυση του πυρός προς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, και, κυρίως, τερματισμού του διπλού προγράμματος σπουδών που το Columbia έχει με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Αυτά τα αιτήματα απηχούν εκείνα των φοιτητικών ομάδων σε άλλα κολέγια και πανεπιστήμια. Φοιτητές ακτιβιστές του NYU απαιτούν επίσης από το πανεπιστήμιο να κλείσει την πανεπιστημιούπολη του στο Τελ Αβίβ και «να αποχωρήσει από όλες τις εταιρείες που βοηθούν στη γενοκτονία», συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών όπλων, και να απαγορεύσει την έρευνα τεχνολογίας όπλων που ωφελεί το Ισραήλ.

Η φύση και το περιεχόμενο των αντιπολεμικών διαδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη ήταν στην πρώτη γραμμή τόσο της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης όσο και των ακροάσεων του Κογκρέσου σχετικά με τον αντισημιτισμό και την ελευθερία του λόγου στην πανεπιστημιούπολη. Αλλά η διοικητική απάντηση σε αυτά —ιδίως η κλήση της αστυνομίας και η έκδοση αναστολών— έχει προσθέσει μια νέα διάσταση στη συζήτηση.

Με πληροφορίες από Vox

Ποιος φοβάται τον Τζον Μπάρνετ; Το «βαθύ λαρύγγι» της Boeing είχε προειδοποιήσει για «αμέτρητες» παραβιάσεις ασφαλείας, δύο ημέρες πριν «αυτοκτονήσει» μέσα στο αυτοκίνητό του 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: