Θα… καεί το φαγητό από την έλλειψη εμπιστοσύνης: Τα πρώτα συμπεράσματα της απεσταλμένης του ΟΗΕ παραπέμπουν στην ίδια απαράδεκτη συνταγή και οδηγούν σε νέο αδιέξοδο…

FILE PHOTO: Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα María Ángela Holguín Cuellar με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα. Φωτογραφία Twitter via UN Cyprus, @UN_CYPRUS




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η «έλλειψη εμπιστοσύνης» είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον δεν επιτυγχάνεται συμφωνία στο Κυπριακό, αποφάνθηκε η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, μετά την πρώτη περιοδεία της στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου ταξιδιού στην Κύπρο και στις δυο από τις τρείς λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις ( θα πάει τον Μάρτιο στο Λονδίνο στο οποίο και θα εδρεύει), προέβη σε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία καταγράφει κάποια συμπεράσματα.

Η πιο βασική διαπίστωση είναι πως «είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, η οποία λείπε σοβαρά, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος». Έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ποιών; Εννοεί μήπως μεταξύ των «ηγεσιών των δυο κοινοτήτων», εξισώνοντας τα όσα εκατέρωθεν εκφράζονται;

  • Η επικέντρωση στην «έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων», προσφέρει ένα τεράστιο άλλοθι στην Τουρκία. Μεγαλύτερο και από την κατοχική σημαία, που έχει κατασκευαστεί στις πλαγιές του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου, για να υπενθυμίζει την κατοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην διαπίστωση της κ. Κουεγιάρ, είπε ότι «είναι αναγκαία η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία».

Ασφαλώς και είναι και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα. Και τούτο θα επιτευχθεί με την αλλαγή της συμπεριφοράς της κατοχικής πλευράς. Και όχι, όπως λένε και κάποιοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ότι « η Λευκωσία πρέπει να πείσει πως θέλει λύση»!

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα έκανε, λοιπόν, διαπιστώσεις και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, ότι το μείζον είναι η «έλλειψη εμπιστοσύνης». Κι αυτό από πού προέκυψε; Της το έχουν πει οι Τουρκοκύπριοι που είναι κάτοχοι διαβατηρίου και ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Αυτοί που επισκέπτονται δημόσια νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές; Ή που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές; Όλοι αυτοί που έρχονται από τα κατεχόμενα αισθάνθηκαν να απειλούνται, να κινδυνεύουν; Όχι. Άρα η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι των Κυπρίων έναντι της κατοχικής δύναμης. Γιατί εκεί η είναι η ουσία του προβλήματος, την οποίαν κρύβουν οι διάφοροι απεσταλμένοι, η συνεχιζόμενη κατοχή.

Η προσφυγή στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, γιατί μάλλον εκεί θα είναι η κατάληξη των προσπαθειών για να αποφύγει ο ΟΗΕ να κηρύξει αδιέξοδο, επιβεβαιώνει διαχρονικά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.  Τα ΜΟΕ δεν είναι, ωστόσο, διέξοδος. Και δεν μπορεί να είναι στόχος.

Στόχος είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Τα Μέτρα είναι μια «ενδιάμεση οδός», την οποία επιλέγουν ως αποτέλεσμα της αδυναμία να οδηγηθούμε σε συμφωνία. Υπάρχει, όμως, κίνδυνος τα Μέτρα αυτά να εδραιώσουν τα κατοχικά δεδομένα και να δημιουργήσουν «κεκτημένα» λειτουργίας «χωριστών οντοτήτων».

  • Η κ. Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, επειδή έχει φιλοδοξία, όπως λέγεται, να είναι διάδοχος του Αντόνιο Γκουτέρες στη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, βρισκόμενη στην αρχή της αποστολής της έχει δυο επιλογές:
  • Είτε θα κινηθεί στη λογική ότι το θέμα στην Κύπρο είναι η «έλλειψη εμπιστοσύνης» και θα προχωρήσει σε (γνωστά) ΜΟΕ είτε θα «αγγίξει» τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εάν παραμείνει στο πρώτο, τότε το όνομα της θα γραφτεί στον μακρύ κατάλογο των απεσταλμένων, που δοκίμασαν την ίδια συνταγή και… έκαψαν- ξανά- το φαγητό. Εάν δοκιμάσει λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά γεγονότα και δεδομένα και να αποτύχει, θα ανοίξει ένα νέο δρόμο προς μια πραγματική λύση.

Είναι προφανές ότι η κ. Κουεγιάρ ακούει και διαβάζει όσα λέγονται και γράφονται στις ελεύθερες περιοχές, ότι δήθεν η ελληνική πλευρά πρέπει να… πείσει. Ό,τι για παράδειγμα ο Πρόεδρος «δεν πείθει με αυτά που λέει» εξισώνοντας τον με τον Τατάρ, ως προς τη διάθεση για να προχωρήσει η προσπάθεια. Γιατί ενίοτε σε αυτόν τον τόπο το σύνδρομο της χαμένης αυτοδικαίωσης τίθεται πάνω από τη λογική.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η πιθανή κλιμάκωση και διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή ανησυχεί σφόδρα τη Λευκωσία: Πώς οι εκλογές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζουν το Κυπριακό;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: