Οι αντιπαραθέσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα και η εμπλοκή με το τερματικό στο Βασιλικό στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η αξίωση για αποζημιώσεις που κατέθεσε στο διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο η κινέζικη κοινοπραξία που κατασκευάζει το τερματικό στο Βασιλικό και η αντιπαράθεση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του δικηγόρου Ευστάθιου Ευσταθίου, δεσπόζουν μεταξύ άλλων στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Επίσης προβάλλονται η παρέμβαση του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για ενότητα στον ΔΗΣΥ και η προειδοποίηση ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ για λήψη δυναμικών μέτρων για πολιτικές της Κυβέρνησης.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Προσωπικές πικρίες βλέπει ο Αναστασιάδης» γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε έκκληση για ενότητα στον ΔΗΣΥ.

Αλλού γράφει ότι η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου δήλωσε ότι ο εργολάβος του χερσαίου τερματικού φυσικού αερίου ζητά αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας ως βασικό επιχείρημα ισχυρισμούς του Γενικού Ελεγκτή.

Επίσης γράφει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δήλωσε στην «Α» ότι είναι πρόδηλα και εξ ορισμού παράνομη η γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα για πολλαπλές συντάξεις.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «200 και όχι 100 εκ. ευρώ τα έξτρα που ζητά η CPP για το Βασιλικό» αναφέρεται στην συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής την οποία απασχόλησε η κατάθεση «statement of claim» στο διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο από την κινέζικη κοινοπραξία που κατασκευάζει το τερματικό εισαγωγής υγροποιημένου αερίου στο Βασιλικό, ζητώντας 200 εκ. ευρώ.

Αλλού γράφει ότι σε χθεσινή τους συνάντηση Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλή πορεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μορφή πυραμίδας είχε το κύκλωμα με εικονικούς γάμους που δρούσε στην Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μπλέξαμε άσχημα με το τερματικό» αναφέρεται στο κύριο του θέμα στο τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό και γράφει ότι πληρώσαμε ήδη €240 εκ. στον εργολάβο από τα 320 που έχει να παίρνει αλλά το έργο είναι ακόμα στη μέση.

Αλλού προβάλει τις συγκρούσεις χιλιάδων αγροτών με τους αστυνομικούς έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί σήμερα με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Οργή συνδικαλιστικών οργανώσεων για πολιτικές της κυβέρνησης» και γράφει ότι ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ προειδοποιούν με τη λήψη δυναμικών μέτρων λόγω, μεταξύ άλλων, της παραχώρησης με αδιαφανείς διαδικασίες αδειών για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες και της μη ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων σε χώρους εργασίας.

Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται στον πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό του αγροτικού κόσμου. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται η αντιπαράθεση Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του γνωστού ποινικολόγου Ευστάθιου Ευσταθίου με αφορμή την αναστολή ποινικής υπόθεσης Ρώσου ολιγάρχη.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «ΓΕ: Οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς έχουν ξεπεράσει τα όρια» αναφέρεται στην αντιπαράθεση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του δικηγόρου Ευστάθιου Ευσταθίου για ποινική υπόθεση Ρώσου ολιγάρχη και γράφει ότι ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι θα παραπέμψει τον κ. Ευσταθίου στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα.

Σε άλλο θέμα προβάλει δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου ότι αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρωτοβουλία της Κύπρου να χαρακτηριστούν ασφαλείς περιοχές της Συρίας. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε ότι τα επιτόκια πιθανόν θα μειωθούν το 2024.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Εξουσιάζει από τα παρασκήνια Κυβέρνηση και Συναγερμό» γράφει για παρέμβαση Αναστασιάδη στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για επιβολή του Κωστάκη Κωνσταντίνου για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συντεχνίες προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα στην ΑΗΚ. Αλλού γράφει ότι ο νόμος περί τοκογλυφίας δεν αγγίζει τα τραπεζικά ιδρύματα.

«Το Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ξεμύτισαν οι ‘ΜΚΟ’ της όποιας λύσης» και γράφει ότι εποχές προ του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν του 2004 προσπαθούν να αναβιώσουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυξήθηκε 328% σε τέσσερα χρόνια το εμπόριο από τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι στην δημοτική πινακοθήκη Αμμοχώστου γίνεται αφιέρωμα στον μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
Λευκωσία, Κύπρος

«Δεν χρειάζομαι πιστοποιητικά πατριωτισμού, με λοιδορούν», …φωνάζει η Αννίτα: Νέα κρίση στον ΔΗΣΥ με αφορμή το μνημόσυνο του Γρίβα, στο οποίο δεν παρέστη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: