Τα θαλάσσια πάρκα θα οδηγήσουν σε νέα κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας; Πιθανότατατα… Η παραβίαση των κόκκινων γραμμών είναι πολιτική “αυτοκτονία” (video)

File Photo: Πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτiκού ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, που υποστηρίζει την ισλαμική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, για τις τουρκικές προθέσεις αναφορικά με το Αιγαίο, είναι έντονα προβληματική και προκλητική.

Η Τουρκία προετοιμάζει την οριοθέτηση δικών της θαλασσίων Πάρκων στο Αιγαίο, ως αντιπερισπασμό στην ελληνική ανακοίνωση, την οποία κατακρίνει η κατοχική Τουρκία με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών και του ίδιου του υπουργού, του πρώην αρχικατάσκοπου, Χακάν Φιντάν.

  • Ο τελευταίος, όπως λέγεται, καυχιέται ότι γνωρίζει το ποιόν των ξένων ηγετών και των πιο σημαντικών υπουργών, άρα και των Ελλήνων: του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και της σκληρής, όπως χαρακτηρίζεται, υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Θα έλεγα ότι δεν τους μέτρησε καλά, διότι η ειλημμένη απόφαση είναι ότι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές για την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, ΔΕΝ θα παραβιαστούν, ότι και να λέει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας; Τον γνωρίζουν και τα νήπια. Επιδιώκει να ακυρώσει την δημιουργία των θαλάσσιων Πάρκων που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα για περιοχές στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Την Τουρκία θα βόλευε πολύ και η επιβολή, με τη συναίνεση της Ελλάδας φυσικά, της συνδιαχείρισης κοινών περιβαλλοντικών προγραμμάτων στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα θα δεχθεί να παραβιαστεί η κυριαρχία της. Ούτε στα πιο τρελά όνειρα του Ερντογάν. Δεν πρόκειται να γίνει διότι θα είναι η πολιτική αυτοκτονία της σημερινής κυβέρνησης.

Μπορεί να πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν είναι κουτός. Όλα τα καταλαβαίνει και όλα τα ζυγίζει. Καλή η ειρήνη στο Αιγαίο και ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων, αλλά όχι με τίμημα την απώλεια εδαφών. Αυτά δεν γίνονται στην εποχή μας.

Επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους η περίεργη Σαμπάχ, που υποστηρίζει την ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν, μίλησε για δήθεν …κίνηση «οφθαλμού έναντι οφθαλμού» στην ελληνική απόφαση, που έχει ανακοινωθεί αφού ενημερώθηκε εγκαίρως η αμερικανική κυβέρνηση.

Η ελληνική πρωτοβουλία για την ίδρυση Θαλασσίων Πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο δεν είναι πολεμική κίνηση, όπως νομίζει ο Ερντογάν και οι παρέες του, που κυβερνούν την Τουρκία. Είναι μία ειρηνική πρωτοβουλία που δεν έχει πολιτική ή πολεμική χροιά.

Η Τουρκία όμως, είναι προβλέψιμη. Στέλνει μήνυμα μέσω της Σαμπάχ στην Αθήνα, ότι δεν θα ανεχθεί δήθεν παραβίαση των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο. Και προετοιμάζει και το …γήπεδο.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός των Εξωτερικών, που δυστυχώς εμπιστεύεται την τουρκική πολιτική ηγεσία, πρέπει να είναι απόλυτοι. Η επιμονή της Τουρκίας σε κινήσεις που προσβάλουν την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία πρέπει να απορριφθούν άμεσα με τον πιο ισχυρό τρόπο.

Καλός και ο τουρισμός, καλοδεχούμενοι οι Τούρκοι τουρίστες, αλλά μέχρι εκεί. Δεν πρέπει να μείνει καμία αμφιβολία στο νεοσουλτάνο της Άγκυρας.

Η όποια αμφισβήτηση πρέπει να αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Η πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, θα πέσει σε τοίχο εάν η κατοχική χώρα δεν σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τη συμφωνία με την Αθήνα που υπέγραψε ο ίδιος ο Ερντογάν.

Οι ανά την Ελλάδα …«ψεκασμένοι» διαδίδουν πληροφορίες για τη δήθεν μειοδοσία του Πρωθυπουργού, που στην πραγματικότητα είναι fake news. Δεν θα και αυριανός, ανισχύουν οι πληροφορίες. Ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζει πως είναι σημερινός, άντε και αυριανός, που σημαίνει πως αύριο μπορεί να επιλέξει να μην είναι καν Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η γλώσσα της αλήθειας είναι πάντα η καλύτερη. Στα θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν χρειάζονται μισόλογα, αλλά καθαρές κουβέντες…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ανόητες, αλλά επικίνδυνες, ιδέες για την Κύπρο: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απωλέσει τη Μεγαλόνησο, διότι θα είναι η αρχή του τέλους για το Αιγαίο και τη Θράκη… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: