Διαψεύδει ο ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς ισχυρίζεται πως μέλη της αιχμαλώτισαν Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα, σκοτώθηκαν άνδρες της Χεζμπολάχ και άμαχοι

FILE PHOTO: Israeli armoured vehicles gather along the border fence with southern Gaza Strip, Israel 05 May 2024. EPA, ABIR SULTAN




Εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως παλαιστίνιοι μαχητές αιχμαλώτισαν ισραηλινούς στρατιώτες έπειτα από μάχη στην Τζαμπάλια της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που διέψευσε ο ισραηλινός στρατός.

Χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία ή να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό αιχμαλώτων, ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το Al Jazeera:

«Οι μαχητές μας παρέσυραν δύναμη των Σιωνιστών σε ενέδρα μέσα σε σήραγγα… Όταν αποσύρθηκαν, όλα τα μέλη της (ισραηλινής στρατιωτικής) δύναμης ήταν είτε νεκρά είτε τραυματισμένα και αιχμαλωτισμένα».

Άμεση ήταν η αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), που διέψευσαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Χαμάς. «Οι IDF διευκρινίζουν πως δεν υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο απήχθη στρατιώτης», υπογραμμίζεται σε δελτίο Τύπου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον διευθυντή της αμερικανικής CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε ισραηλινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στο Κάιρο την Τρίτη, διευκρινίζοντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως «δεν έχει οριστεί ημερομηνία».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα, χθες Σάββατο, σε σπίτι του χωριού Αϊταρούν στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους εναντίον σπιτιού στο χωριό Αϊταρούν, προκαλώντας τον θάνατο δύο μαχητών της Χεζμπολάχ και τον τραυματισμό τριών αμάχων.

Συνολικά, στη διάρκεια της ημέρας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν εννέα αεροπορικές επιδρομές σε έξι πόλεις και χωριά του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, επλήγησαν εγκαταστάσεις της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Touch στην περιοχή Χίαμ.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Έκτοτε, τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν προκαλέσει τον θάνατο 484 ανθρώπων, εκ των οποίων έχει επιβεβαιωθεί πως 308 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και 89 άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι, δεκατέσσερις στρατιωτικοί και ένδεκα άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Γάζα, Palestine
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua
Βηρυτός, Lebanon

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου και από το εσωτερικό του Ισραήλ: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την επιστροφή των ομήρων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: