Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το ΚΥΣΕΑ: Αποχωρεί ο στρατηγός Φλώρος – Ποιοι είναι υποψήφιοι για αρχηγοί στα τρία όπλα

FILE PHOTO: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στη Γαύδο. Photo via Twitter@ChiefHNDGS




Μετά από τέσσερα χρόνια το ΚΥΣΕΑ καλείται να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τα ηνία των ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατηγός Κωνσταντίνος φλώρος αποχωρεί από τις ένοπλες δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση της θητείας του βάσει νόμου.

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν την στιγμή αυτή για την θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας είναι, από την πλευρά του στρατού ξηράς ο αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, έως τώρα διοικητής της διοίκησης ειδικού πολέμου, άρα και του νεότερου 4ου κλάδου στην πυραμίδα του επιτελείου.

Από την πολεμική αεροπορία ο αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος συμπληρώνει τρία χρόνια ιδιαίτερα πετυχημένες θητείας στο γενικό επιτελείο αεροπορίας.

Από το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με πληροφορίες το πρόσωπο στο οποίο φέρεται η κυβέρνηση να εστιάζει είναι ο αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην θέση του επιχειρησιακού διοικητή του όπλου ως Αρχηγός Στόλου.

Η κρίσης στην στρατιωτική ηγεσία εκτός της θέσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας συμπαρασύρει κι αλλαγές σε επιτελεία και σχηματισμούς.

Μένει να φανεί αν στις 11 το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου θα παραταθεί η θητεία του αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη στην θέση του γενικού επιτελείου στρατού και του αντιναύαρχού Ιωάννη Δρυμούση στο γενικό επιτελείο ναυτικού.

Και οι δυο Ανώτατοι αξιωματικοί βρίσκονται στην θέση του Αρχηγού των όπλων τους έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας ότι μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους έναν ακόμη χρόνο και να κριθούν τον Ιανουάριο του 2025 .

Βεβαίως το ΚΥΣΕΑ μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει, να προάγει ή να αποστρατεύσει Ανώτατους αξιωματικούς απο την στρατιωτική ηγεσία.

Αν προκριθεί για την θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας ο αντιστράτηγος Χούπης, θα είναι η δεύτερη θητεία για τον στρατό ξηράς στην θέση του γενικού επιτελείου, καθώς θα διαδεχτεί τον στρατηγό Κωνσταντίνο φλώρο.

Τα τελευταία χρόνια διατηρούνταν μία άτυπη σειρά για τα γενικά επιτελεία τα οποία αναλάμβαναν το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Αν αυτό διατηρηθεί θα πρέπει να αναλάβει ανώτατος από το ναυτικό ή την αεροπορια, αν και η τελευταία βρέθηκε στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δυο φορές μέσα σε σχεδόν 9 χρόνια.

Γιώργος Σιδέρης, Hellas Journal

Oι προκλήσεις για την Αεροπορία Στρατού αμέσως μετά τις κρίσεις: Οι αποφάσεις για υφιστάμενα και νέα ελικόπτερα και η απομάκρυνση της 1ης ΤΑΞΑΣ ώστε να μην πλημμυρίσουν ξανά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: