Oι προκλήσεις για την Αεροπορία Στρατού αμέσως μετά τις κρίσεις: Οι αποφάσεις για υφιστάμενα και νέα ελικόπτερα και η απομάκρυνση της 1ης ΤΑΞΑΣ ώστε να μην πλημμυρίσουν ξανά

Το στρατιωτικό επιτελείο αμέσως μετά τις κρίσεις θα πρέπει να εργαστεί και να αποφασίσει τι θα απαντήσει στην αμερικανική LOA που εστάλη για 35 ελικόπτερα Black Hawk, κόστους 1,2 δις. Πηγή εικόνας: Λογαριασμός “Χ” Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Με τις κρίσεις να βρίσκονται προ των πυλών, ενδεχομένως το πρωί της Παρασκευής, ένα από τα πρώτα δεδομένα για τη νέα στρατιωτική ηγεσία, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, είναι πως θα πρέπει να εργαστούν συστηματικά για το υφιστάμενο υλικό που υπάρχει διαθέσιμο.

Το θέμα της συντήρησης και του σχεδιασμού για την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη ήταν από τις προτεραιότητες που είχε θέσει ανοιχτά και ο πρωθυπουργός σε κυβερνητικό συμβούλιο. Και δεν ήταν λίγα όσα έγιναν, δεδομένου πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν για χρόνια εγκαταλειφθεί ως συνέπεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Βεβαίως οι ίδιοι οι στρατιωτικοί επισημαίνουν ότι σε πολλά η απαξίωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα κι αυτό ήταν αποτέλεσμα της αναποφασιστικότητας που υπήρχε και που δυστυχώς ακόμη και σήμερα επικρατεί σε πολλά ζητήματα που αφορούν τη συνέχιση της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η νέα ηγεσία που θα προκύψει ύστερα από το ΚΥΣΕΑ, θα λάβει οδηγίες από την πολιτική, ώστε να επανεξετάσουν τη νέα προτεραιοποίηση για τα προγράμματα που πρέπει να τρέξουν, ακόμη και για εκείνα που τα επιτελεία ήδη έχουν λάβει απαντήσεις, μετά από επίσημα ερωτήματα που είχαν αποσταλεί.

Παράλληλα όμως και οι νέοι Αρχηγοί, θα κληθούν να πείσουν την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση για άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, χωρίς να προσθέσουν λύσεις- ημίμετρα στον καθημερινό πονοκέφαλο των στελεχών που διοικούν.

Πρέπει οι ΗΠΑ να έχουν μια απάντηση ως τον Μάρτιο

Ένα από τα προγράμματα που θεωρείται άμεσης προτεραιότητας προς απάντηση αφορά τα Black Hawk, μετά την LOA που εστάλη από τις ΗΠΑ για τα 35 ελικόπτερα, αξίας 1,2 δισ.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι ήδη έχει τεθεί και πάλι θέμα, τόσο για τα ΝΗ-90, που η Αεροπορία Στρατού έχει 16 ελικόπτερα του τύπου αυτού και αναμένει ακόμη 4. Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι όλες οι εντολές συγκλίνουν στο να βρεθεί η χρυσή τομή που θα βοηθήσει ώστε αυτά τα ελικόπτερα να ενεργοποιηθούν και η διαθεσιμότητά τους να μην μετριέται στα δάκτυλα ενός χεριού.

Σε ό,τι αφορά τα Black Hawk θεωρείται βέβαιο ότι εφόσον προχωρήσει η συμφωνία, το 1,2 δις θα μειωθεί αισθητά. Και αυτό διότι πρώτον ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν ο τελικός αριθμός των ελικοπτέρων θα είναι 35, ενώ από την άλλη πλευρά δεν θα είναι όλα τα ελικόπτερα με full extra εξοπλισμό, παρά μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός.

Τα νερά της λίμνης Κάρλα σπρώχνουν την 1η ΤΑΞΑΣ στην Αττική;

Μέσα από τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Αεροπορίας Στρατού δεν μπορούν να λείπουν τα πιο χρήσιμα εργαλεία του, που δεν είναι άλλα από τα μεταφορικά Chinook. Στο κομμάτι αυτό όσες αποφάσεις για συντήρηση του υφιστάμενου υλικού και να υπάρξουν, δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν μια και η έκδοση του ελικοπτέρου διεθνώς, έχει προχωρήσει κατά πολύ ενώ η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω.

Και εκτός από τα μέσα στην Αεροπορία Στρατού, οι επιτελείς πρέπει να εισηγηθούν στην στρατιωτική ηγεσία την τελική πρόταση που έχουν για την μετεγκατάσταση της 1ης Ταξιαρχίας από το Στεφανοβίκειο σε άλλο σημείο της επικράτειας.

Το φιάσκο με την πλημμυρισμένη βάση των ελικοπτέρων στη Μαγνησία δημιούργησε την ανάγκη για την μεταφορά της μονάδας, με τα Μέγαρα Αττικής να «ποζάρουν» ως το βασικό αεροδρόμιο που θα μπορούσε να μεταστεγάσει, τα ελικόπτερα τριών τύπων.

Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι μια εύκολη απόφαση μια και οι μονάδες των Μεγάρων θα πρέπει να συμπυκνώσουν τις εγκαταστάσεις τους ώστε να δεχτούν επιπλέον προσωπικό, γραφεία, οχήματα, αποθήκες οπλισμού, ελικόπτερα, κ.α.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Και πυρηνοκίνητα υποβρύχια σχεδιάζει να αποκτήσει ο πολεμοχαρής Ερντογάν μόλις τεθεί σε λειτουργία το Ακούγιου: Δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: