Με κομμένη την ανάσα: Μετά από 10 χρόνια δουλειάς η Ευρώπη εκτοξεύει τον Ariane 6-Ενα μεγάλο στοίχημα για την ανεξαρτησία της ηπείρου στο διαστημικό τομέα [videos]

Το Ariane 6 φτάνει στο ευρωπαϊκό κοσμοδρόμιο screenshot youtube




Η Ευρώπη φαίνεται ότι θα ανακτήσει την άμεση πρόσβασή της στο διάστημα αυτό το καλοκαίρι, καθώς η τελική συναρμολόγηση του νέου της πυραύλου Ariane 6 βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο πριν την πρώτη του πτήση.

«Δεν είμαι ήρεμος. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος επειδή αυτός είναι ο καρπός λίγο πολύ 10 ετών δουλειάς και είναι μια ιστορική ημέρα σήμερα. Έτσι αισθανόμαστε σε ιστορική διάθεση και είναι περισσότερο ενθουσιασμός και υπερηφάνεια για την Ευρώπη, επειδή είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τον κεντρικό πυρήνα ενός Ariane 6 να πετάει» δήλωσε ο Γιενς Φράντσεκ, διευθυντής του ArianeGroup.

O Ariane 6 επρόκειτο να αντικαταστήσει τον προκάτοχό του το 2020, αλλά το έργο αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις. Χωρίς τον δικό του εκτοξευτή πυραύλων ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Τομέας στράφηκε σε εξωτερικές εταιρείες όπως η SpaceX. Ορισμένοι θεώρησαν την έλλειψη άμεσης πρόσβασης στο διάστημα ως ευρωπαϊκή κρίση.

«Θα ήθελα πρώτα να προσδιορίσω την κρίση στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι από την τελευταία εκτόξευση του Ariane 5 τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου δεν είχαμε τα δικά μας μέσα για την πρόσβαση στο διάστημα. Θέλω να πω ότι το Ariane 5 ήταν το άλογο που μας πήγε εκεί. Το Ariane 6 επρόκειτο να το αντικαταστήσει. Υπήρχε ένας πόλεμος. Δυστυχώς κανείς δεν το περίμενε. Και από την μια μέρα στην άλλη το Σογιούζ δεν ήταν πια εδώ. Το Ariane 6 είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη, γιατί θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες, από τις θεσμικές ανάγκες της άμυνας, των τηλεπικοινωνιών, των επιστημονικών δορυφόρων μέχρι τις εμπορικές ανάγκες της Ευρώπης και φυσικά πέρα από αυτές» δήλωσε η Λούσια Λινάρες, επικεφαλής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Με ύψος όσο ο πρώτος όροφος του Πύργου του Άιφελ, ο νέος πύραυλος τροφοδοτείται από ένα μείγμα υγρού οξυγόνου και υδρογόνου.

O Ariane 6 θα εκτοξεύεται ως και 12 φορές το χρόνο, μεταφέροντας δορυφόρους, με στόχο να γίνει αρκετά ανταγωνιστικό, ώστε να αντιμετωπίσει γίγαντες της αγοράς όπως η SpaceX.

Υπάρχουν επίσης ελπίδες ότι μια μέρα θα μεταφέρει Ευρωπαίους αστροναύτες σε επανδρωμένες αποστολές από το έδαφος της ΕΕ.

«Είναι πρώτα από όλα πολιτική φιλοδοξία. Εξαρτάται από τα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν θέλουν να αποκτήσουν αυτήν την ικανότητα. Έτσι, μπορούμε μόνο να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε» δήλωσε ο επικεφαλής του πολιτικού προγράμματος της ArianeGroup.

To euronews μεταδίδει: «Βρισκόμαστε εδώ στο Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα, λίγο πριν την συναρμολόγηση του νέου πυραύλου Ariane 6, του μεγαλύτερου εκτοξευτή που έχει παραχθεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα. Μετά από χρόνια καθυστέρησης ο Ariane 6 θα αντιμετωπίσει την πρώτη του κρίσιμη δοκιμαστική εκτόξευση αυτό το καλοκαίρι, όταν όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στην εξέδρα εκτόξευσης πίσω μου, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να επαναβεβαίωσει την ανεξαρτησία της στο διάστημα».

Με πληροφορίες από gr.euronews.com
Ελλάδα Αθήνα 

Το τελευταίο συμπόσιο: Οι ύστατες ώρες του Πλάτωνα αποκαλύπτονται στον πάπυρο που βρέθηκε στην τέφρα του Βεζούβιου* Φιλόμουσος, μέχρι το τέλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: