Συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Ιράν, ποιές είναι οι εκτιμήσεις της Αθήνας για την απάντηση του Ισραήλ

FILE PHOTO: Άποψη του Μεγάρου Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε:

  • «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι προς ώρας αποκλιμακωνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες εκτιμήσεις, λένε, πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκκίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και είναι πολλές. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.

Η έκτακτη συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις  18:30  Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και λίγη ώρα μετά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ,ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα, αξιολογήθηκε η κατάσταση καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάχυσης της κρίσης, ενώ επίσης δηλώθηκε, όπως ανέφερε και ο Κυριάκος Μητοστάκης, με κάθε τρόπο η στήριξη της χώρας σε οποιαδήποτε προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί αυτή η κρίση.

Η διπλωματική δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί, ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή της κρίσης είχε αυξημένο πληροφοριακό προσωπικό, μάθαινε όλα τα δεδομένα, είχε έγκαιρη ροή πληροφοριών για την εξέλιξη των γεγονότων και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η διαρκής ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνεται δεδομένου ότι έχουν οικοδομηθεί οι σχέσεις στις συμμαχίες των χωρών όλο το προηγούμενο διάστημα.

Aνάρτηση Μητσοτάκη: Στο πλευρό του Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση από τις πλευρές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα αγγλικά στο διαδίκτυο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «I strongly condemn the attacks launched by Iran against Israel. Αny escalation is a threat to regional stability and security. We stand with Israel and urge all sides to show restraint».

Ανεπίσημη μετάφραση: «Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συνομίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του: Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να υποστηρίξουμε το Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: