Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Δυστυχώς η “τύχη” των Παλαιστινίων στη Ράφα είναι προδιαγεγραμμένη, ο Μπλίνκεν απέτυχε, ανένδοτος ο Νετανιάχου… (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο του καναλιού. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν έδειχνε θυμωμένος -και πρέπει να ήταν- χθες στο Ισραήλ. Πρωτίστως με την ηγεσία της Χαμάς, τους αγαπημένους φίλους του Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται να τίναξε πάλι στον αέρα τη συμφωνία για την εκεχειρία και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Και σίγουρα είναι ενοχλημένος με την επιμονή της ισραηλινής ηγεσίας για τη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Ράφα, μία “επιλογή” που παραμένει στο τραπέζι. Η προσωπική έκκληση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και η παράκληση του ήταν να του υποσχεθεί πως δεν θα εκτελεστεί το σχέδιο της επιχείρησης.

Τέτοια υπόσχεση δεν δόθηκε ποτέ. Αντίθετα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα ανοίξουν ξανά οι “πύλες της κόλασης” για τον άμαχο πληθυσμό στη συγκεκριμένη περιοχή, στη Ράφα.

  • Οι Αμερικανοί ελπίζουν πως αν επιτευχθεί η συμφωνία για την εκεχειρία, η επίθεση στη Ράφα δεν θα πραγματοποιηθεί. Παρά το γεγονός ότι απορρίπτει να είναι μέρος της συμφωνίας η υπόσχεση του ότι δεν θα εισβάλει σε μία περιοχή, όπου είναι εγκλωβισμένοι πολλές χιλιάδες γυναικόπαιδα.

Ο κ. Μπλίνκεν επέρριψε όλες τις ευθύνες για την (μέχρι στιγμής) αποτυχία στη Χαμάς. Είναι «ο μόνος λόγος για τον οποίο αυτό δεν έχει επιτευχθεί», υπογράμμισε και ζήτησε ξανά από την οργάνωση να απαντήσει θετικά «χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δικαιολογίες. Η ώρα είναι τώρα”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Και θεωρεί ότι και οι άμαχοι στη Γάζα είναι θύματα της Χαμάς. «Πρέπει, ανέφερε, να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους στη Γάζα που υποφέρουν σε αυτή την ανταλλαγή πυρών που προκαλεί η Χαμάς και έτσι επικεντρωνόμαστε στο να τους προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζονται — την τροφή, τα φάρμακα, το νερό, το καταφύγιο».

Ο κ. Μπλίνκεν είχε κρίσιμες συναντήσεις στο Ισραήλ. Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους που λαμβάνουν αποφάσεις για τον πόλεμο.

Δυστυχώς δεν κατάφερε να τους πείσει να μην επιτεθούν στη Ράφα. Οι Ισραηλινοί απαντούν αρνητικά και απορρίπτουν όλες τις πιέσεις για να σταματήσει ο πόλεμος. Θέλουν να φτάσουν μέχρι το τέλος…

Οι Αμερικανοί φοβούνται πλέον ότι ακόμα και αν επιτευχθεί η εκεχειρία των 40 ημερών που προτάθηκε και δεν έχει αποδεχθεί ακόμα η Χαμάς, το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο. Η δικαιολογία είναι ότι αν δεν εξολοθρευτεί η Χαμάς, θα παραμείνει ο κίνδυνος για την ύπαρξη αυτού καθ’ αυτού του Εβραϊκού Κράτους.

«Η επιχείρηση στη Ράφα δεν εξαρτάται από τίποτα», σημείωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Ο κ. Νετανιάχου το κατέστησε σαφές στον υπουργό Μπλίνκεν».

«Είπαν στον κ. Μπλίνκεν ότι ενδιαφερόμαστε να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά είναι αποφασισμένοι να εξολοθρεύσουν τη Χαμάς», είναι το μήνυμα του γραφείου του Νετανιάχου.

  • Σύμφωνα με τα πρακτορείο Reuters και AFP:

θέση των ΗΠΑ για τη Ράφα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι «δεν στηρίζουν στρατιωτική επιχείρηση χωρίς ανθρωπιστικό σχέδιο – και τέτοιο σχέδιο δεν έχουμε δει».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που βρίσκεται στο Ισραήλ και νωρίτερα είχε τετ α τετ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, επισήμανε ότι το Τελ Αβίβ έχει κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά σε μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, καλώντας τη Χαμάς να σταματήσει τη χρονοτριβή και να δεχθεί τη συμφωνία.

«Η πρόοδος όσον αφορά τη βοήθεια προς τη Γάζα είναι πραγματική, αλλά δεδομένης της τεράστιας ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα, πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Μπλίνκεν, ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε εισβολή στη Ράφα, εάν η Χαμάς συνεχίσει να θέτει ως όρο για τη συμφωνία για τους ομήρους τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Νετανιάχου απειλεί να εισβάλει στη Ράφα εδώ και μήνες, αλλά έχει συγκρατηθεί κυρίως λόγω της πίεσης των ΗΠΑ.

  • Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Η ισραηλινή πρόταση που παραδόθηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα περιελάμβανε την προθυμία να συζητηθεί «η αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα – κάτι που υπολείπεται μιας πλήρους δέσμευσης για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά είναι περισσότερο από ό,τι έχει συμφωνήσει το Ισραήλ μέχρι στιγμής.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανέφερε, ότι ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους και τόνισε ότι η Χαμάς είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπλίνκεν έθεσε τη βελτίωση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Μίλερ.

«Συζήτησε επίσης την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας διαρκούς, βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή. Ο υπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Ράφα», πρόσθεσε.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οδηγούνται ξανά, πέραν του ναδίρ, οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ: Η νέα μεγάλη ευκαιρία για ακύρωση της πώλησης των F-16 στους Αττίλες… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: