Δεκάδες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη στις διαδηλώσεις για την 1η Μαίου: Αποκλείσθηκε η συγκέντρωση που συγκάλεσε ο Ιμάμογλου- Σε κλοιό το εμβληματικό Ταξίμ [videos]

Tούρκοι διαδηλωτές απέναντι στο φράγμα της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη via youtube




Δεκάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσουν την 1η Μαΐου συνελήφθησαν την Τετάρτη από την αστυνομία, σημείωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

Οι πρώτες συμπλοκές ξέσπασαν καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα φράγματα της αστυνομίας για να φτάσουν στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων στην καρδιά της τουρκικής μεγαλούπολης. Η Κωνσταντινούπολη τέθηκε υπό πολιορκία από τις δυνάμεις ασφαλείας που απέκλεισαν την καρδιά της βασικής πόλης της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 42.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη μεγαλούπολη, προειδοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, καταγγέλλοντας εκ των προτέρων «τρομοκρατικές οργανώσεις (που θέλουν) να κάνουν την 1η Μαΐου πεδίο δράσης και προπαγάνδας».

Από τις όχθες του Βοσπόρου μέχρι την ιστορική χερσόνησο Σουλτανχαμέτ και το παλάτι Τοπ Καπί, μεταλλικά εμπόδια εμποδίζουν όλες τις διόδους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των πορθμείων που είναι ακινητοποιημένα, παγιδεύοντας αλαφιασμένους τουρίστες που σέρνουν τις βαλίτσες τους κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό.

Επεισόδια με την αστυνομία

Από τις αρχές του πρωινού, ενώ οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Μπεσίκτας για να γιορτάσουν την 1η Μαΐου, ξέσπασαν επεισόδια με την αστυνομία και πολλές δεκάδες άτομα οδηγήθηκαν σε βαν της αστυνομίας. Μια άλλη συγκέντρωση μπροστά από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης μετά από κάλεσμα από τον δήμαρχο της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu και το κόμμα του, το CHP, εμποδίστηκε επίσης να προχωρήσει.

Μιλώντας δίπλα στον δήμαρχο, που επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψήφία στις 31 Μαρτίου, ο πρόεδρος του CHP, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, ο Özgür Özel υποσχέθηκε «να μην τα παρατήσει»: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να απελευθερωθεί το Ταξίμ». «Το Ταξίμ ανήκει στους εργάτες», δήλωσε, ενώ απευθυνόμενος στην αστυνομία είπε «αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είναι εχθροί σας. Η μόνη μας ευχή είναι η ημέρα αυτή να γιορτάζεται ως αργία. Δεν θέλουμε σύγκρουση».

Δεν επιτρέπονται πλέον συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο της πρόκλησης για την εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το κύμα διαμαρτυριών που συγκλόνισε τη χώρα το 2013. Όμως συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις καλούν τακτικά τα μέλη τους να συγκεντρωθούν εκεί.

Το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός του κράτους κατήγγειλε «τρομοκρατικές οργανώσεις που θέλουν να κάνουν την 1η Μαΐου εργαλείο προπαγάνδας» και προειδοποίησε τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα για «οποιαδήποτε ενέργεια που θα έβλαπτε την ατμόσφαιρα της 1ης Μαΐου».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Θα προκαλούσε «απερίγραπτη τραγωδία» μία χερσαία επίθεση στη Ράφα: Μία άνευ προηγουμένου προειδοποίηση από τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: