Ενισχύεται η αυτοπροστασία στα «κεντριά» του ελληνικού Πολεμικού Στόλου: Πλήρης «σιγή ασυρμάτου» για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, τι άραγε συμβαίνει;

FILE PHOTO: Ο πύραυλος RIM 116 είναι από αυτούς που εντάσσονται στο σύστημα αυτοπροστασίας των πυραυλακάτων και θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστο όπλο για το περιβάλλον του ναυτικού πολέμου αλλά και αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών. Photo: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας για την αυτοπροστασία των πυραυλακάτων Super Vita είναι από εκείνες που οι ίδιοι οι χρήστες τους την θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική.

Και εξηγώντας την σημαντικότητα, οι ίδιες πηγές λένε ότι, πέραν της ενίσχυσης για τουλάχιστον δυο μονάδες της διοίκησης ταχέων σκαφών, η προμήθεια αυτή σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα όπου ορισμένοι πύραυλοι RIM-116 θα πρέπει να επαναπιστοποιηθούν, έρχονται οι νεότεροι του προγράμματος που αποφασίστηκε, ώστε κανένα καράβι να μην έχει «απουσίες» αυτοπροστασίας.

Οι RIM-116 είναι γνωστό πως διαθέτουν υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ κάθε φορέας εκτόξευσης στις Super Vita φέρει 21 τέτοιους πυραύλους. Η προμήθεια αυτή μάλιστα αναφέρουν πηγές ότι θα έχουν την αναβαθμισμένη έκδοση Block II, που σημαίνει και σημαντική αύξηση του δραστικού βεληνεκούς.

Το σύστημα RAM μπορεί να είναι ένα κατεξοχήν όπλο επιφανείας- αέρος, όμως δεν είναι και λίγα τα σενάρια στα οποία χρησιμοποιείται και ως σύστημα αυτοπροστασίας από αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Οι πυραυλάκατοι κλάσης «Ρουσσέν» είναι μονάδες που σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες, πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ της Μεγάλης Τετάρτης, πέραν της ενίσχυσης των πλοίων με τους πυραύλους αυτοπροστασίας.

Άλλωστε όπως έχει φανεί στον δημοσιονομικό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων το πολεμικό ναυτικό λαμβάνει το μικρότερο μερίδιο, αν και μόλις πριν λίγα χρόνια, όταν είχαν φτάσει τα Rafale στην χώρα μας, είχε ειπωθεί στο πλαίσιο της Εθνικής κυβερνητικής ατζέντας ότι οι επόμενες χρονιές ανήκουν στο ναυτικό…

Super Vita, υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής», βρίσκονται ακριβώς στο κρίσιμο χρονικό μεταίχμιο, ενώ στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν θέλουν να δουν αυτές τις μονάδες να έχουν την τύχη των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Οι τέσσερις νεότερες φρεγάτες του στόλου, ετών 30, αφού μπήκαν την άκρη ώστε να προκριθούν προγράμματα απόκτησης καινούριων κύριων μονάδων επιφανείας, στη συνέχεια επανήλθαν στο προσκήνιο ως απαραίτητες στον στόλο, διότι άρχισαν να μειώνονταν οι οροφές που είχαν υπολογιστεί για το ναυτικό.

  • Αναζητούνται λύσεις για τις ΜΕΚΟ

Τα σημερινά δεδομένα παραμένουν δυσανάλογα των προσδοκιών που έχει το ναυτικό επιτελείο που θέλει να υπολογίζει στην ισχύ των συγκεκριμένων πλοίων, μαζί με τον υποχρεωτικό εκσυγχρονισμό τους.

Αλλά εφόσον ισχύσουν οι πληροφορίες που θέλουν το κόστος της αναβάθμισης των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 800 εκατομμύρια, εύλογες είναι οι πιέσεις από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων να βρεθεί η γραμμή εκείνη που θα δώσει την ευκαιρία στις δυο πλευρές να συμφωνήσουν.

Και η γραμμή αυτή είναι το «ταβάνι» που βάζει η ελληνική πλευρά η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί ν’ ανέβει πιο ψηλά.
Ωστόσο επειδή ακριβώς στο ναυτικό επιτελείο βλέπουν ότι πλησιάζουν σε «ύφαλο», εξετάζονται και άλλες λύσεις που αφορούν τα συγκεκριμένα τέσσερα πλοία. Η μικρής έκτασης τεχνογνωσία που αποκτάται το διάστημα αυτό, δίνει ευκαιρίες για υλοποιήσιμο σχεδιασμό, επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές.

Μάλιστα έχει ζητηθεί και έρευνα αγοράς για εργασίες που δυνητικά θα μπορούσαν να γίνουν σε ελληνικά ναυπηγεία ή και από Έλληνες ιδιώτες, εντός του Ναυστάθμου στις ΜΕΚΟ. Όπως ρίσκο είχε θεωρηθεί εξ αρχής και η αναβάθμιση των τεσσάρων πλοίων, πηγές από το ναυτικό, εξηγούν ότι και αυτές οι κινήσεις, εφόσον αποφασιστούν, η κάθε μια έχει το δικό της.

Οι 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ ως οι νεότερες του στόλου, με τον εκσυγχρονισμό αυτόν θα μπορούν να υπηρετήσουν σε σύγχρονο περιβάλλον νέων απειλών για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Η ΥΔΡΑ είναι μια εξ αυτών και παρουσιάζει την αξία της ως κυρία μονάδα του στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα το διάστημα αυτό, παρά το γεγονός ότι η σχεδίαση του πλοίου και τα συστήματά του απευθύνονται στον «συμβατικό» ναυτικό πόλεμο της δεκαετίας του 1990.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Αδιαλείπτως 5 φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού σε αποστολή, εντός κι εκτός συνόρων: Στόχος της «αλλαγής πλεύσης» καμιά απώλεια ισχύος στον στόλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: