Δεν σταματάμε τον πόλεμο ακόμη και με συμφωνία για τους ομήρους, είπε ο Νετανιάχου στον Μπλίνκεν: Η εισβολή στη Ράφα ό,τι κι αν γίνει είναι αποφασισμένη

epa11312289 A handout photo made available by Israel’s Government Press Office (GPO) shows Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) shaking hands with US Secretary of State Antony Blinken (L) during a meeting at the prime minister’s office in Jerusalem, 01 May 2024. Blinken is visiting Israel as part of his 29 April to 01 May trip to the region, where he will meet with regional leaders to discuss ongoing efforts to achieve a ceasefire in Gaza, secure the release of hostages, and increase humanitarian aid to the Palestinian enclave. EPA/HAIM TZACH/GPO HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίστηκε κάθετος απέναντι σ’ οποιαδήποτε πίεση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου , ο Νετανιάχου είπε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων δεν θα σημαίνει ότι θα αποφευχθεί η ισραηλινή εισβολή στη Ράφα.  Η επιχείρηση Ράφα δεν εξαρτάται από τίποτα», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου το κατέστησε σαφές στον υπουργό Μπλίνκεν».

«Είπε στον Μπλίνκεν ότι ενδιαφερόμαστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και είναι αποφασισμένοι να εξολοθρεύσουν τη Χαμάς», είπε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ μετέφερε την τελευταία του πρόταση προς την Χαμάς μέσω Αιγύπτιων μεσολαβητών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και αναμένει απάντηση το βράδυ απόψε Τετάρτη

  • Εν τω μεταξύ, ο Μπλίνκεν «επανέλαβε τη σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Ράφα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε ακριβώς ποια είναι αυτή η θέση, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σταθερή στην αντίθεσή της σε μια επιχείρηση στη Ράφα χωρίς αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης αμάχων, χαρακτηρίζοντας ακόμη και μια κίνηση στη νότια πόλη της Γάζας «κόκκινη γραμμή».

  • Ο Μίλερ πρόσθεσε πως  ο Μπλίνκεν «τόνισε ότι η Χαμάς είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός».

Συνάντηση Μπλίνκεν – Χέρτζοκ

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζοκ  στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα , ο Μπλίνκεν εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα, ρίχνοντας την ευθύνη καθαρά στη Χαμάς για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η τρομοκρατική οργάνωση της Γάζας είναι «ο μόνος λόγος αν δεν επιτευχθεί», είπε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για έβδομη φορά μετά τη μαζική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Καμία καθυστέρηση, καμία δικαιολογία», είπε ο Μπλίνκεν. “Η ώρα είναι τώρα.”

Ρεπορτάζ από το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Akhbar ανέφερε ότι η πρόταση του Ισραήλ θα οδηγήσει στην απελευθέρωση τουλάχιστον 33 ομήρων σε πρώτη φάση και σε  σταδιακή απελευθέρωση σε μεταγενέστερα στάδια εμπεδώνοντας μια βιώσιμη ηρεμία και πιθανή πλήρη  απόσυρση των στρατευμάτων του IDF.

Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, που θα διαρκέσει 40 ημέρες, φέρεται να περιλαμβάνει μια σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Λωρίδας προκειμένου να επιτραπεί η μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

  • Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε ότι τα σχόλια του Μπλίνκεν που αποδίδουν στην τρομοκρατική ομάδα την ευθύνη για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας είναι μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση σε αυτήν και να αθωωθεί το Ισραήλ.

Ο Αμπού Ζούχρι είπε επίσης στο Reuters ότι η ομάδα μελετά ακόμη την πρόσφατη πρόταση εκεχειρίας.

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει την πίεσή της στη Χαμάς να καταλήξει σε συμφωνία – ένα μήνυμα που έδωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του.

  • «Τώρα είναι η ώρα για τη Χαμάς», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στην Ιορδανία. «Όχι άλλες καθυστερήσεις, όχι άλλες δικαιολογίες… Θέλουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες αυτή η συμφωνία να συνέρχεται».

Η εκεχειρία είναι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστεί ο πόνος» των αμάχων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, είπε σε δημοσιογράφους κοντά στο Αμμάν.

Μια πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ στην ακτή της Γάζας αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα για να υποδεχθεί βοήθεια που φτάνει μέσω «θαλάσσιου διαδρόμου» μέσω της Κύπρου.

 

Με πληροφορίες από The Times of Israel

 

 

Σφοδρή επίθεση Μπλίνκεν στη Χαμάς: Ευθύνεται για τη μη ανακωχή στη Γάζα – Κατά των ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο πρόεδρος του Ισραήλ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: