Για την Οξφόρδη η λέξη της χρονιάς έρχεται από την αργκό του Ίντερνετ και είναι το rizz: Σίγουρα δεν την ξέρετε αν δεν είστε γενιά Ζ

FILE PHOTO: Έφηβη μελετά το διάσημο λεξικό της Οξφόρδης. photo via pixabay.com@libellule789/




Η λέξη της χρονιάς για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι αυτή που σημαίνει στην διαδικτυακή αργκό το γήτεμα, τη γοητεία ή πιο απλά όπως θα σας το ερμήνευε ένας 18άρης…  όλα όσα χρειάζονται για το…”πέσιμο” .

Φυσικά, χρησιμοποιείται κυρίως από νέους.

Ήταν μία από τις οκτώ λέξεις σε μια σύντομη λίστα, όλες επιλεγμένες για να αντικατοπτρίζουν τη διάθεση, το ήθος ή τις ανησυχίες του 2023.

Ο κατάλογος προέκυψε από  δημόσια ψηφοφορία, πριν οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης πάρουν την τελική απόφαση.

 

Τι είναι το rizz και μήπως το έχετε και δεν το ξέρετε;

Η λέξη μπορεί να μην σημαίνει τίποτα για εσάς αν δεν ανήκετε στη Generation Z. Αλλά χρησιμοποιείται μαζικά στο διαδίκτυο, με δισεκατομμύρια προβολές του hashtag “rizz” στο TikTok.

Σύμφωνα με το Oxford University Press [OUP], το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary [OED], ορίζεται ως το στυλ, η γοητεία ή η ελκυστικότητα και η ικανότητα να προσελκύεις έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο.

Ο όρος θεωρείται ότι είναι μια συντομευμένη μορφή της λέξης charisma -“χάρισμα” [σ.σ. η προφορά της αγγλικής λέξης είναι “καρίζμα”]

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, σε ρητά όπως “to rizz up”, που σημαίνει προσέλκυση, αποπλάνηση ή συνομιλία με κάποιον.
Είναι ουσιαστικά μια νεότερη εκδοχή του “παιχνιδιού”, που ορίζεται ως ικανότητα, ανδρεία και ικανότητα να προσελκύεις άλλους σεξουαλικά χρησιμοποιώντας τη γοητεία κάποιου.

«Οι γλωσσολόγοι μας επέλεξαν το rizz ως ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για το πώς η γλώσσα μπορεί να διαμορφωθεί και να μοιραστεί μέσα σε κοινότητες, προτού υιοθετηθεί ευρύτερα στην κοινωνία.

«Δεδομένου ότι πέρυσι το “goblin mode” είχε απήχηση σε τόσους πολλούς από εμάς μετά την πανδημία, είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε μια αντίθετη λέξη όπως το rizz να έρχεται στο προσκήνιο, μιλώντας ίσως για την επικρατούσα διάθεση του 2023, όπου περισσότεροι από εμάς ανοίγονται μετά από μερικά δύσκολα χρόνια και ανακτούν αυτοπεποίθηση», σχολίασε ο Κάσπερ Γκράθγουολ, πρόεδρος της Oxford Language.

Το  OUP ξήγησε ότι οι υπόλοιπες λέξεις του καταλόγου μπορεί τελικά να προστεθούν στα λεξικά, «μετά από αξιολόγηση της μακροζωίας, της συχνότητας και του εύρους χρήσης τους».
Ο YouTuber και streamer του Twitch, Kai Cenat, πιστώνεται ευρέως ότι έκανε δημοφιλή τον όρο rizz, τον οποίο χρησιμοποίησε με τους φίλους του.
Η χρήση της λέξης συνέχισε να αυξάνεται φέτος και τον Ιούνιο, ο ηθοποιός Tom Holland ρωτήθηκε από το Buzzfeed για το μυστικό του rizz του.
Ο Holland απάντησε: “Δεν έχω καθόλου rizz. Έχω περιορισμένο rizz”.

 

Η περσινή λέξη της χρονιάς στην Οξφόρδη ήταν “goblin mode” , ένας άλλος όρος αργκό που περιγράφει “μη απολογητικά αυτοεπιεικής, τεμπέλης, πρόχειρος ή άπληστος ” σε συμπεριφορά.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Tα μυστήρια της Παναγίας των Παρισίων: 4,5 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει τι έφταιγε – Νέες έρευνες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: