«Αυθεντικό»: Μια ελληνικότατη λέξη είναι το λήμμα της χρονιάς 2023 για το παλαιότερο και εγκυρότερο λεξικό της Αμερικής

FILE PHOTO: Το  Merriam-Webster ανακοίνωσε ότι είδε μια «σημαντική αύξηση» στις διαδικτυακές αναζητήσεις για αυτό το λήμμα φέτος. photo via pixabay.com@geralt/




Το λήμμα “αυθεντικό” είναι η κορυφαία λέξη του 2023, σύμφωνα με το παλαιότερο λεξικό της Αμερικής.

Το  Merriam-Webster ανακοίνωσε ότι είδε μια «σημαντική αύξηση» στις διαδικτυακές αναζητήσεις για αυτό το λήμμα φέτος.

Το ενδιαφέρον για αναζήτηση «προκλήθηκε από ιστορίες και συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, την ζωή των διασημοτήτων, την ιδιότητα [σ.σ. κάποιου] και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε ο εκδότης του λεξικού.

Ένας λόγος που πολλοί άνθρωποι αναζητούν τη λέξη είναι επειδή έχει μια σειρά από σημασίες, συμπεριλαμβανομένου του “όχι ψεύτικο ή μίμηση” και επίσης “η αλήθεια για μια προσωπικότητα, πνεύμα ή χαρακτήρα”.

«Αν και είναι σαφώς μια επιθυμητή ποιότητα, το «αυθεντικό» είναι δύσκολο να οριστεί και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης», αναφέρεται ο εκδότης του Merriam-Webster.

Ο εκδότης πρόσθεσε ότι η δημοτικότητα της λέξης, για την οποία είχε γίνει μεγάλη αναζήτηση στις ΗΠΑ στο παρελθόν, αυξήθηκε φέτος καθώς «η γραμμή μεταξύ «πραγματικού» και «ψεύτικου» γίνεται όλο και πιο θολή.

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε σ’ αυτό το θόλωμα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον για την αυθεντικότητα ενός κειμένου, εικόνων και βίντεο, αναφέρει ο εκδοτικός οίκος.

Ένας από τους επιλαχόντες για την κορυφή ήταν το “deepfake”, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει βίντεο και φωτογραφίες που έχουν τροποποιηθεί ψηφιακά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Εν τω μεταξύ, φίρμες, παράγοντες με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διασημότητες έκαναν επίσης δημοφιλή τη λέξη, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, του ιδιοκτήτη του X, [πρώην Twitter], ο οποίος έχει πει ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο «αυθεντικοί» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλες κορυφαίες λέξεις από το 2023 περιλαμβάνουν την αργκό του Διαδικτύου “rizz” – συντομογραφία για χάρισμα, που σημαίνει ρομαντική έκκληση ή γοητεία – και “indict”, που σημείωσε άνοδο του ενδιαφέροντος μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε τέσσερις διαφορετικές νομικές υποθέσεις.

Οι κορυφαίες λέξεις στις ΗΠΑ δεν είναι απρόσβλητες στη βρετανική επιρροή. Η «στέψη»ω αναζητήθηκε επίσης πολύ μετά τη στέψη του Κάρολου Γ’ ως νέου βασιλιά τον περασμένο Μάιο.

Το 2022, η λέξη της χρονιάς ήταν «gaslighting», ένας διεθνής  αγγλικός όρος με τον οποίο αποδίδεται η μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης με την οποία ο θύτης προσπαθεί να σπείρει αμφιβολίες στο θύμα, έτσι ώστε να μην είναι βέβαιο για την ίδια του τη μνήμη, την αντίληψη και τη λογική.

Με πληροφορίες από BBC

Eφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης με όχημα ένα ρομποτικό υποβρύχιο: Κορυφαία διάκριση της μαθητικής ομάδας Curie- osity από το Ηράκλειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: