Tα μυστήρια της Παναγίας των Παρισίων: 4,5 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει τι έφταιγε – Νέες έρευνες [videos]

File Photo: General view of the flames burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. EPA/JULIEN DE ROSA




Τέσσερα και μισό χρόνια μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, δεν έχει εκδοθεί κατηγορητήριο στις έρευνες για τα αίτια της καταστροφής -το ατύχημα παραμένει η πιθανότερη αιτία- και την ενδεχόμενη ρύπανση από μόλυβδο.

Οι έρευνες που διενεργήθηκαν από τρεις ανακριτές από το κέντρο δημόσιας υγείας του Παρισιού συνεχίζονται για τον προσδιορισμό της προέλευσης της πυρκαγιάς στις 15 Απριλίου 2019, ενώ έχει παραγγελθεί νέα πραγματογνωμοσύνη, έμαθε το AFP τον Απρίλιο από δικαστική πηγή. «Για να εντοπιστεί η ζώνη τη στιγμή που ξεκινούν οι φλόγες αλλά και τα υλικά απ’ όπου ξεκίνησε», διευκρινίστηκε.

Στο τέλος της προκαταρκτικής έρευνας, πριν από την παραπομπή στους ανακριτές, ο τότε εισαγγελέας του Παρισιού, Rémy Heitz, έδειξε ότι έγερνε προς το τυχαίο, παραπέμποντας σε κακώς σβησμένο αποτσίγαρο ή ηλεκτρική δυσλειτουργία. Τίποτα δεν φαίνεται να υποστηρίζει την εγκληματική εκδοχή από τότε. «Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όλες οι περιοχές έχουν εκκαθαριστεί» χωρίς να αποκαλυφθεί «κάποιο νέο στοιχείο που είναι πιθανό να αξιοποιηθεί», υπογράμμισε η δικαστική πηγή την άνοιξη.

Στις 15 Απριλίου 2019, το κτίριο, ηλικίας άνω των 850 ετών και διάσημο σε όλο τον κόσμο, όπου τότε εκτελούνταν εργασίες αποκατάστασης, πήρε φωτιά και έχασε το κωδωνοστάσιό του, την οροφή του, το ρολόι του και μέρος του θόλου του, τα οποία καταστράφηκαν από τις φλόγες .

Εντοπίστηκαν αρκετές βλάβες στην ασφάλεια του καθεδρικού ναού, ιδίως στο σύστημα συναγερμού του κτιρίου, γεγονός που συνέβαλε στην καθυστέρηση της κλήσης στους πυροσβέστες την ημέρα της πυρκαγιάς ή στο ηλεκτρικό σύστημα ενός ανελκυστήρα. Αυτές οι δυσλειτουργίες πιθανότατα δεν ήταν η αιτία της πυρκαγιάς, αλλά θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις φλόγες να επεκταθούν σε όλο το κτίριο.

Από τον Μάρτιο, η δικαιοσύνη διερευνά επίσης τις δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία αυτής της πυρκαγιάς με παγκόσμιο αντίκτυπο. Δύο Παριζιάνοι ανακριτές είναι λοιπόν υπεύθυνοι για μια καταγγελία που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2022 από τον σύλλογο Henri Pézerat για την υπεράσπιση της υγείας σε σχέση με την εργασία και το περιβάλλον, το σωματείο CGT και δύο γονείς μαθητών, κατηγορώντας τις αρχές ότι δεν έλαβαν όλες τις προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης που συνδέεται με τη ρύπανση από μόλυβδο που προκαλείται από τη φωτιά.

Οι δικαστές διερευνούν ενδεχόμενο κίνδυνο, τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των εργαζομένων που απορρύπωσαν τον χώρο, σύμφωνα με τη δικαστική πηγή. Το νομαρχιακό σωματείο CGT ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του στα μέσα Νοεμβρίου την ακρόαση του γενικού γραμματέα του ως αστικού διαδίκου στις 8 Σεπτεμβρίου από τους ανακριτές. «Οι δυόμισι ώρες ακρόασης κατέστησαν δυνατό, με βάση ακριβή δεδομένα και γεγονότα, να επιχειρηματολογήσουμε για την επικινδυνότητα του μολύβδου και για τις σοβαρές παραλείψεις των αρχών που είναι αρμόδιες για την υγεία των εργαζομένων και του πληθυσμού», αναφέρει το συνδικάτο.

Ένας εκπρόσωπος του συνδέσμου Henri Pézerat έδωσε επίσης συνέντευξη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα. Σύμφωνα με άλλη πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο ίδιος δικαστής διορίζεται και στις δύο περιπτώσεις προκειμένου να «έχει μιά συνολική άποψη» για το θέμα.

Ορισμένοι από τους ενάγοντες συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη μπροστά στον καθεδρικό ναό ενάντια στην πανομοιότυπη ανακατασκευή του κωδωνοστασίου της Notre-Dame, δηλαδή με μολυβένια στολίδια. Στην καταγγελία τους, υπολόγισαν ότι στην πυρκαγιά, 400 τόνοι μολύβδου από την οροφή και το κωδωνοστάσιο της Notre-Dame είχαν καεί, ή «σχεδόν τέσσερις φορές οι ετήσιες εκπομπές μολύβδου στην ατμόσφαιρα, σε ολόκληρη τη Γαλλία».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Πως ήταν το συμπλεγμα του Κολοσσαίου της Ρώμης όταν χτίστηκε: Η τεχνητή νοημοσύνη αναπαριστά κάθε λεπτομέρεια ενός μνημειώδους έργου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: