O Μερτς αποκάλεσε τον Σολτς «υδραυλικό της εξουσίας» και αυτός απάντησε μας αρέσει να βάζουμε ένα χεράκι όταν έχουμε γεμίσει σκ@τ@

epa10998726 Chairman of the Christian Democratic Union (CDU) party and faction Friedrich Merz (R) speaks in front of German Chancellor Olaf Scholz (3-L), German Minister for Economy and Climate Robert Habeck (2-L) and German Finance Minister Christian Lindner (L), who sit on the government bench, during the German parliament ‘Bundestag’ in Berlin, Germany, 28 November 2023. EPA/CLEMENS BILAN




Ασυνήθιστες εικόνες, ασυνήθιστοι χαρακτηρισμοί, ασυνήθιστα ήθη και έθιμα, ασυνήθιστοι καιροί για τη Γερμανία και τον Γερμανό καγκελάριο, αλλά και για την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς.

Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής με δυσκολία μπορούσε να συγκρατήσει τη νευρικότητά του. Μιλούσε με πάθος, έσφιγγε τα χέρια του σε γροθιές και πολλές φορές στράφηκε στις θέσεις που κάθονταν οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού, δείχνοντας τους τρεις «υπαίτιους» της γερμανικής δημοσιονομικής πολιτικής, τον καγκελάριο Σολτς, τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ που έριξαν στα «βράχια» τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021, τον τακτικό προϋπολογισμό του 2023, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024και μετά βεβαιότητας τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, όταν ίσως το κόμμα του, το CDU, βρεθεί να κυβερνά και πάλι.

Σολτς: «Υπερήφανος για τον έπαινο»

«Είστε υδραυλικός της εξουσίας» ήταν η κορωνίδα των χαρακτηρισμών του Φρίντριχ Μερτς μετά τις χθεσινές εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει ο Σολτς για ποιο λόγο δεν μπορεί να εγκριθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, λίγες εβδομάδες πριν τελειώσει η χρονιά και μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Μια κατάσταση πρωτοφανή στα μεταπολεμικά πολιτικά, δημοσιονομικά και κοινοβουλευτικά χρονικά, που φέρνει την κυβέρνηση του λεγόμενου «φωτεινού σηματοδότη» – από τα χρώματα των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων – σε πρωτοφανή κρίση.

Αλλά ο Όλαφ Σολτς ξέρει να μην χάνει το χιούμορ του. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Μάλτας στην καγκελαρία, οι δημοσιογράφοι της γερμανικής πρωτεύουσας άδραξαν την ευκαιρία για να τον ρωτήσουν, εάν αντιλαμβάνεται αυτόν τον χαρακτηρισμό ως κριτική ή ως κομπλιμέντο. «Είμαι υποστηρικτής της χειρωνακτικής εργασίας στη Γερμανία», είπε ο Σολτς με ένα ανεπαίσθητο υπομειδίαμα. «Πρέπει να κάνεις πράγματα για πολύ καιρό για να τα κάνεις καλά, ακόμη και στην κυβέρνηση. Και νομίζω ότι έχω κάποια κοινά με αυτή την έντιμη ομάδα τεχνιτών, δηλαδή των υδραυλικών. Εγώ πάντως είμαι υπερήφανος για αυτόν τον έπαινο». Με την παρομοίωση του καγκελαρίου με υδραυλικό ο Φρίντριχ Μερτς προκάλεσε σκωπτικά σχόλια σε βάρος του και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

«Υδραυλικός της εξουσίας; Μας αρέσει αυτό!» έγραψε το ομοσπονδιακό προεδρείο του SPD με ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Σας ευχαριστούμε για αυτό το κομπλιμέντο κύριε Μερτς. Για εμάς, οι υδραυλικοί αξίζουν εξίσου μεγάλο σεβασμό με τους καγκελάριους. Είτε πρόκειται για φυσικό αέριο, νερό, σκ@τ@ ή οποιαδήποτε άλλη κρίσιμη κατάσταση, δεν ντρεπόμαστε να δώσουμε ένα χεράκι όταν τα πράγματα κολλάνε». Στην ανάρτηση, η λέξη«σκ@τ@” αναπαρίσταται με ένα emoji. Αλλά και ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, από το κόμμα των Πρασίνων, διερωτήθηκε μετά την επίμαχη σύγκριση του Μερτς: “Το εννοεί αυτό με αρνητικό τρόπο; Διερωτώμαι επειδή οι υδραυλικοί είναι δημιουργικοί άνθρωποι. Επιλύουν προβλήματα, δεν κάθονται όταν οι άλλοι εργάζονται».

Πώς θα επιλυθεί όμως ένα δημοσιονομικό πρόβλημα που αφήνει τρύπα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία προγραμματίστηκαν για επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά που στην ουσία δεν υπάρχουν γιατί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση να μεταχρονολογηθούν σε προϋπολογισμούς χρήσης μεταγενέστερων ετών κατά παράβαση βασικών κανόνων κατάρτισης προϋπολογισμών.

Ο χρόνος για ταμπού έχει παρέλθει …

Υπάρχουν δύο λύσεις. Είτε η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να οδηγηθεί σε εξοικονόμηση πόρων, ίσως και διαγραφή ορισμένων εμβληματικών κοινωνικών επιδομάτων, όπως το βασικό επίδομα τέκνων είτε να αποφασίσει την άρση του λεγόμενου «χρεόφρενου» για μια ακόμη χρονιά ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε δανεισμό. Το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα «κοινωνικά δώρα».

Η πρόεδρος του συμβουλίου Άστριντ Χάμκερ τα ανέφερε με το όνομά τους. «Οι πραγματικές αιτίες των δημοσιονομικών προβλημάτων αυτής της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση του βασικού βοηθήματος του πολίτη, η αύξηση του βοηθήματος και η καθιέρωση του βασικού επιδόματος τέκνων … Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν βοηθήματα και είναι σε θέση να εργαστούν, να ελέγχεται η δυνατότητα για εργασία μέσω φιλανθρωπικού έργου. Όλα αυτά τα σημεία πρέπει να τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μέσα στον συνασπισμό. Ο χρόνος για ταμπού έχει παρέλθει».

Όλα αυτά και πολλά άλλα, θα συζητηθούν στην αποψινή κρίσιμη συνάντηση που θα γίνει στην καγκελαρία, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε αυτήν συμμετέχουν οι επικεφαλής του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Όπως και στις περισσότερες προηγούμενες ανάλογες συναντήσεις δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, θα χρησιμεύσει όμως ως ανταλλαγή απόψεων για τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2024 μέχρι τέλος του χρόνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, και δεν είναι ο μόνος, θεωρεί αναπόφευκτη την άρση του χρεόφρενου. «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου άφησε μια δημοσιονομική τρύπα με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με απλή εξοικονόμηση πόρων στον βασικό προϋπολογισμό και από τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης», δήλωσε το πρωί ο Κέβιν Κίνερτ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).

Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2024 μέχρι τέλος του χρόνου, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις για την προσωρινή διαχείριση, δηλαδή έγκριση ποσών μόνο για τις απαραίτητες κρατικές δαπάνες για τη διοίκηση και την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων. Αλλά είπαμε, ασυνήθιστες καταστάσεις…

Με πληροφορίες από DW
Βερολίνο, Γερμανία

Να καθηλωθούν στο έδαφος όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη Osprey μετά το δυστύχημα: Τι ζητά η Ιαπωνία από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: