Κοιτάξτε ψηλά το φεγγάρι να «αγγίζει» τη Γη: Σήμερα η «Υπερπανσέληνος του Ελαφιού», η πρώτη του 2023 [βίντεο]

Πανσέληνος πάνω από του ςλόφους του Ναυπλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Οι κάτοικοι του Βόρειου ημισφαίριου θα έχουν σήμερα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πρώτη υπερπανσέληνο του έτους, την Πανσέληνο του Ελαφιού».

Το φεγγάρι όχι μόνο θα είναι πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως, αλλά για τους περισσότερους παρατηρητές, θα παραμείνει επίσης χαμηλότερα στον ουρανό από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή φέτος.

Η προς τη Γη πλευρά του φεγγαριού θα φωτιστεί πλήρως από τον ήλιο στις 6:40 π.μ. EDT τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, όμως ήταν καλύτερα ορατή κατά την ανατολή του φεγγαριού το χθεσινό βράδυ.

Βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξοτή, ενώ θα είναι ορατή και φωτεινή και αύριο 4 Ιουλίου.

Η πιο δημοφιλής ονομασία για την πανσέληνο του Ιουλίου είναι το «Buck Moon», επειδή τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών (bucks) μεγαλώνουν αυτή την εποχή, σύμφωνα με το Almanac.

Ωστόσο, άλλα ονόματα περιλαμβάνουν το Thunder Moon, Hay Moon, Salmon Moon και Raspberry Moon.

Η «Σελήνη των Ελαφιών» χαρακτηρίζεται ως υπερπανσέληνος επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από τον μέσο όρο, οπότε φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη.

Το φεγγάρι έχει ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, οπότε κάθε μήνα έχει ένα σημείο περιγείου (κοντινότερη απόσταση) και ένα σημείο απογείου (μακρύτερη απόσταση).

Η μέση απόσταση του περιγείου και του απογείου μπορεί να κυμαίνεται από 225.800 έως 251.800 μίλια (363.400 έως 405.500 χιλιόμετρα), αντίστοιχα.

Τα φεγγάρια που πλησιάζουν το 90% του περιγείου σε έναν δεδομένο μήνα χαρακτηρίζονται ως υπερσελήνες, σύμφωνα με τον Fred Espenak, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.

Η πανσέληνος του Ιουλίου είναι η πρώτη και μικρότερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023, με τις επόμενες πανσελήνους της 1ης Αυγούστου, της 30ης Αυγούστου και της 29ης Σεπτεμβρίου να είναι ελαφρώς μεγαλύτερες και φωτεινότερες.

Για παράδειγμα, η σημερινή σελήνη θα γίνει πανσέληνος ενώ απέχει 224.895 μίλια (361.934 χλμ.) από τη Γη, αλλά η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023 θα είναι η Blue Moon στις 30 Αυγούστου, σε απόσταση 222.043 μιλίων (357.344 χλμ.) από τη Γη.

(Η Μπλε Σελήνη πήρε το όνομά της επειδή θα είναι η δεύτερη πανσέληνος στον ίδιο ημερολογιακό μήνα).

Εκτός του ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από τον μέσο όρο, η Σελήνη του Ελαφιού είναι επίσης μία από τις χαμηλότερες πανσελήνους του έτους, όπως φαίνεται από το βόρειο ημισφαίριο.

Αυτό συμβαίνει επειδή μια νυχτερινή πανσέληνος αντικατοπτρίζει τη θέση του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως συμβαίνει κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο, η πανσέληνος θα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.

Το αντίθετο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν το φεγγάρι ανατέλλει πολύ ψηλά τη νύχτα, όπως φαίνεται πάνω από τον ισημερινό.

Η επόμενη πανσέληνος μετά το Buck Moon θα είναι το Sturgeon Moon την 1η Αυγούστου, το οποίο, σε απόσταση 222.159 μιλίων (357.530 χιλιομέτρων) από τη Γη, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του έτους.

ΠΗΓΗ: livescience.com

«Φυλή γκρίζων εξωγήινων» έχει εγκατασταθεί στη Γη από τον Β’ΠΠ: Σε αυτούς οφείλονται οι μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις, λέει ειδικός στα UFO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: