Εκτός από τις Bellh@ra δεν φαίνονται άλλα πλοία στο ορίζοντα, άρα το επιτελείο έχει ένα μεγάλο, ρεαλιστικό στοίχημα: Μια καλή συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ

Οι επιτελείς που έχουν επιφορτιστεί με την σχεδίαση για το μέλλον του στόλου, βλέπουν ότι όσο περνούν τα χρόνια γίνεται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης με καινούριες σύγχρονες μονάδες καθώς το πολεμικό ναυτικό οφείλει ν’ ανταπεξέρχεται σε όλα τα πεδία, αντιμετωπίζοντας ολοένα και πιο σύγχρονες απειλές ασφαλείας. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Ως kick off ημέρα για την αλλαγή σελίδας στον στόλο θεωρούν οι επιτελείς εκείνη που θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η πρώτη FDI «ΚΙΜΩΝ», εντός της επόμενης χρονιάς.

Οι ίδιοι αξιωματικοί, σημειώνουν πως όσο πιο γρήγορα αποφασιστεί το εξελικτικό βήμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του ναυτικού, τόσο πιο αποδοτικό θα είναι αυτό για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και την προστασία την κυριαρχίας στην θάλασσα.

«Όσο εξελίσσεται το πεδίο με νέες απειλές, δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ’ το ν’ ακολουθείς ώστε να έχεις ανεξάρτητη ισχύ πυρός και με τον τρόπο αυτό γίνεσαι αποτελεσματικός» τονίζει στρατιωτική πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ναυτικό πόλεμο.

Παράλληλα εκείνο που προκύπτει είναι ότι η έρευνα αγοράς δεν είναι τελικά μια εύκολη υπόθεση που θα μπορούσε να ωθήσει σε ικανές έτοιμες λύσεις.

Όπου έχει γίνει αυτοψία από το πολεμικό ναυτικό, τα δεδομένα που καταγράφονται, είναι έως και αποκαρδιωτικά. Τελευταίο παράδειγμα είναι των παράκτιων περιπολικών μάχης, τα οποία για να θεωρηθούν αξιόπλοα, το πολεμικό ναυτικό καταγράφει ότι απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια που ίσως αγγίξουν και το δισ.

Παρά το διαπραγματεύσιμο μηδενικό κόστος απόκτησης, τα πραγματικά δεδομένα φέρνουν εκπλήξεις στην Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση η οποία είχε σπεύσει να θριαμβολογήσει για την προσφορά δωρεάν αμυντικού υλικού, μεταξύ αυτών και των LCS, ενώ όπως φαίνεται δεν είχε ενημερωθεί, ούτε είχε ακριβή γνώση για το περιεχόμενο της προσφοράς των ΗΠΑ.

FDI & Κορβέτες ξανά στο τραπέζι

Πάντως, οι επιτελείς δεν είναι εύκολο ν’ απαντήσουν στο ερώτημα «αν αντέχει ο στόλος έως το 2030 στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα». Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδείξουν τις μονάδες του στόλου, οι οποίες μαρτυρούν την διαχρονική αγωνία του ναυτικού για την συντήρηση του υλικού το οποίο διαθέτει.

Και σε σχέση με τα χρόνια που κουβαλούν στις λαμαρίνες, τις μηχανές, τα όπλα, οι μονάδες του στόλου θεωρούνται αξιόπιστες και αξιόμαχες, αλλά πάντα ως καράβια που σχεδιάστηκαν τις δεκαετίες του 1980-1990 για τις επιχειρησιακές ανάγκες της εποχής εκείνης.

Με αυτά ως «εσωτερικά» συμπεράσματα, οι λύσεις που είχε προτείνει το ναυτικό επιτελείο πριν από περίπου 4 χρόνια επανέρχονται στο τραπέζι με την πολιτική ηγεσία. Και με δεδομένο ότι οι Constellation για το αμερικανικό ναυτικό πηγαίνουν όλο και πιο πίσω χρονικά, γεγονός που ενισχύει ακόμη μια παράμετρο απαγορευτική στο ενδεχόμενο παραχώρησης (hot transfer) εν ενεργεία παράκτιων περιπολικών μάχης. Δηλαδή τα LCS θα παραμείνουν εν ενεργεία διότι επιχειρησιακά τα χρειάζεται το USNavy.

Είτε επιπλέον FDI, είτε οι κορβέτες βρίσκονται υπό εξέταση, αλλά όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, ότι γίνει απ’ εδώ και πέρα θα πρέπει ν’ αφορά την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία.

Από τα 7 δισ. του 2021 στην αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου το 2024

Ο «εν πλω» χάρτης που είχε προταθεί ως ρεαλιστική λύση το 2021 για την ενίσχυση του ναυτικού, κοστολογούνταν βεβαίως στα 7 δισ., προέβλεπε την εκμετάλλευση της option για την 4η FDI στην τιμή του 1 δισ., την απόκτηση κορβετών, τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής, των πυραυλακάτων Vosper και των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Το βέβαιο είναι ότι τέτοιος δημοσιονομικός χώρος δεν υπάρχει εν έτει 2024 κι αυτός είναι ο λόγος που το ναυτικό προσπαθεί να «στριμώξει» στην προτεραιοποίηση των αναγκών, ένα προς ένα τα βήματα για την ενίσχυση του στόλου.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες το «ταβάνι» που φέρεται να έχει βάλει η ελληνική πλευρά είναι τα 700 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των τεσσάρων νεότερων μονάδων του στόλου. Και μέσα σε αυτό το ποσό γίνεται η μεγάλη διαπραγμάτευση του τι μπορεί να χωρέσει, αλλά και τι μπορεί να γίνει από κάποιον εγχώριο φορέα, με οποιοδήποτε ρίσκο αυτό συνεπάγεται.

Ελασματουργικές εργασίες, μηχανολογικά, αντικατάσταση ηλεκτρομηχανών και ορισμένες άλλες ενέργειες, λένε στρατιωτικές πηγές, μπορούν να γίνουν στην χώρα μας, δίχως την εμπλοκή της κατασκευάστριας εταιρείας των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Οι επιτελείς βλέπουν διαρκώς τα συμπεράσματα που εξάγονται, τόσο μέσα από την συμμετοχή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην επιχείρηση της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ», όσο και από τα ενεργά πεδία πολέμων. Όλα δείχνουν ότι τα πάντα πλέον έχουν ξεφύγει από την σφαίρα του «συμβατικού πολέμου», με ό,τι σημαίνει για το πολεμικό ναυτικό, που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την χώρα μας στο Αιγαίο, την Μεσόγειο ή όπου αλλού επιτάσσουν τα Εθνικά συμφέροντα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Απειλεί την Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, που εκτέλεσε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα: Προστατεύουμε την (παράνομη) “γαλάζια πατρίδα” χωρίς δισταγμό!!! Ακούει η Αθήνα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: