Το αστρονομικό γεγονός της δεκαετίας: Η ολική έκλειψη της 8ης Απριλίου θα κρύψει τον ήλιο για πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους

FILE PHOΤΟ: The annular solar eclipse as observed from the province of Cocle, Panama, 14 October 2023. An annular solar eclipse crossed America from North to South on 14 October. EPA/Bienvenido Velasco




Οι παρατηρητές των ουράνιων φαινομένων θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά γεγονότα της δεκαετίας.

Στις 8 Απριλίου, νωρίς το απόγευμα, θα συμβεί μία ολική έκλειψη Ηλίου, το φεγγάρι δηλαδή θα κρύψει εντελώς το πρόσωπο του ήλιου

Το θέαμα θα είναι ορατό για περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μιας στενής λωρίδας της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής.

Ο Δρ Γκρεγκ Μπράουν, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δηλώνει: «Για τους παρατηρητές στη Βόρεια Αμερική, αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να δουν μια ολική έκλειψη ηλίου αυτή τη δεκαετία.

 

«Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μέρα που γίνεται νύχτα ως αποτέλεσμα μιας ολικής έκλειψης».

Στις 8 Απριλίου, η ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή κατά μήκος ενός «μονοπατιού», που θα ξεκινά από το Μεξικό, θα διασχίζει το Τέξας, θα ταξιδέψει έως τη Νέα Αγγλία και θα τερματίσει στον Καναδά.

Σε οποιαδήποτε τοποθεσία κατά μήκος της «διαδρομής» αυτής, οι άνθρωποι θα δουν αρχικά μια μερική έκλειψη Ηλίου ακολουθούμενη από την ολική έκλειψη και μετά ξανά μια μερική έκλειψη.

Η ολική έκλειψη αναμένεται να είναι ορατή για περίπου τέσσερα λεπτά.

«Η Βόρεια Αμερική δεν θα βρεθεί ξανά στο πέρασμα μιας ολικής έκλειψης ηλίου μέχρι το 2033, όταν μια έκλειψη θα επισκεφθεί την Αλάσκα», πρόσθεσε ο Δρ Μπράουν.

 

«Οι υπόλοιπες ΗΠΑ και ο Καναδάς θα πρέπει να περιμένουν το 2044 και το 2045, όταν θα υπάρξει άλλο ένα ζευγάρι ηλιακών εκλείψεων προς τέρψιν.

Η έκλειψη της 8ης Απριλίου, θα επισυμβεί επειδή η τροχιά του θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της προς τη Γη (φαινόμενο γνωστό ως «περίγειο»).

Θα φαίνεται λοιπόν μεγαλύτερο, αρκετά μεγάλο ώστε να κρύψει ολόκληρο τον Ηλιο.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης ηλίου, η σελήνη δεν βρίσκεται στο περίγειο.

«Σε μια δακτυλιοειδή έκλειψη, το φεγγάρι είναι πολύ μακριά, επομένως δεν είναι αρκετά μεγάλο για να κρύψει ολόκληρο τον ήλιο», εξηγεί ο Δρ Μπράουν.

Να… θυμηθούμε εδώ ότι το φεγγάρι κινείται συνεχώς – και επομένως το ίδιο θα κάνει και η σκιά του πάνω από τη Γη στις 8 Απριλίου.

Ολόκληρη η σκιά, πλάτους περίπου 4.000 μιλίων, θα ταξιδεύει με περίπου 1.500 μίλια την ώρα.

Οσον αφορά την Ευρώπη, η έκλειψη θα είναι μερικώς ορατή ίσως σε κάποια τμήατα της δυτικής Μ. Βρετανίας, άρα για την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία τύχη.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ο πόλεμος παραπληροφόρησης και προπαγάνδας με συνταγή Κρεμλίνου: 50.000 ψεύτικους φιλορωσικούς λογαριασμούς στο Χ ανακάλυψε η Γερμανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: