Με την ιστορική προσελήνωση του «Οδυσσέα», οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη μετά από 52 χρόνια: Άνοιξε ο δρόμος για αποστολές αστροναυτών [videos]

File Photo The NASA’s Nova-C lunar lander, encapsulated within the fairing of a SpaceX Falcon 9 rocket, part of the Intuitive Machines IM-1 mission, lifts up from the Launch Complex 39A at the Kennedy Space Center in Florida, USA, 15 February 2024. EPA, CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Ένα ιστορικό επίτευγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πέτυχε το διαστημόπλοιο «Odysseus» που κατάφερε να προσεληνωθεί, μετά την πρώτη προσεδάφιση πριν από 52 χρόνια στη Σελήνη του διαστημοπλοίου Apollo.

Πρόκειται για το εγχείρημα της ιδιωτικής εταιρείας Intuitive Machines που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA με σκοπό την κατασκευή στόλου εμπορικών ρομπότ, χωρίς πλήρωμα, που προορίζονται να ανοίξουν το δρόμο για αποστολές αστροναυτών τα επόμενα χρόνια.

Το διαστημόπλοιο με το όνομα «Odysseus», κατασκευάστηκε από την εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Χιούστον και εκτοξεύτηκε στη Σελήνη πάνω σ’ έναν πύραυλο «SpaceX Falcon 9».

Διαθέτει έναν νέο τύπο υπερψυκτικού συστήματος πρόωσης υγρού οξυγόνου, υγρού μεθανίου που του επέτρεψε να διασχίσει το διάστημα σε γρήγορο χρόνο, στις 15 Φεβρουαρίου, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Ο προορισμός του είναι το «Malapert A», ένας κρατήρας πρόσκρουσης 300 χιλιόμετρα (180 μίλια) από τον σεληνιακό νότιο πόλο.

Πηγή: ertnews

Ενας πλανήτης μόνο για 4: H ΝΑSA αναζητά εθελοντές για να ζήσουν επί έναν χρόνο σε μία ρέπλικα του Αρη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: