Θρίλερ στο ναυάγιο του Τιτανικού: Δισεκατομμυριούχος που είχε ταξιδέψει και στο διάστημα είναι μέσα στο υποβρύχιο σκάφος… Εχουν αέρα για συνολικά 96 ώρες

O Χάμις Χάρντινγκ στο μέσον της φωτογραφίας κατά την εκτόξευση του Blue Origin. Photo via YouTube video, ONE MORE ORBIT




Πέντε άνθρωποι φέρεται να είχαν επιβιβαστεί στο συνολικής χωρητικότητας έξι ατόμων τουριστικό υποβρύχιο που χρησιμοποιείται για περιηγήσεις στη ζώνη του ναυαγίου του Τιτανικού και το οποίο εξαφανίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του.

Χωρίς να διευκρινίσει πόσα άτομα επέβαιναν στο καταδυόμενο σκάφος, η εταιρεία OceanGate Expeditions ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «διερευνά όλες τις επιλογές της» ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια το πλήρωμα στην ξηρά.

Σύμφωνα πάντως με τον Guardian που επικοινώνησε με την αρμόδια ακτοφυλακή της Βοστώνης στο σκάφος επέβαιναν πέντε άτομα.

«Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την βοήθεια που λάβαμε από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες ανοιχτής θαλάσσης, στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε την επαφή με το σκάφος», πρόσθεσε η OceanGate.

Η εταιρεία αυτήν την περίοδο εκτελεί την πέμπτη «αποστολή» της στον Τιτανικό από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Η αποστολή αυτή ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Το ταξίδι, που κοστίζει 250.000 δολάρια κατ’ άτομο, ξεκινά από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά και φτάνει στο ναυάγιο, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα. Για να δουν το κουφάρι του πλοίου, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα καταδυόμενο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί.

Ένας Βρετανός επιχειρηματίας, ο Χάμις Χάρντινγκ, γνωστός αεροπόρος καθώς και εξερευνητής και ένας από τους ελάχιστους τουρίστες που έχουν ήδη πάει στο διάστημα, είχε κάνει κράτηση για το τρέχον ταξίδι και πιστεύεται βάσιμα ότι είναι μεταξύ των επιβαινόντων.

Ο 58χρονος Χάρντινγκ έγραψε σε διάφορους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ταξίδι, συμπεριλαμβανομένου του Instagram ότι: «Είμαι περήφανος που ανακοινώνω επιτέλους ότι εντάχθηκα στο @oceangateexped για την αποστολή RMS TITANIC ως ειδικός στο υποβρύχιο που θα κατέβει στον Τιτανικό».

Το Σάββατο είχε επίσης αναρτήσει ότι: «Λόγω του χειρότερου χειμώνα στη Νέα Γη των τελευταίων 40 ετών, αυτή η αποστολή είναι πιθανό να είναι η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό το 2023. Ένα παράθυρο καιρού μόλις άνοιξε και θα προσπαθήσουμε μια βουτιά αύριο. Ξεκινήσαμε χθες το ατμό από το St Johns, Newfoundland, Καναδάς, και σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τις καταδυτικές εργασίες γύρω στις 4 το πρωί αύριο το πρωί. Μέχρι τότε έχουμε πολλές προετοιμασίες και ενημερώσεις να κάνουμε».

Η OceanGate δεν έχει επιβεβαιώσει πόση ώρα το υποβρύχιο αγνοείται, αλλά ο υποναύαρχος John W. Mauger δήλωσε στο Fox News ότι του είχαν απομείνει 72 ώρες οξυγόνου με βάση τις διαφημίσεις του OceanGate ότι το υποβρύχιο έχει υποστήριξη ζωής 96 ωρών.

Πρόσθεσε ότι το Λιμενικό Σώμα δεν έχει διαθέσιμα πλοία ή υποβρύχια για να σώσει τον «Τιτάνα» από τον βυθό του ωκεανού και ότι θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια.

«Δεν έχουμε εξοπλισμό επί τόπου που να μπορεί να κάνει μια έρευνα στον πυθμένα… υπάρχουν πολλά συντρίμμια [στο ναυάγιο] οπότε ο εντοπισμός θα είναι δύσκολος, είπε.

Ο βετεράνος του γαλλικού ναυτικού PH Nargeolet πιστεύεται επίσης ότι συμμετέχει στην αποστολή, αν και δεν είναι σαφές εάν βρίσκεται στο υποβρύχιο που αγνοείται

«Δεν έχουμε τις δυνατότητες αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να το εντοπίσουμε», είπε.

Η OceanGate είπε ότι «πολλές» κυβερνητικές υπηρεσίες εμπλέκονται εκτός από το Λιμενικό Σώμα.

Τα υποβρύχια του Τιτάνα δεν έχουν τρόπο να αυτο0 πλοηγηθούν κάτω από το νερό.

Αντίθετα, βασίζονται σε μηνύματα από το μητρικό πλοίο, που τους καθοδηγούν πού να πάνε.

 

Ναυτικοί ειδικοί λένε ότι τα συντρίμμια είναι σε τέτοια θέση που θα είναι μια «δύσκολη» αποστολή ανάκτησης.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Θα μπορούσε να είχε μπλέξει στα συντρίμμια του Τιτανικού, δεν ξέρουμε ακόμα.

«Η τοποθεσία του ναυαγίου είναι πολύ μακριά από οπουδήποτε.

«Η μόνη ελπίδα είναι ότι το μητρικό σκάφος θα έχει ένα σκάφος αναμονής που θα μπορεί να διερευνήσει αμέσως τι συμβαίνει», είπε ο πρώην υποναύαρχος Κρις Πάρι κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο Sky News.

Με πληροφορίες απο Guardian, Daily Mail, ΑΠΕ- ΜΠΕ, BBC

Αγνοείται στον Ατλαντικό Ωκεανό τουριστικό υποβρύχιο για επισκέψεις στο ναυάγιο του Τιτανικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: