Η ιστορία η εξέλιξη οι συμβολισμοί των τζινς: Τα skinny τζινς ο Τζέιμς Ντιν κι ο Ελβις Πρίσλεϊ [videos]

Elvis Presley and Harley-Davidson photo wikimedia.org




Τα στενά τζιν δεν ήταν ποτέ πιο ασυνήθιστα – ή πιο δημοφιλή. Η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα ότι τα slim-stretch στιλ αποτελούν συντριπτικά τις περισσότερες πωλήσεις στα ανδρικά τζιν –πάνω από 70%– παρόλο που το κοκαλιάρικο look παραμένει μια καταστροφή της μόδας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα στενά τζιν παντελόνια ήταν παντού, σε συνδυασμό με άλλες τάσεις της εποχής, όπως μπαλαρίνες, μπλουζάκια και γόβες Louboutin.  Αλλά μέχρι το τέλος της δεκαετίας έπεσαν σε δυσμένεια. Τώρα, δεν είναι μόνο οι πασαρέλες που είναι γεμάτες με ευρύχωρα  παντελόνια (Dior, Saint Laurent, Prada and the Row έστειλαν όλα τα μοντέλα στις τελευταίες πασαρέλες τους με πανοραμικά παντελόνια): ακόμα και οι fashionistas της Gen Z του TikTok τοποθετήθηκαν  υπέρ του πιο ευρύχωρου τζιν.

Το 2006, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας James Sullivan έγραψε το Jeans: A Cultural History of an American Icon. «Αν υπάρχει ένα πράγμα που έμαθα από την αναφορά αυτού του βιβλίου, είναι ότι τα στυλ των τζιν θα είναι πάντα εκτός μόδας και μετά θα επανέρχονται», είπε. «Αν οι νεαροί άντρες λένε «δεν φοράμε στενά τζιν» σήμερα, απλώς περιμένετε πέντε λεπτά και θα επιστρέψουν».

Λίγη ιστορία

4ος αιώνας: Πολύ πριν από τους Strokes ή τους Ramones, οι Angles, μια φυλή που ζούσε στη σημερινή βόρεια Γερμανία, φέρνουν τα αναθήματα τους στον Τάλτο Thorsberg. Τα ρούχα τους περιλαμβάνουν μερικά εκπληκτικά παντελόνια όπως θα αποκαλύψουν αργότερα οι ανασκαφές του 19ου αιώνα. «Αυτά τα ανδρικά παντελόνια δεν ήταν ακριβώς στενά τζιν, αλλά το σχήμα ήταν στενό», λέει η Doris Domoszlai-Lantner, ιστορικός μόδας, αρχειοφύλακας και επίκουρη καθηγήτρια στο Κολλέγιο Τέχνης και Σχεδίου της Μασαχουσέτης. «Αυτό είναι ένα πολύ πρώιμο παράδειγμα αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τώρα κολάν».

Μέσα του 18ου αιώνα: Οι αριστοκράτες νεαροί Βρετανοί ασπάζονται την επιδεικτική γαλλική αυλική ένδυση, συνήθως προς δημόσια περιφρόνηση και χλεύη. Το look τους περιλαμβάνει περούκες με πούδρα, ψηλοτάκουνα παπούτσια και πολύ εφαρμοστό παντελόνι. «Ήταν απογοητευμένοι νέοι τοποθετούμενοι  κατά της μόδας ως σνομπάρισμα στο κατεστημένο», είπε ο Domoszlai-Lantner. Ακούγεται οικείο?

Δεκαετία 1950: Τα τζιν -τσιγάρο που εμφανίζονται σε σταρ της πρώιμης αντικουλτούρας, όπως ο Τζέιμς Ντιν και ο Έλβις Πρίσλεϊ, μπορεί να μην είναι τόσο στενά όσο τα στενά τζιν που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά οι ιστορικοί λένε ότι αυτό είναι το σημείο όπου η τάση ξεκινά αρχικά τη σχέση της με το rock’n’roll.

Δεκαετία του 1970: Η έκρηξη του τζιν στη δεκαετία του 1970 μπορεί να συνδέεται περισσότερο με παντελόνια καμπάνα αλλά τα εφαρμοστά τζιν θεωρούνται ως αντίκρουση στην υπερβολή της ντίσκο.

Δεκαετία του 1980: Οι κατασκευαστές τζιν αρχίζουν να εισάγουν ελαστικά υφάσματα, τα οποία μπορούν να αναμειχθούν με φυσικές ίνες. “Παίρνετε υλικό που μοιάζει με μαλλί, μετάξι ή βαμβάκι αλλά στο σώμα τεντώνει”, είπε ο McClendon. Αυτό σημαίνει ότι το τζιν έγινε πιο σφιχτό ενώ εξακολουθεί να είναι άνετο.

Δεκαετία 2000: Οι επωνυμίες αρχίζουν να διαλαλούν το “premium denim”, καθιστώντας τα τζιν ένα αντικείμενο υψηλής μόδας, καθώς η κουλτούρα των διασημοτήτων γίνεται υπερβολική κατά τη διάρκεια των noughties. Η επωνυμία 7 for All Mankind κάνει το ντεμπούτο της το 2000 και οι πίσω τσέπες με λογότυπο γίνονται σύμβολο status. Εν τω μεταξύ, μπάντες αναβίωσης της ροκ, όπως οι Strokes, επιλέγουν πιο στενές εφαρμογές ως νεύμα στα πρώιμα πανκ κινήματα.

2003: Η συλλογή Dior Homme της Hedi Slimane κάνει το ντεμπούτο της στην πασαρέλα, ενισχύοντας αυτό που οι TikTokers θα αποκαλούσαν τώρα «indie sleaze» ως μια καθιερωμένη, δροσερή εμφάνιση. «Αυτή η συλλογή είχε απίστευτη επιρροή στην επιστροφή τους», λέει ο Hyland.

2005: Ένα ταμπλόιντ δημοσιεύει φωτογραφίες της Κέιτ Μος να σνιφάρει κοκαΐνη και κάπως έτσι ο κόσμος της μόδας σοκάρεται που ένα διάσημο μοντέλο. Έχει απορριφθεί από μάρκες όπως η Chanel και η Burberry, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα τζιν που φοράει – skinny μαύρο Superfines – να γίνουν ένα it- item που γεννά πολλές φθηνότερες ερμηνείες.

Δεκαετία 2010: Οι Millennials ενηλικιώνονται αλλά δεν παραιτούνται από τα στενά τζιν τους. Η American Apparel, η Cheap Monday και η Ksubi είναι δημοφιλείς μάρκες. «Το παντελόνι έγινε μια γραμμή για αυτήν την hipster αισθητική», λέει ο McClendon. Ένα άρθρο του 2011 υποστηρίζει ότι τα flare τζιν θα επιστρέψουν θριαμβευτικά: «Μετά από σχεδόν επτά χρόνια στενά τζιν παντελόνια που θυμίζουν κολάν το τζιν χαλαρώνει».

Τέλη της δεκαετίας του 2010: Τα μη στενά τζιν παντελόνια γίνονται δημοφιλή, συγκεκριμένα το «mom jeans», το ψηλόμεσο που κάποτε ήταν πολύ κακόφημο.

2020: Ξεκινούν τα lockdown πανδημίας. Οι πωλήσεις αθλητικών παντελονιών εκτινάσσονται στα ύψη. Ακόμη και η αρχισυντάκτρια της Vogue, Άννα Γουίντουρ, κάνει τζόκινγκ από το σπίτι της στο Instagram. Τα τζιν συγκεντρώνουν  σκόνη στις ντουλάπες.

2021: Το “no skinny jeans” γίνεται viral στο TikTok. Οι πωλήσεις των φαρδιών γυναικείων τζιν  αυξήθηκαν κατά 97%. Το Stretch denim γίνεται το καθοριστικό χαρακτηριστικό άσχετων παλιών millennials, ενώ οι Gen Z ορκίζονται σε πιο φαρδιά στυλ.

2023: Μια μπερδεμένη εποχή. Η κυρίαρχη μορφή του τζιν μεταξύ των celebrities και των fashionistas παραμένει φαρδύ. Ωστόσο, μοντέλα με στενά τζιν και κολάν πέφτουν στις πασαρέλες: οι Gucci, Bluemarine, Saint Laurent, Prada και Diesel προσπαθούν να το επαναφέρουν  Οι αγοραστικές συνήθειες των πελατών μιλούν για τη διαρκή ελκυστικότητα αυτού του στυλ – ακόμα κι αν παραμένουν εκτός προς το παρόν.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Πέθανε η Τίνα Τέρνερ, η «Βασίλισσα του Rock’n Roll», στα 83 της χρόνια – Στη ζωή πάντα την κυνηγούσε η περιπέτεια[videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: