Πέθανε η Τίνα Τέρνερ, η «Βασίλισσα του Rock’n Roll», στα 83 της χρόνια – Στη ζωή πάντα την κυνηγούσε η περιπέτεια[videos]

FILE PHOTO: Η απίστευτη “γιαγιά της ροκ”, η αγέραστη Τίνα Τάρνερ. Photo via Twitter




Η Τίνα Τέρνερ πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Η εμβληματική τραγουδίστρια πέθανε σήμερα στο σπίτι της στην Ελβετία μετά από μακρά ασθένεια.

Η Τίνα Τέρνερ, η «Βασίλισσα του Rock’n Roll» πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Küsnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας.Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από προβλήματα υγείας, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου το 2016 και έκανε μεταμόσχευση νεφρού το 2017.

Η περιπετειώδης ζωή της 

Η Τέρνερ  που αρχικά βρφήμη σε μια ταραχώδη μουσική συνεργασία, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς στον κόσμο ως σόλο καλλιτέχνης και ένα από τα καθοριστικά pop icons της δεκαετίας του 1980

Επιβεβαίωσε και ενίσχυσε το μερίδιο των μαύρων γυναικών στο rock’n’roll, ορίζοντας εκείνη την εποχή της μουσικής στο βαθμό που ο Mick Jagger παραδέχτηκε ότι εμπνεύστηκε από τις έντονες, ενεργητικές ζωντανές εμφανίσεις της για τη σκηνή . Μετά από δύο δεκαετίες συνεργασίας με τον κακοποιητικό σύζυγό της, Ike Turner, ξέφυγε  μόνη της και – μετά από μερικές λανθασμένες εκκινήσεις – έγινε ένα από τα καθοριστικά pop icon της δεκαετίας του 1980 με το άλμπουμ Private Dancer. Η ζωή της καταγράφηκε σε τρία απομνημονεύματα, μια βιογραφική ταινία, ένα μιούζικαλ για τζουκ μποξ και το 2021, το αναγνωρισμένο ντοκιμαντέρ Τίνα.

Η Tέρνερ γεννήθηκε ως Anna Mae Bullock στις 26 Νοεμβρίου 1939 και μεγάλωσε στο Nutbush του Τενεσί, όπου θυμόταν να μάζευε βαμβάκι με την οικογένειά της ως παιδί. Τραγούδησε στη χορωδία της εκκλησίας της μικρής πόλης

Αφού φάνηκαν τα φωνητικά της ταλέντα, ο μετέπειτα σύζυγός της, ο Άικ της έδωσε το όνομα Τίνα Τέρνερ  ως σήμα κατατεθέν σε περίπτωση που τον άφηνε.. Γρήγορα έγινε κακοποιητικός όταν η Τέρνερ προσπάθησε να φύγει από την ομάδα και τη χτύπησε με μιά παπουτσοθήκη.

«Η σχέση μου με τον Άικ καταδικάστηκε τη μέρα που κατάλαβε ότι εγώ θα κερδίσω  έγραψε η Turner στη βιογραφία της το 2018 My Love Story. «Έπρεπε να με ελέγχει, οικονομικά και ψυχολογικά, οπότε δεν θα μπορούσα ποτέ να τον αφήσω».

Έκανε το ηχογραφημένο ντεμπούτο της με το σινγκλ των Ike and Tina Turner A Fool in Love τον Ιούλιο του 1960, το οποίο έσπασε το Top 30 των ΗΠΑ και ξεκίνησε μια σειρά αξιοσέβαστων επιτυχιών στα chart. Ήταν όμως οι ζωντανές εμφανίσεις τους που έκαναν αίσθηση. Ο Ike περιόδευσε στο Ike and Tina Turner Revue επιθετικά στο Chitlin’ Circuit – μεταξύ άλλων μπροστά σε κοινό,  ήταν μεγάλη η εμπορική τους δύναμη. Το 1964, υπέγραψαν με την Warner Bros imprint Loma Records, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ στα chart: Live!  Ike & Tina Turner.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60, το ντουέτο φλέρταρε πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ροκ. Ο Phil Spector παρήγαγε το single του 1966 River Deep – Mountain High. υποστήριξαν τους Rolling Stones στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα στις ΗΠΑ, και αστέρια όπως οι David Bowie, Sly Stone, Cher, Elvis Presley και Elton John ήρθαν στην κατοικία τους στο Λας Βέγκας.

Ήταν μια δύναμη που έφτιαχνε τσαρτ και κέρδισε Grammy τη δεκαετία του 1970 – μια κατάτσταση που έληξε όταν η Turner άφησε τον Ike, ο οποίος ήταν σταθερά βίαιος και άπιστος, το 1976. Το τελευταίο της σινγκλ με το γκρουπ ήταν το Baby, Get It On , από την κινηματογραφική μεταφορά του 1975 της ροκ όπερας των Who’s Tommy, στην οποία πρωταγωνίστησε ως Acid Queen, έναν ομώνυμο χαρακτήρα του δεύτερου σόλο άλμπουμ της.

Στο διαζύγιο, το οποίο οριστικοποιήθηκε το 1978, η Turner βγήκε με δύο μόνο αυτοκίνητα και τα δικαιώματα για το καλλιτεχνικό της όνομα. «Ο Άικ πάλεψε λίγο γιατί ήξερε τι θα έκανα με αυτό», είπε στο ντοκιμαντέρ Tina.

 

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

 

 

Δίψασαν οι ελέφαντες στο Καμερούν: Η ξηρασία σπρώχνει κοπάδια σε πόλεις και χωριά * Ποδοπάτησαν ανθρώπους και σπαρτά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: